zero waste winkelen bij Dekamarkt

Zero waste winkelen bij Dekamarkt

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij Dekamarkt.

Groente en fruit

zero waste winkelen bij Dekamarkt

Bij Dekamarkt is veel van het aanbod op het gebied van groente en fruit in plastic verpakt. Dat is helaas bij de meeste supermarkten zo en ik ben bang dat daar voorlopig nog geen verandering in zal komen. Bij Dekamarkt kun je wel vaak terecht voor onder andere onverpakte appels, peren, tomaten, bananen, uien, aardappels, courgettes, prei, spruiten en seizoensgroenten.

Muesli

Het aanbod aan muesli, cruesli en cornflakes is meestal in karton of karton met plastic zak verpakt. Er zijn enkele merken en soorten die verkrijgbaar zijn in kartonnen verpakkingen zonder plastic zak binnenin, zoals havervlokken en havermixen. Dit ontdek je vaak door even met doos te schudden of door het recycle advies op de verpakking te lezen. Deze kartonnen dozen kunnen na gebruik worden ingeleverd bij het oud papier.

Brood

zero waste winkelen bij Dekamarkt

Ik weet niet of het bij alle vestigingen van Dekamarkt zo is, maar de meeste winkels die ik heb bezocht hebben een vrij uitgebreide broodafdeling waar je niet alleen terecht kunt voor diverse soorten onverpakt brood, maar waar je ook je eigen brood kunt snijden. In schepbakken kun je kiezen uit diverse soorten snijdbaar brood en verschillende soorten weekend- en luxe broodjes. Al deze broodjes kun je natuurlijk ook in eigen zak halen.

Eieren

Bij Dekamarkt kun je terecht voor losse eieren. Je hoeft dus niet elke keer een heel nieuw doosje te halen, maar je kunt gewoon je oude doosje meenemen en deze bijvullen in de winkel. Dat scheelt toch elk bezoek weer een kartonnen verpakking.

Broodbeleg

Het aanbod aan broodbeleg is, zoals bij de meeste supermarkten, erg ruim, maar veel ervan is voorverpakt in karton, glas of plastic. Hierbij heeft broodbeleg in karton of glas de voorkeur wat mij betreft. Karton kan gerecycled worden via het oud papier (mits het geen plastic venster heeft) en glazen potten komen altijd van pas in huis of voor knutselwerkjes op school. Door plastic te elimineren maak je al duurzamere keuzes en heb je nog genoeg te kiezen aan broodbeleg.

Granen, rijst en pasta

zero waste winkelen bij Dekamarkt

Helaas zijn heel veel rijst- en pastasoorten tegenwoordig in plastic zakken of kartonnen verpakkingen met glazen venster verpakt. Toch vind je in het aanbod nog enkele producten die enkel in karton zijn verpakt. Zo kun je altijd gewoon in de supermarkt terecht voor diverse soorten rijst en de meest populaire soorten pasta.

Conserven

Net zoals elke andere supermarkt in ons land heeft ook Dekamarkt een heel ruim aanbod aan conserven. Op deze afdeling vind je veel soorten groente en fruit in plastic, glas of blik verpakt. Zowel blik als glazen potten zijn goed te recyclen, al is de binnenkant van blik nog vaak bedekt met een laag plastic waarmee het voedsel in aanraking komt. Dat vind niet iedereen een prettig idee. Daarom heeft bij mij persoonlijk glas de voorkeur, ondanks dezelfde plastic coating die je vaak in de dop vindt. Deze glazen potten kun je vervolgens weer voor van alles in huis gebruiken of inleveren in de glasbak (met dop).

Noten en chips

Wat betreft noten en chips is de keuze nagenoeg nihil in de meeste filialen van Dekamarkt. Voor zover ik kan beoordelen zijn alle soorten chips en nootjes in plastic verpakt of in zakken met een aluminium coating.

Koek en snoep

zero waste winkelen bij Dekamarkt

Dankzij de uitgebreide broodafdeling bij de Dekamarkt kun je hier ook terecht voor diverse soorten koek. Zelfs op de versafdeling zijn de meeste koekjes al royaal in plastic verpakt, maar in de schepbakken waar ook de broodjes liggen, vind je diverse soorten koek en taartjes die je in eigen zakjes kunt meenemen. Op de snoepafdeling is bijna elk soort snoepgoed verpakt in plastic en daarom adviseer ik het snoepgoed elders te kopen.

Diepvriesfruit en -groente

Het aanbod aan diepvriesfruit en -groente is best ruim in de meeste supermarkt, maar ook hier wordt veel plastic gebruikt. De meeste soorten fruit en groente zijn verkrijgbaar in de diepvries en vaak heeft dit buiten het seizoen om de voorkeur wat betreft duurzaamheid. Kartonnen verpakkingen zijn hierbij het meest duurzaam, mits ze niet zijn uitgerust met een plastic laag die erin is geperst. Hoe je dit weet? Scheur het karton en je ziet of er plastic in de verpakking zit. Deze verpakkingen met plastic laag zijn niet te recyclen via het oud papier.

Dranken

Wat betreft frisdrank is de statiegeldfles, wat mij betreft, de meest duurzame optie. Deze flessen lever je namelijk na gebruik weer in en deze worden hergebruikt. Dit geldt trouwens niet alleen voor frisdrankflessen, maar ook voor kratjes en flesjes bier. Of er statiegeld op een fles geldt, vind je op de verpakking.

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:There is 1 comment

Add yours
  1. Anja

    Wat betreft brood en gebak bij de DekaMarkt: in de ‘gewone’ filialen is het meeste al voorverpakt in plastic. In grotere filialen zijn meer mogelijkheden met je eigen zakjes en tasjes.


Post a new comment