10 tips om groenteafval te gebruiken in de keuken (en voedselverspilling te voorkomen)

Ik sta meerdere keren per dag in de keuken om maaltijden te bereiden. Ik ben dol op koken en ik experimenteer er dan ook op los. Maar waar ik wel moedeloos van word, is de enorme hoeveelheid voedselafval dat ik toch elke week weer weggooi. Wist je dat we jaarlijks per persoon zo’n 41 kilo prima voedsel verspillen in onze eigen keukens? Zonde toch? We doen echt wel ons best om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kopen we bijna nooit teveel, bewaren we kliekjes voor de volgende dag en eten we op wat we aan boodschappen hebben gehaald. Toch creëren we bij het snijden van onze groente en kruiden af flink wat afval. Ik gaf al eens eerder tips om groente- en fruitafval opnieuw te gebruiken, maar wist je dat je ook heel veel groente’afval’ gewoon in gerechten kunt gebruiken? Hoog tijd dus om eens wat tips te delen om groenteafval te gebruiken in de keuken om zo nog meer voedselverspilling tegen te kunnen gaan.

#1 Het loof van wortel en venkel

wortels

Wist je dat je het loof van wortel en venkel ook gewoon kunt opeten? Gebruik het voor het opdienen om het gerecht helemaal af te maken.

#2 Pompoenzaden

pompoen

Bij het schoonmaken van een pompoen komen er flink wat zaden uit. Deze hoef je helemaal niet weg te gooien, want deze zaden zijn heerlijk als snack. Bereid ze in de oven met wat kruiden en je wilt nooit meer anders.

#3 Het groen van de prei

prei

De meeste mensen bereiden een prei door alleen het wit in ringen te snijden. Het meeste groen belandt in de gft-bak. Ontzettend zonde, want je kun het groen van de prei ook gewoon eten en het is supergezond. Snijd voortaan dus de hele prei gewoon op.

#4 Sinaasappel- en citroenschillen

citroenen

Gooi de schil van sinaasappels, of andere citrusvruchten, niet weg. Deze zijn namelijk ideaal voor het maken van extracten, het zetten van thee of het op smaak maken van gerechten.

#5 De schil van een pompoen

mijn 5 favoriete recepten met pompoen

Wist je dat je van sommige soorten pompoen gewoon de schil op kunt eten? Dat geldt in elk geval voor de welbekende flespompoen en de Japanse
hokkaido. Dat scheelt weer gepiel met een dunschiller of mes en je spaart weer groenteafval uit.

#6 Broccolistelen

broccoli

De stelen van broccoli en bloemkool, en trouwens van veel andere groentesoorten, zijn prima eetbaar. Gooi deze dus voortaan niet meer weg, maar snijd ze in stukjes en verwerk ze gewoon door het gerecht. Lekker gezond ook!

#7 Appelschillen

appel

Natuurlijk is het beter om de appel met schil en al te eten, met het oog op vezels en voedingswaarde, maar sommige mensen vinden een appel gewoon lekkerder zonder schil. Gooi die schillen evengoed maar niet weg, want je kunt deze heus nog wel gebruiken. Bijvoorbeeld om thee te zetten of om er smakelijke appelchips van te maken.

#8 Kruidenresten

kruiden

Heb je een bosje verse kruiden gekocht, maar maak je niet alles op? Of heb je misschien wat steeltjes van kruiden over? Gooi dit niet weg. Je kunt van deze kruidenrestjes namelijk nog een heerlijke saus of zelfs een kruidenboter maken.

#9 Aardappelschillen

mijn 5 favoriete recepten met aardappel

Wist je dat je heel veel aardappels niet eens hoeft te schillen? De schil van erg jonge aardappels kun je prima laten zitten en ook zoete aardappels (technisch gezien geen aardappel, maar ach) zijn lekker met schil. Niet vergeten te wassen, trouwens.

#10 Overige restjes en schillen

Fat, Sick and Nearly Dead 2

En natuurlijk sluit ik de reeks af met de tip om overige (eetbare!) restjes en schillen vooral te verwerken in een smoothie of juice. De topjes van wortels, de stronken van groente en de eetbare blaadjes van groente zijn misschien niet zo goed te verwerken in een gerecht, maar in een smoothie profiteer je van alle voedingswaarden en je proeft er vaak helemaal niets van terug. Gezond en duurzaam!

4 gedachten over “10 tips om groenteafval te gebruiken in de keuken (en voedselverspilling te voorkomen)”

  1. Goed lijstje, dit! Als ik preisoep maak, gebruik ik steeds de volledige prei en ook een broccoli kook ik helemaal. De steel moet gewoon iets eerder het water in. Ik ga eens aan de slag met pompoenpitten, want die gooide ik tot nu toe steeds weg.

  2. Johmar de Groot

    Uienschillen bewaar ik tegenwoordig ook die gaan met andere restjes van groente in de vriezer om er bouillon van te trekken. En de kontjes van preien en lenteuitjes zet ik in een beetje water, ze lopen dan weer uit en zo gaat de groente nog langer mee. Uitgelopen aardappelen gaan de grond in en leveren dan later weer aardappel op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *