zero waste

5 zero waste essentials voor onderweg

Heb jij er wel eens op gelet hoeveel afval je eigenlijk onderweg creëert? Zodra je de deur achter je dicht trekt en onderweg bent naar je werk of studie, boodschappen gaat doen of de stad in gaat, kun je er eigenlijk niet om heen. Je krijgt een plastic tasje om de groente op de markt, je koopt een kop koffie (in papieren beker) op het station, je bent vergeten een tasje mee te nemen van huis en waar poets je in hemelsnaam de vieze handen van de kleuter mee? Gelukkig zijn veel van deze situaties eenvoudig te voorkomen door goed voorbereid de deur uit te gaan. Daarom deel ik 5 zero waste essentials voor onderweg. Deze 5 dingen mogen in elk geval niet in jouw tas ontbreken als je de deur uitgaat.

#1 Katoenen tas

zero waste lifestyle

Natuurlijk neem je altijd een katoenen tas (of twee) mee als je de deur uitgaat. Daar begint het reduceren van afval mee. Met je eigen boodschappentasjes hoef je namelijk nooit meer een plastic tas ergens te kopen.

#2 Herbruikbare koffiebeker

koffiedik

Als je een lange dag onderweg bent, dan is een herbruikbare koffiebeker ideaal om bij de hand te hebben. Je kunt er op elk station koffie of thee mee halen (met korting!) en je spaart er een heleboel papieren en plastic bekertjes mee uit. Een kleine moeite met groot effect. Sommige mensen geven trouwens de voorkeur aan een mason jar omdat deze op allerlei manieren gebruikt kan worden. Ook handig!

#3 Katoenen zakjes

zero waste lifestyle

De volgende logische stap is om jouw katoenen tas altijd gevuld te hebben met een paar handige katoenen zakjes. Deze zakjes zijn voor van alles en nog wat handig. Je kunt er je eigen verpakkingsvrije boodschappen in doen, maar ze zijn ook ideaal om dingen in te bewaren. Zo loop ik regelmatig rond met zakjes met stenen en andere bosvondsten en worden de zakjes bij ons ook gebruikt om gebruikte rietjes en etensresten in te bewaren.

#4 Herbruikbare doekjes

herbruikbare doekjes

Met kinderen onmisbaar, maar eigenlijk altijd wel handig: herbruikbare doekjes. Combineer het met een (navulbaar) flesjes water en je bent op de meeste situaties voorbereid. Vieze neuzen, stoelen, tafels en handen veeg je eenvoudig schoon en met de doekjes kun je ook nog eens allerlei boodschappen veilig naar huis vervoeren. En knoei je onderweg iets? Geen probleem! De vieze doekjes bewaar je in één van de katoenen zakjes die je altijd bij je hebt tot je weer thuis bent.

#5 Herbruikbare rietjes

rvs rietje

Natuurlijk drinkt niet iedereen graag met een rietje, maar voor ouders met kinderen en smoothieliefhebbers zijn herbruikbare rietjes ideaal om mee te nemen. Ze nemen bijna geen ruimte in, maar ze zijn erg handig als je even ergens een drankje gaat doen.

6 gedachten over “5 zero waste essentials voor onderweg”

  1. Herbruikbare doekjes heb ik nog niet standaard op zak, de rest wel. Nuja, m’n KeepCup neem ik enkel mee als ik op voorhand weet dat ik ergens koffie ga halen en m’n rietje gebruik ik alleen als ik eens een huisgemaakte cocktail drink. 😅 Binnenkort maar eens katoenen (zak)doeken gaan halen!

  2. Ik durf geen katoenen tas mee te nemen voor mijn boodschappen; bang dat het gaat regenen en alles nat wordt. Ik neem nu van die statiegeldtasjes mee van de Zeeman. Redelijk waterdicht, maar jammer dat je ze niet kunt wassen.

    1. Ah, dat is logisch. Zelf heb ik er nog nooit problemen mee gehad eigenlijk, maar ik snap het wel. Ik heb echt twee van die heel stevige katoenen tassen die wel tegen wat regen kunnen en een aantal dunnere tasjes voor erbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *