servies

10x wat te doen met oud servies

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om het oude servies een mooie nieuwe bestemming te geven. Want kommen die je niet meer gebruikt en borden die beschadigd zijn, kunnen nog voor allerlei leuke projecten worden gebruikt. Dit doe je uiteraard liever niet met antiek servies in mooie staat, maar diverse items van oude serviezen lenen zich hier uitstekend voor!

#1 Etagere

Oude items van serviezen, zoals borden, kommen en kopjes, lenen zich bij uitstek voor het zelf maken van een etagère. Zo’n etagère staat prachtig op tafel (bij een high tea bijvoorbeeld), maar is ook ontzettend leuk als cadeau. Deze DIY is afkomstig van La Chica de la casa de Caramelo.

#2 Mozaïek

mozaiek

Mozaïeken is het maken van een grote afbeelding met kleine steentjes in diverse kleuren. Daar kun je natuurlijk ook uitstekend kapotte borden of andere producten van een servies voor gebruiken! Als je een leuke afbeelding hebt gevonden en een dankbare ondergrond (bijvoorbeeld een muur, een vloer of een tafelblad), kun je aan de slag gaan.

#3 Theekopkaars

tea cup candle

Van diverse producten van oude serviezen, zoals kopjes en schotels, maak je relatief eenvoudig deze leuke kaars. Een ideaal cadeautje om weg te geven! Op Inhabitat vind je de uitgebreide DIY.

#4 Gepersonaliseerde mok

Mocht je nu een saaie mok in de kast hebben staan die bijna niet gebruikt wordt? Transformeer deze dan in een ontzettend leuk cadeau of jouw nieuwe favoriete mok door met sharpies (speciale tekenstiften) de mok te personaliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos en op Pinterest vind je talloze leuke ideeën. Dit kan trouwens ook met kommen, borden en ander serviesgoed.

#5 Plantenbak

Kommen van oude serviezen, ongeacht het formaat, kunnen ook uitstekend worden gebruikt als plantenbak voor zowel binnen als buiten. Kleine beschadigingen op producten vallen niet meer op en zo hoef je geen dure vazen en plantenbakken meer te kopen. Eventueel kun je er ook nog een leuke DIY van maken naar idee van Hearth and Vine.

#6 Decoratieve borden

Items met een beschadiging of borden die niet zo heel bijzonder zijn, maak je in een handomdraai een blikvanger door ze te beschilderen of op een andere manier te bewerken. Vaak zijn ze dan niet meer zo geschikt voor dagelijks gebruik, maar als decoratie in huis zijn de borden perfect. Op DIY & Crafts vind je een heleboel leuke ideeën.

#7 Vogelvoederbakje

Vooral in deze tijd van het jaar is het bijvoeden van de vogels in onze tuin erg belangrijk. Met een beetje handigheid maak je van een oud bord of een oude kop en schotel een ontzettend leuke vogelvoederbak. Op Wonderful DIY vind je diverse leuke ideeën met kopjes, schotels en borden.

#8 Hoedenstandaard

Okee, ik heb geen hoeden en geen plek voor een hoedenstandaard, maar ik vind deze DIY echt té leuk om niet te delen! Sadie Seasongoods maakte deze hoedenstandaard van een simpele kaarsenstandaard en een oude kom van de kringloopwinkel. Met een beetje plak- en schilderwerk heb je een ontzettend leuk eindresultaat.

#9 Cactusvaasje

Deze leuke cactusvaasjes kun je maken van kopjes en schotels van een servies dat je zelf niet meer gebruikt. Zo creëer je in een handomdraai een ontzettend leuk cadeautje voor iemand. Het idee is afkomstig van Your Homebased Mom.

#10 Kintsugi

Mocht je jouw oude serviezen op een wel heel bijzondere manier willen repareren, verdiep je dan eens in de Japanse kunst van kintsugi. Dit eeuwenoude gebruik van het repareren van items met goud maakt servies ontzettend bijzonder. Het idee erachter is dat de historie en de scheuren juist gevierd moeten worden en hoe doe je dat nu beter dan met deze prachtige techniek? Natuurlijk hebben we niet allemaal een voorraad goud of zilver op voorraad, maar er zijn diverse middelen om zelf op toegankelijkere manier deze techniek toe te passen, zoals met lijm en goudkleurige verf. Op Pinterest vind je talloze ideeën.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

2 gedachten over “10x wat te doen met oud servies”

  1. Wat een leuke opties allemaal om te doen met oud servies. Hier heb ik zelf nooit aan gedacht! Vooral mozaïek ervan maken en een kaars, geweldig idee!

    Groetjes,
    Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *