The Plant Pharmacy

Leestip: The Plant Pharmacy

Sinds ik enkele jaren geleden verslingerd ben geraakt aan het minimaliseren en opruimen in huis, vind ik het erg lastig om een verlanglijstje op te stellen voor feestdagen en verjaardagen. Ik heb gewoonweg niet meer zoveel nodig en wat ik graag wil hebben, koop ik al zelf of is zodanig ‘lastig’ te verkrijgen, dat mijn familie daar niet eens aan begint (denk bestellingen in kleinschalige webshops en kleine speciaalzaken). Daarom zet ik standaard enkele boeken op mijn verlanglijst. Boeken zijn mijn grote liefde en er zijn altijd wel een paar titels die ik nog graag wil lezen. Eén van de titels die al lang op mijn verlanglijstje stond was ‘The Plant Pharmacy’ en dit boek kreeg ik dan ook gelukkig voor Kerst. In dit prachtige boek van Lisette Kreischer leer je alles over bijzondere en geneeskrachtige planten en kruiden en leer je koken met de kracht van de natuur. Dat past dus perfect bij mijn goede voornemen om me meer bezig te gaan houden met wildplukken en kruidengeneeskunde!

The Plant Pharmacy

In ‘The Plant Pharmacy’ deelt Lisette Kreischer haar kennis en liefde voor planten en kruiden in ons eigen land. De kruidengeneeskunde is een breed veld waar veel te leren is en in het boek maak je kennis met een klein onderdeel van deze immense studie naar de geneeskrachtige werking van planten. Lisette Kreischer heeft zich door de jaren heen flink verdiept in de kruidengeneeskunde door er veel over te lezen, een studie te volgen en vooral veel zelf te experimenteren en ondervinden. Een gedeelte van deze kennis is gebundeld in dit prachtig vormgegeven boek waarbij ze vooral aandacht schenkt aan haar favorieten.

The Plant Pharmacy

Liefhebbers van plantaardig eten kennen Lisette Kreischer misschien al. ‘The Plant Pharmacy’ is namelijk niet haar eerste boek, ze heeft al flink wat titels op haar naam staan van voornamelijk kookboeken. Eerdere populaire titels van haar hand zijn onder andere ‘Groente uit Zee’, ‘Plant Power’, ‘Wat de Pot Schaft’ en ook het vorig jaar verschenen succes ‘Man.Eat.Plant’ (die trouwens ook nog op mijn lijstje staat, want yum!). In ‘The Plant Pharmacy’ kan Lisette Kreischer haar liefde voor plantaardig voedsel ideaal combineren met haar kennis over wildplukken en geneeskrachtige kruiden. Het boek staat vol met praktische informatie over kruiden en planten, maar ook met fijne recepten om direct zelf aan de slag te gaan.

The Plant Pharmacy

De inleiding van het boek is voor echte liefhebbers een absolute must om te lezen. Hier vind je ontzettend veel informatie over kruidengeneeskunde en de verschillende toepassingen van geneeskrachtige kruiden. Lisette Kreischer deelt haar favoriete boeken en technieken en geeft enkele woorden van advies voor de beginners. Verder vind je in de inleiding een hoofdstuk over ‘De Thuisapotheek’ waarin ze haar persoonlijke kruiden EHBO-kit deelt. Na deze inleidende hoofdstukken vind je de hoofdstukken met kruidenportretten. Hier maak je kennis met enkele veelzijdige kruiden die gewoon in Nederland in het wild of in eigen tuin kunnen groeien. Je leert meer over de medicinale toepassingen en het gebruik van onder andere brandnetel, goudsbloem, paardenbloem, madelief, kamille, salie en rozemarijn.

The Plant Pharmacy

Natuurlijk mogen de recepten ook niet ontbreken in het boek. Bij elk kruid dat wordt besproken in het boek, vind je één of meerdere recepten om zelf een olie, elixer, siroop, thee of lotion te maken. Heb je behoefte aan meer recepten? Dan vind je in het boek, na deze kruidenportretten, een flinke hoeveelheid recepten voor allerlei heerlijks gemaakt met deze kruiden en planten. De recepten zijn ingedeeld naar seizoen. Zo geniet je in de lente en zomer van de sunshine bowl, met gedroogde bloempjes en brandnetel, of de botanische pesto van wild bladgroen. In de herfst en winter is het seizoen meer naar Ayurvedische gouden melk, gemaakt met kurkuma en peper, of fire cider, boordevol verse en geneeskrachtige ingrediënten. En natuurlijk mag de warme chocolademelk, gemaakt met verse munt, ook niet ontbreken.

The Plant Pharmacy

‘The Plant Pharmacy’ is prachtig vormgegeven met aantrekkelijke foto’s die de schoonheid van deze, vaak simpele, ingrediënten extra benadrukken. Het boek laat zien dat koken met lokale, gezonde en geneeskrachtige ingrediënten heel eenvoudig en toegankelijk is. Met de recepten uit dit boek kun je in elk geval een goede start maken. Het boek ‘The Plant Pharmacy’ is algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 25,99. Wil je meer weten over Lisette Kreischer en haar werk? Breng dan zeker eens een bezoek aan haar website voor prachtige foto’s en een overzicht van al haar werk. Ik ben in elk geval al erg benieuwd geworden naar haar andere boeken.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 gedachten over “Leestip: The Plant Pharmacy”

  1. Wauw, heel mooi boek! Prachtig vormgegeven inderdaad, die foto’s en die plaatjes. Zijn de recepten een beetje eenvoudig te maken? En laat je het ons weten als je zelf iets eruit maakt? 🙂

    1. Ja he? De recepten variëren qua moeilijkheidsgraad, maar de uitleg erbij is heel erg duidelijk voor elk niveau. Ik ga er zeker snel mee aan de slag en wie weet deel ik nog wat resultaten via Instagram.

    1. In het boek wordt in de herfst/winter sectie veelal gebruik gemaakt van gedroogde en op andere manieren bewaarde kruiden. Denk aan gedroogde kruiden en kruiden die wellicht in de tuin op het moment niet groeien, maar wel in de keuken kunnen worden gezet. In het boek staan wel diverse recepten om kruidenpreparaten te maken zodat je ook in andere seizoenen kunt genieten van de voordelen van kruiden en planten die niet het hele jaar door beschikbaar zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *