Simpel van Ottolenghi

Kookboektip: Simpel

De boeken van Ottolenghi zijn al talloze jaren een enorm succes. Dankzij de recepten uit ‘Plenty’, ‘Jerusalem’ en ‘Plenty More’ zijn ingrediënten als granaatappelpitjes, za’atar, rozenwater, ingemaakte citroen en sumak helemaal ingeburgerd in onze keukens en zelfs verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Alhoewel ik gek ben op deze smaken en watertandend kijk naar de recepten in zijn vorige boeken, heb ik er maar vrij weinig zelf van gekookt. Ik vond de recepten vaak toch te bewerkelijk en de ingrediëntenlijsten te lang. Toen ik ontdekte dat er zowaar een kookboek van Ottolenghi zou verschijnen met eenvoudigere recepten, genaamd ‘Simpel’, stond ik natuurlijk vooraan in de rij.

Simpel van Ottolenghi

De recepten in het boek zijn ingedeeld in 8 hoofdstukken, namelijk: Brunch, Rauwe Groenten, Gare Groenten, Rijst, granen en peulvruchten, Noedels en pasta, Vlees, Vis en Desserts. Ja, je leest het goed: in dit kookboek vind je ook recepten met vlees en vis. Dit kan verrassend zijn aangezien Ottolenghi toch vooral bekend is van zijn vegetarische recepten. Maar zelf is hij geen vegetariër en ook in zijn restaurants staat er ook vlees en vis op het menu, al voert groente de boventoon in alles wat hij doet. Voor mij was het in elk geval geen reden om het boek te laten liggen omdat het boek maar liefst 140 recepten bevat en het overgrote deel daarvan toch echt bestaat uit overheerlijke kookinspiratie met groente.

Simpel van Ottolenghi

Omdat ik de hoofdstukken Vlees en Vis heb overgeslagen, had ik nog 6 hoofdstukken boordevol heerlijke recepten over om door te bladeren en uit te koken. Mijn favorieten tot nu toe zijn de gesmoorde prei met eieren en za’atar en de hete geblakerde cherrytomaatjes met koude yoghurt. Beide gerechten zijn niet echt vullend genoeg als hoofdgerecht, maar als bijgerecht of als lunch zijn ze overheerlijk! Vooral de cherrytomaatjes met yoghurt kan ik iedereen aanraden. Sowieso maken gekruide tomaten uit de oven alles beter! Maar natuurlijk zijn er nog veel recepten die ik wil uitproberen en staan ook de omelet met harissa en manchego, de stoofpot van puy-linzen en aubergine, de geplette courgettes, de fettuccine met pittige cherrytomatensaus en de bloemkool met mosterd en kaas hier binnenkort op het menu.

Simpel van Ottolenghi

Alhoewel het nieuwe kookboek ‘Simpel’ heet, maakt de titel de belofte maar deels waar. De gerechten zijn inderdaad minder ingewikkeld en de ingrediëntenlijsten van sommige recepten zijn minder lang, maar alsnog moet je wel over een bepaald inzicht in de keuken beschikken. In de inleiding van het boek wordt de titel ‘Simpel’ ook opgebroken in een systeem waarmee je kunt bepalen wat voor soort ‘eenvoudige’ kok je bent. De S staat voor ‘snel’, de I voor ‘niet meer dan 10 ingrediënten’, de M voor ‘maak van tevoren’, de P voor ‘provisiekast’, de E voor ‘eenvoudiger dan je denkt’ en de L voor ‘lui’. Deze indeling komt terug bij alle gerechten in het boek zodat je precies de recepten kunt vinden die passen bij jouw kookstijl. Een leuk systeem natuurlijk, maar uiteindelijk bekijk ik toch echt foto’s en ingrediëntenlijsten om te bepalen of ik iets ga maken.

Simpel van Ottolenghi

De fotografie in het boek is, zoals je mag verwachten van Ottolenghi, weer prachtig! Elk recept is voorzien van een foto en je krijgt echt een goede indruk van wat je mag verwachten van het gerecht. De recepten zijn ook overzichtelijk weergegeven met een duidelijke ingrediëntenlijst (alsnog vaak lang!) en een helder beschrijving van de bereidingswijze. Alhoewel de indeling in categorieën volgens het SIMPEL systeem leuk is bedacht, heb je er naar mijn idee in de praktijk vrij weinig aan. Als iets je aanspreekt, wil je het toch maken, ongeacht of het past bij jouw bereidingsstijl. Dat zorgt ervoor dat de recepten in het boek toch niet zo simpel zijn als je zou verwachten. Veel ingrediëntenlijsten kunnen overweldigend overkomen en de bereidingstijd kan flink oplopen als je bepaalde dingen niet vooraf hebt bereid. Toch kan ik iedereen het kookboek van harte aanbevelen omdat het simpelweg allemaal zó ontzettend lekker is!

Simpel van Ottolenghi

Het nieuwste kookboek van Ottolenghi is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com. Daar zijn ook alle andere boeken van Yotam Ottolenghi, en zijn kookboekpartner van de eerdere titels Sami Tamimi, verkrijgbaar.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 gedachten over “Kookboektip: Simpel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *