ochtend

3 tips om de dag supergoed te beginnen

Vroeger was ik absoluut geen ochtendpersoon. Ik ging altijd pas laat naar bed, kwam het liefst zo laat mogelijk ook mijn bed weer uit en als ik dat dan deed, was ik het eerste half uur niet te genieten vanwege een vreselijk ochtendhumeur. Dit patroon hield ik vol tot ik mijn kinderen kreeg. Want hoezeer je ook geen ochtendpersoon bent, met kleine kinderen moet je wel. Je moet wel op tijd opstaan, je moet goed georganiseerd zijn en je moet bovenal een goed humeur hebben (want voor je het weet is iedereen net zo chagrijnig). Gelukkig heb ik door de jaren heen aardig wat gewoontes opgepikt om de dag effectief te starten terwijl iedereen nog enigszins vrolijk blijft. Vandaag deel ik 3 handige tips om de dag supergoed te beginnen. Doe er je voordeel mee!

#1 Goede voorbereiding is het halve werk

raam

Om de ochtend soepel te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dit begint bij mij de avond ervoor al. Ik zorg, voordat ik naar bed ga, dat het huis opgeruimd is. Dit kost maar een paar minuutjes, maar geeft zoveel rust ‘s ochtends. Ik leg alvast de kleding en de schooltassen van de kinderen klaar en ik bekijk de planning voor de volgende dag. Zo kan ik goed voorbereid aan de dag beginnen.

#2 Neem de tijd voor jezelf

koffie

Met een gezin loop je al snel jezelf voorbij, maar ook als je alleen of met een partner woont, kun je er een gewoonte van maken om lang uit te slapen en halsoverkop de deur uit te moeten rennen. Dat is natuurlijk een weinig ontspannen begin van de dag en dat kan makkelijk anders. Ook ‘s ochtends zorg ik ervoor dat alles zo soepel mogelijk verloopt door een voorsprong te nemen. Ik sta vroeger op dan de rest om mezelf tijd te gunnen om wakker te worden en rustig mijn ochtendroutine te kunnen doorlopen. Daarna dek ik de tafel en leg ik alles klaar. Dan pas maak ik de kinderen wakker en begint de dag voor iedereen. Zo neem ik, voor ik alle verantwoordelijkheden op me neem, echt even tijd voor mezelf. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk om de rest draaiende te houden en juist op deze momenten kun je die tijd inplannen. Mocht je andere gewoontes hebben die je graag wilt verwerken in de ochtendroutine, dan kun je die ook zo inplannen. Neem de tijd voor yoga, een meditatie, het plannen van de dag of iets anders dat belangrijk is voor jou om de dag goed te beginnen. Plan die tijd voor jezelf in om er zeker van te zijn dat je eraan toekomt.

#3 Maak tijd voor een gezond ontbijt

ontbijt

Om goed aan de dag te beginnen, is een goed ontbijt essentieel. Natuurlijk kan dit ontbijt plaatsvinden wanneer het jou uitkomt en wanneer jij trek hebt, maar neem er wel de tijd voor ergens in de ochtend. Je kunt niet goed functioneren als je niet de nodige energie binnenkrijgt. Zorg dan ook voor een voedzaam ontbijt en niet een snelle hap of zo’n bizarre ochtenddrink vol suiker. Het ontbijt is juist het moment bij uitstek om fruit, zaden en noten en granen in de maaltijd te verwerken. Zo begin je de dag gezond en dat zet meestal wel de trend voor de rest van de dag. Met een goed en gebalanceerd ontbijt geef je ook een goed voorbeeld af aan de kinderen. Door dit voorbeeld leren zij ook weer een verantwoord eetpatroon aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *