Amsterdam

Waarom kopen als je ook kunt lenen? (+ 5 deelplatformen die je moet kennen)

In onze maatschappij heerst het vreemde idee dat bezit het ultieme doel is. Al eeuwenlang wordt er gestreden om bezit van bepaalde grondgebieden, onze levens lijken in het teken te staan van zoveel mogelijk geld vergaren en je telt ogenschijnlijk pas mee als je een flink huis hebt kunnen kopen van die zuurverdiende centen. Dat huis zetten we het liefst vol met zoveel mogelijk spullen: de nieuwste gadgets, de grootste televisie van iedereen in de straat en zoveel mogelijk kleding in de kast, zodat het niet lijkt alsof we twee keer achter elkaar hetzelfde dragen. Voor de deur een grote auto, een kleine auto voor erbij en een schuur vol met alternatieve vervoersmiddelen, voor als we er een dagje op uit willen. Dit idee van zoveel mogelijk willen bezitten wordt er met de paplepel ingegoten. Al vanaf jongs af aan worden we bedolven onder cadeaus en wordt ons aangeleerd dat je blij wordt van nieuwe spullen. Dit idee wordt ook keer op keer weer bevestigd door reclames op televisie, in tijdschriften en op onze computers en smartphones. Overal om ons heen wordt reclame gemaakt voor al die producten die we blijkbaar absoluut nodig hebben in ons leven. Het vereist heel wat wilskracht om je hier van bewust te worden, laat staan je ertegen te verzetten.

spullen rukken op

En toch is dat wat steeds meer mensen doen. Je ziet het in de groeiende populariteit van het minimalisme en de zero waste beweging, maar ook in de toenemende aversie jegens reclame. We maken massaal gebruik van adblockers, ontvangen liever geen reclame meer per post, we schrijven ons uit voor nieuwsbrieven en televisie kijken doen we via Netflix of een andere streamingdienst om onze programma’s niet te laten onderbreken door reclame. Het stoppen van die constante toestroom van reclame zorgt in elk geval voor mentale rust, maar deze vorm van beïnvloeding is overal, dus je eraan onttrekken wordt lastig. Beter is het om je bewust te zijn van deze overtuigingen en processen en er, elke dag weer, actief voor de kiezen om je minder te laten beïnvloeden en minder te consumeren.

sale

Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker om je (deels) te onttrekken aan de consumptiemaatschappij. Met de toenemende populariteit van de deeleconomie lijkt consuminderen steeds meer fans te krijgen. De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei verschillende fronten. Dit kan gaan om het delen, ruilen of lenen van werkelijk waar alles. Van stofzuigers tot auto’s en van maaltijden tot aan hele woningen. Diverse online platformen en apps bemiddelen vaak tussen aanbieder en afnemer en zo kun je met één druk op de knop in contact komen met iemand die precies heeft wat jij zoekt. Dus waarom zou je nog een grasmaaier kopen als je deze even kunt lenen van de buurman? De truc is natuurlijk wel om te weten waar je terecht kunt om iets te lenen of te delen. Daarom deel ik 5 handige deelplatformen die absoluut de moeite waard zijn om te kennen. Ze maken delen, ruilen en lenen eenvoudig en consuminderen een stuk makkelijker.

#1 Peerby

grasmaaier

Met stip op nummer 1 staat Peerby: hét online platform waar je werkelijk waar van alles kunt lenen en huren van buurtgenoten. Met de handige app zie je snel wat jouw buurtgenoten aanbieden en zoek je op precies datgene dat jij nodig hebt. Natuurlijk kun je zelf ook iets delen of verhuren via de app.

#2 SnappCar en MyWheels

auto

Twee grote platformen die grotendeels hetzelfde doen zijn SnappCar en MyWheels. Op deze platformen kunnen particulieren hun auto ter verhuur aanbieden. Want waarom zou je jouw auto langere periodes stil voor de deur laten staan als je er een ander blij mee kunt maken? Je verdient er als verhuurder een extraatje mee en veel mensen in de buurt hoeven nu geen auto aan te schaffen omdat ze altijd gebruik kunnen maken van het netwerk. Ben je meer geïnteresseerd in het meerijden met een ander? Dan is het platform BlaBlaCar meer geschikt voor jou.

#3 Airbnb

airbnb

Alhoewel Airbnb de laatste jaren een slechte naam heeft gekregen door illegale verhuur en slechte ervaringen, blijft het platform zelf uniek en baanbrekend. Het platform biedt je de mogelijkheid om woningen van particulieren te huren voor bepaalde tijd. In plaats van dat je gebruik maakt van een hotel of camping, huur je een kamer, appartement of een hele woning via Airbnb. Het is tegenwoordig nog goed zoeken naar een authentieke plek voor een betaalbare prijs op het platform, maar het is nog steeds de moeite waard. Wil je het toch wat authentieker en eenvoudiger houden? Neem dan een kijkje op Couchsurfing.

#4 Seats2Meet

kantoor

Het idee achter Seats2Meet is dat mensen werkplekken door het hele land kunnen boeken en hiervoor kunnen betalen met sociaal kapitaal. Diverse bedrijven door het hele land bieden werkplekken aan voor zzp’ers en deze mensen kunnen op de locatie een werkplek boeken en betalen met hun kunde en kennis. Dat betekent in de praktijk vooral dat je Seats2Meet exposure geeft door in te checken en via een vragenlijst aangeeft wat jouw expertise is. Zo kun je eventueel op locatie jouw expertise beschikbaar stellen voor andere aanwezigen. In ruil hiervoor heb je een werkplek, gratis internet en koffie en leg ook jij waardevolle contacten met anderen.

#5 HeelNederlandDeelt

klusjesman

Het platform HeelNederlandDeelt is een eenvoudige eerste stap binnen de Nederlandse deeleconomie. Hier kun je namelijk terecht voor het aanbieden en lenen van goederen, maar ook voor klusjes, auto’s en zelfs kennis. Je zoekt eenvoudig in het aanbod per gemeente en je kunt zelf een eigen deelgroep starten. Het gebruik is erg laagdrempelig en omdat alles verzameld is op één plek, is het een interessant platform om gebruik van te maken.

4 gedachten over “Waarom kopen als je ook kunt lenen? (+ 5 deelplatformen die je moet kennen)”

  1. Wat is Peerby handig! Ik had er nog nooit van gehoord. En toevallig verblijven mijn vriend, beste vriendin en ik volgende week voor het eerst in een Airbnb tijdens een festival; een volledig appartementje in Brussel. Ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *