badkamer

Zo herken je microplastics in verzorgingsproducten

Veel mensen weten dit niet, maar in heel veel van onze dagelijkse verzorgingsproducten zitten plasticdeeltjes. Deze microplastic deeltjes, ook wel microbeads genoemd, worden in deze producten gebruikt vanwege hun reinigende en scrubbende effect. Je ziet ze terug in scrubs, tandpasta, shampoo en zelfs make-up. Natuurlijk is het al een gek idee om je lichaam schoon te maken met deeltjes plastic, maar de impact van dit plastic reikt nog verder. We spoelen deze producten namelijk allemaal door de afvoer in de badkamer. Zo belanden die minuscule plasticdeeltjes, die niet oplosbaar zijn, via onze afvoer in het water. Hier vormen ze een gevaar voor het waterleven en dragen ze bij aan de alsmaar groeiende plastic soep. En uiteindelijk benadelen we onze eigen gezondheid ook nog verder, want doordat de microplastics in het water belanden, eindigen ze vaak weer terug op ons bord door de producten die we eten. Meer dan genoeg redenen dus om deze microplastics te vermijden. Maar hoe doe je dat? Ik zal in dit artikel uitleggen hoe je microplastics kunt herkennen in verzorgingsproducten en hoe je kiest voor een duurzamer alternatief.

Microplastics herkennen

microplastics

Microplastics zijn niet altijd even herkenbaar in de producten die je gebruikt. Soms kun je ze herkennen als bolletjes in douchegels of scrubs, maar vaker zijn ze zodanig klein dat je hun aanwezigheid alleen kunt herkennen via de ingrediëntenlijst. Maar ook daar moet je een bepaalde handigheid in krijgen, want de microplastics verschuilen zich achter behoorlijk wat namen. De bolletjes kunnen namelijk van verschillende soorten plastic worden gemaakt en dit resulteert in een hele waslijst aan namen die allemaal op de één of andere manier aangeven dat er microplastics zijn verwerkt in het product. De volgende ingrediënten op de ingrediëntenlijst geven in elk geval aan dat er microplastics zijn gebruikt in het product en op Beat the Microbead vind je een enorm uitgebreide lijst met alle termen voor microplastics ingrediënten.

 • polyethyleen
 • polypropyleen
 • polyethyleentereftalaat
 • polymethylmethacrylaat
 • nylon

Microplastics makkelijk vermijden

fles zeep

Nu is dat natuurlijk flink wat om te onthouden en dat maakt winkelen niet heel veel makkelijker. Gelukkig zijn er eenvoudigere manieren om te ontdekken of jouw favoriete producten vrij zijn van microplastics. Allereerst kun je er bij het gebruik van ingrediënten die beginnen met poly- of het woord ‘plastic’ of ‘microbead’ bevatten gerust van uitgaan dat er microplastics zijn gebruikt. Vermijd deze producten dus. Daarnaast zijn er bepaalde keurmerken die de garantie geven dat er geen plastic in het product is gebruikt. Je kunt letten op het Ecocert keurmerk, het Europees Ecolabel, het NaTrue label en het het Cosmos Natural label. De specificaties van deze keurmerken vind je terug in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Een nog eenvoudigere manier om te kiezen voor plasticvrije producten is door de app Beat the Microbead te gebruiken tijdens het winkelen. Met deze app kun je jouw favoriete producten in de winkel scannen en krijg je direct te zien of het product of het merk wel of niet microplastics gebruikt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kan ik de korte video ‘Microbeads‘ van The Story of Stuff Project van harte aanbevelen. In slechts 2 minuten wordt in deze video uitgelegd wat microplastics zijn en wat de gevaren zijn van microbeads in onder andere cosmetische producten.

4 gedachten over “Zo herken je microplastics in verzorgingsproducten”

 1. Ik vind het echt geweldig hoe je keer op keer alles zo duidelijk uitlegt! Ik vermijd microplastics nu al een aantal jaar. Eens je weet in welke producten ze zitten en je ‘jouw’ merken en producten gevonden hebt, is het erg gemakkelijk. En ik ben bovendien ook stilaan een pro geworden in het snellezen van ingrediëntenlijsten. 😅

  1. Wat fijn om te horen dat ik het duidelijk heb kunnen uitleggen. Het wordt inderdaad supermakkelijk om het te vermijden als je eenmaal weet welke producten vrij van plastic zijn. Ik heb er gelukkig ook geen omkijken meer naar.

 2. Hallo,

  ik ga naar een huidtherapeute en kreeg een behandeling gefractioneerd laseren in mijn gezicht.
  2 producten, zoals zo skin health, een hydrating creme en hydra-vital factor k van mesoestetic heb ik gebruikt, maar
  via de btmb app zag ik dat hier plastic in zat.
  En dan zo’n dure creme.
  Is dit schadelijk?
  Met vriendelijke groet,
  M Gr

  1. Hoi! Het is niet per se schadelijk of direct slecht voor je gezondheid, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Je kunt wel bij je huidtherapeute informeren naar een alternatief zonder plastic of overstappen op een ander product als je liever microplastics wilt vermijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *