Honger!

Kookboektip: Honger!

Ik volg Mme Zsazsa, ook wel bekend als Kim Leysen, al enkele jaren. Ik leerde haar kennen door het fantastische boek ‘Groeten uit Transitië‘ en haar toon en humor spraken me direct aan. Later schafte ik nog haar boek ‘Allemaal rokjes’ aan en ik volg al jaren haar social mediakanalen en blog met veel plezier. Toen ik ontdekte dat ze werkte aan een nieuw kookboek, genaamd ‘Honger!’ raakte ik natuurlijk heel nieuwsgierig. Dit boek is al enige tijd geleden verschenen, maar is absoluut de moeite waard. De titel alleen al maakt nieuwsgierig, want iedereen die honger met een uitroepteken schrijft, means business. En terecht: want ‘Honger!’ is vanaf nu af aan mijn meest favoriete kookboek!

Honger!

‘Honger!’ is eigenlijk het logische gevolg van de liefde voor moestuinieren, koken en schrijven van Kim Leysen. Ze legt in de inleiding uit dat dit boek eigenlijk al jaren in haar keuken rondslingert in de vorm van losse papiertjes met recepten en tips. In de loop van de tijd kregen de recepten steeds meer vorm en richting omdat ze zich steeds meer liet beïnvloeden door het wel en wee van haar moestuin. Dit boek is dan ook precies dat: een kookboek voor de moestuinliefhebber die kookt met wat voor handen is en in het seizoen is. Een ideaal boek dus om eenvoudig duurzaam en lokaal te eten.

Honger!

De recepten in het boek zijn allemaal hoofdgerechten. Dit simpelweg omdat dit de voorkeur heeft bij Mme Zsazsa thuis en ze zelf in kookboeken ook nooit geïnteresseerd is in ontbijt- en lunchrecepten. De recepten zijn overzichtelijk ingedeeld naar type maaltijd. Zo is er een hoofdstuk Pasta, Granen en Rijst, Groenten en Peulen. Aan het begin van elk hoofdstuk vind je een overzicht van de recepten naar seizoen én tips om te koken uit de voorraadkast als er bijna niets uit eigen tuin te halen is. Wel zo makkelijk, maar laat je niet hierdoor beperken. Je kunt de meeste gerechten namelijk prima maken met andere (seizoens)groenten en diverse kruiden.

Honger!

Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, maar vanwege de talloze tips die worden gegeven bij de recepten, zijn ze ook vaak eenvoudig vegan te maken. Mme Zsazsa heeft namelijk bij elk recept een schat aan informatie gegeven wat betreft smakelijke bijgerechten, variaties op het recept, tips voor vegans en kaasmijders, suggesties voor extra groente én tips voor viesneuzen, oftewel tips om kieskeurige kinderen het gerecht te laten eten. Het is een ontzettend leuke toevoeging op de toch al fantastische recepten. Daarnaast vind je door het hele boek heen handige tips voor de moestuinder.

Honger!

Voor het geval het nog niet duidelijk was dat ik groot fan ben van het boek: dit kookboek is met stip op nummer 1 gekomen van mijn meest favoriete kookboeken ooit. Ik houd ontzettend veel van koken en eten en ik schrik niet van lange ingrediëntenlijsten of moeilijke recepten, maar dit boek brengt koken weer terug naar de essentie. De gerechten zijn simpel, de ingrediëntenlijsten kort en Mme Zsazsa maakt de bereiding niet onnodig moeilijk. En toch is alles zó ontzettend lekker! Ik kook al weken bijna exclusief uit dit kookboek en iedereen in huis is groot fan. Tot nu toe zijn vooral de romige roze pasta met geroosterde kerstomaatjes, de ratatouille en de tuintortilla favoriet, maar we zijn nog lang niet uitgekeken op het boek en de recepten.

Honger!

Het boek ‘Honger!’ van Mme Zsazsa is nu algemeen verkrijgbaar en bij Bol.com te koop. Ben je fan van Mme Zsazsa? Zorg er dan ook zeker voor dat je haar volgt op social media of een kijkje neemt op haar blog. Haar schrijfstijl is echt heel leuk en haar moestuinavonturen zijn absoluut de moeite waard!

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “Kookboektip: Honger!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *