portemonnee

5 tips om te minimaliseren op pasjes

Nu het betalingsverkeer steeds meer digitaal en met pasjes plaatsvindt en nagenoeg elke winkel wel een loyaliteitsprogramma heeft, worden we overstelpt met pasjes voor allerlei doeleinden. We hebben een pasje voor onze bankrekeningen, voor het openbaar vervoer, voor onze favoriete winkels, voor onze zorgverzekering, voor de bibliotheek en om ons te identificeren. Allemaal reuze handig natuurlijk, maar met zoveel pasjes puilen onze portemonnees uit en vind je maar met moeite jouw belangrijkste pasjes terug. Hoog tijd dus om onze portemonnee ondersteboven te keren en te minimaliseren op pasjes.

#1 Verwijder verlopen pasjes

minimaliseren handtas

Het grootste probleem in onze portemonnee is de overvloed aan pasjes. We hebben pasjes voor werkelijk alles, maar geen ruimte meer om onze belangrijkste pasjes kwijt te kunnen. Haal alle pasjes eens uit je portemonnee en kijk er kritisch naar: heb je al deze pasjes écht nodig? Heel veel pasjes die we met ons meedragen zijn allang verlopen of voor diensten die we helemaal niet gebruiken (wees eens eerlijk: heb jij ook nog steeds een videotheekpasje in jouw portemonnee?). Haal alle pasjes die verlopen zijn gewoon uit je portemonnee. Knip deze pasjes door en het ruimt al flink op.

#2 Verwijder overbodige pasjes

portemonnee

Naast verlopen bankpassen, treinkaarten en klantenpassen, is jouw portemonnee waarschijnlijk ook gevuld met pasjes die je niet tot nauwelijks gebruikt. Dit zijn pasjes van winkels en diensten waar je wel gebruik van maakt, maar waar je het fysieke pasje nauwelijks gebruikt. Denk aan jouw bonuskaart die je meedraagt terwijl je het kaartje aan jouw sleutelbos altijd scant, de bibliotheekpassen van alle gezinsleden terwijl je alle materialen op één pas leent en de HEMA-kaart die je nooit laat zien omdat je gebruik maakt van de app. Al deze pasjes die eigenlijk nooit uit de portemonnee worden gehaald, kun je met een gerust hart verwijderen. Bewaar ze voor de zekerheid in een laatje op bakje in huis en zorg ervoor dat je alleen nog de pasjes die je regelmatig gebruikt in jouw portemonnee bewaart. 

#3 Schrijf je uit

laptop

Als je jouw portemonnee gaat uitruimen, kom je ongetwijfeld pasjes tegen van winkels en diensten die je allang niet meer bezoekt of gebruikt. Toch sta je daar nog steeds ingeschreven en heb je daar nog een pasje van. Hoog tijd dus om van de gelegenheid gebruik te maken om je uit te schrijven. Ga je niet meer naar de sportschool? Schrijf je uit. Je bespaart er veel geld mee en het pasje kan ook gelijk de portemonnee uit. Bezoek je een bepaalde supermarkt niet meer? Schrijf je uit en knip het pasje door. Zo kun je gelijk een grote schoonmaak houden wat betreft nieuwsbrieven, post en financiën. Heb je namelijk echt al die klantenpassen en abonnementen nodig?

#4 Gebruik een pasjeshouder

pasjeshouder

Je vindt het wellicht handig om al jouw benodigdheden in één portemonnee te hebben, maar een aparte pasjeshouder heeft zo zijn voordelen. Je houdt het overzicht in de portemonnee en in de pasjeshouder kun je al jouw kaarten overzichtelijk opbergen. Een pasjeshouder is compact, handig in gebruik en makkelijk mee te nemen. Daarnaast zijn veel pasjeshouders RFID-vriendelijk. Dit houdt in dat je jouw pasje niet uit de houder hoeft te halen om deze te scannen. Ideaal voor in het openbaar vervoer. 

#5 Gebruik een app

smartphone

Er zijn tegenwoordig talloze apps op de markt om jouw pasjes te digitaliseren. Door zo’n (gratis!) app te installeren en jouw pasjes in te voeren, kun je voortaan de pasjes thuislaten. Bij een winkel of service hoef je simpelweg de streepjescode of de code in de app te laten scannen of te laten zien om te profiteren van het voordeel. Ideaal voor al die pasjes voor winkels, supermarkten en andere loyaliteitsprogramma’s. Let wel goed op welke app je selecteert. Niet elke app werkt even goed. Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Stocard, maar lees vooral de reviews in de appstore voor je de keuze voor een app maakt. 

5 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op pasjes”

  1. Goede tip, die app! Dat ga ik eens bekijken. Ik sta in de winkel vaak te stressen als ik m’n klantenkaart niet meteen vind – en dan zeker met zo’n lange rij achter me …

  2. Pasjes pasjes pasjes… zo herkenbaar. Ik ben zelf al een paar jaar geleden begonnen met de pasjes die je bij al die winkels meekrijgt maar in een app op m’n telefoon te zetten. Van je bonuskaart tot je frequent flyer miles tot alle kleding winkels die je allemaal dolgraag een pasje mee willen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *