goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #89

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Nieuwe top 10 voedselkeurmerken

keurmerken Milieu Centraal

Deze week werd de nieuwe top 10 van voedselkeurmerken bekendgemaakt. Deze top 10 is samengesteld door de organisatie van Milieu Centraal om zo orde in de wildgroei van keurmerken te scheppen en klanten duidelijkheid te geven over de keurmerken die wél van belang zijn. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Milieu Centraal om alle keurmerken en bedrijfslogo’s (nu al bijna 100 verschillende!) langs de meetlat te leggen. 95 beeldmerken zijn getoetst op hun voorwaarden wat betreft milieu, eerlijke handel, dierenwelzijn, controle en transparantie. Na onderzoek bleken bovenstaande keurmerken het meest behulpzaam bij het maken van bewustere keuzes in de supermarkt. Wil je de beoordelingen teruglezen? Dat kan in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Nieuwe Schijf van Vijf voor Canada

groente

Wij hebben in Nederland de Schijf van Vijf, maar overal ter wereld zijn voedingsadviezen gebundeld in een soortgelijk systeem. In Canada hebben ze de Food Guide. Deze is onlangs geheel vernieuwd en dat is zeker spraakmakend nieuws. Deze nieuwe Canadese Food Guide heeft namelijk de adviezen flink veranderd. In plaats van een advies voor veel dierlijke producten, zoals zuivel, vlees en vis, staat deze nieuwe Food Guide vol met plantaardige producten. Er wordt geadviseerd om volop groente en fruit te eten en wat betreft proteïnen zijn ook noten, zaden, tofu en peulvruchten opgenomen in het advies. Ik vind het mooi om te zien dat de nieuwe Food Guide niet alleen goed voor de gezondheid is, maar ook beter is voor de planeet.

Een reguliere zwerfafval opruimdag in Apeldoorn

zwerfafval

Ik woon nu enkele maanden met veel plezier in Apeldoorn en om meer binding te krijgen met de stad, volg ik het nieuws en de ontwikkelingen in de stad op de voet. Ik was dan ook verheugd om deze week te lezen dat vanaf 6 maart elke 2e zaterdag van de maand is benoemd tot zwerfafval opruimdag in Apeldoorn. Dit initiatief is opzet door Zero Waste Apeldoorn, en dan vooral de initiatiefnemer Tiphaine Bresser. Zij zet zich op allerlei manieren in voor een duurzamere stad en dit is slechts één van haar ideeën. Ze werkt voor dit initiatief samen met de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn is Rein. Ik ben zó blij dat mijn nieuwe thuisstad zo goed past bij mijn idealen!

Het succes van de Belgische Klimaatmars

Zondag 27 januari was Brussel het toneel van de allergrootste Klimaatmars van België. De organisatoren hadden gerekend op zo’n 30.000 mensen, maar volgens recente cijfers waren en wel 70.000 mensen komen opdagen om mee te betogen. Gezamenlijk trokken ze door de stad om zich uit te spreken voor een beter klimaatbeleid en hun afkeur voor de huidige klimaatpolitiek uit te spreken. Deze Klimaatmars is al de vierde in Brussel in korte tijd en ook in Nederland klinken geluiden om een soortgelijk initiatief te organiseren.There is 1 comment

Add yours

Post a new comment