keuken

5 tips om te minimaliseren in de keukenkastjes

Ik houd ontzettend veel van koken en experimenteren in de keuken. Ik ben gek op de Indiase en Libanese keuken (echte aanraders voor vega(n) eten!) en als gevolg daarvan heb ik ook een flinke verzamelingen kruiden en specerijen op voorraad. Je kunt dus gerust stellen dat mijn keukenkastjes flink gevuld zijn. Dat is natuurlijk handig: ik heb altijd wel de ingrediënten in huis om iets lekkers in elkaar te draaien. De keerzijde is echter dat je al snel te kampen hebt met overvolle keukenkastjes. Dat werd ook weer duidelijk toen wij onlangs onze keuken aan het opruimen waren. Er was simpelweg niet genoeg ruimte in onze nieuwe keuken om al onze spullen kwijt te kunnen. Gelukkig ben ik door de jaren heen erg bedreven geraakt in het minimaliseren op spullen en dus ook op het minimaliseren in de keukenkastjes. Ik geef graag 5 tips om de keukenkastjes eens goed uit te spitten en ook opgeruimd te houden. Hoog tijd trouwens om mijn eigen tips weer eens toe te passen.

#1 Trek alles uit de kast

zero waste home

Om effectief op te ruimen, is het noodzakelijk om alles uit de keukenkastjes te halen. Zo krijg je overzicht op wat je in huis hebt en ook vooral wat je al tijden niet meer hebt gebruikt. Achterin de kastjes verzamel je namelijk al snel die boodschappen die je in een opwelling hebt gekocht, maar vervolgens nooit hebt gebruikt. Door te inventariseren wat er in de kast staat, weet je beter wat je in de toekomst wel en juist niet moet kopen en wat er de komende tijd op het menu komt te staan.

#2 Koken met restjes

keuken

Natuurlijk willen we voedselverspilling in de keuken voorkomen. De grote schoonmaak in de keukenkastjes is dan ook dé gelegenheid bij uitstek om de komende tijd te koken met restjes en ‘vergeten’ ingrediënten. Natuurlijk is het niet raadzaam om producten op te eten die echt niet goed meer zijn, maar de meest producten in de kast zullen nog prima te eten zijn en verspilling is zonde. De komende weken zet je dus zo vaak mogelijk de restjes pasta, ‘ongewenste’ bonen en overvloed aan tomatensaus op het menu. Alle ingrediënten die je al tijden niet meer hebt gebruikt, kun je nu aan bod laten komen. Vind je iets echt niet lekker of weet je niet wat je ermee aan moet? Geef het dan weg aan iemand anders.

#3 Organiseren en plannen

boodschappen

Nu de ingrediënten die toch niet zo geliefd zijn weer uit de kasten zijn, is er weer volop ruimte over. Om deze ruimte niet weer te laten dichtslibben, is het belangrijk om goed in beeld te krijgen wat je nu eigenlijk wél graag eet en welke ingrediënten je wél graag op voorraad hebt. Probeer te plannen met een weekmenu, of een andere maaltijdenplanning, om zo gerichter boodschappen te kunnen doen en probeer ook alles op te maken wat je haalt aan boodschappen.

#4 Maak een eigen receptenboek

notitieboek

In het ene gezin eten ze elke week dezelfde gerechten en in het andere gezin wordt er continu geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten en smaken. Alles is oké, maar het is hoe dan ook wel handig om een favorietenlijst of een receptenboek te hebben om op terug te vallen. Zo heb ik jaren geleden een gratis afgeschermd blog opgezet waar ik al mijn favoriete recepten op verzamel. Door te werken met duidelijke foto’s en ingrediënten als tags, vind ik makkelijk iets waar ik zin in heb. Zo kun je elke week weer variëren, of juist de favorieten telkens weer op tafel toveren. Ieder gezin heeft wel een paar recepten die populair zijn en door deze mee te nemen in de roulatie, maak je boodschappen doen en de kastjes vullen een stuk eenvoudiger. Je kunt zorgen dat je deze ingrediënten altijd op voorraad hebt en dat winkelt en plant een stuk makkelijker.

#5 Ga slim winkelen

markt

Je voorkomt dat de keukenkastjes weer vollopen door slim te winkelen. Wees je bij het boodschappen doen al bewust van eventuele impulsaankopen, oververpakkingen en te grote porties. Doe gericht boodschappen voor de gerechten die op het menu staan die week en voorkom zo verspilling in huis. Op de markt of in een speciaalzaak kun je bijvoorbeeld brood, groente, fruit, kaas en veel andere ingrediënten halen in porties die passen bij jouw gezin en de door jou geplande maaltijden. Dat winkelt makkelijker en vaak ook voordeliger dan in de supermarkt met kant-en-klare verpakkingen.There are 7 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Afgelopen week toevallig de minder favoriete polenta opgemaakt 🙂 Ik begin ook altijd eerst met de groente die sneller bederven en laat de kolen en andere hardere dingen liggen voor later in de week. We eten ook rustig dingen die allang over datum zijn als ze door de kijk-ruik-smaaktest heen komen. Voedselverspilling is echt not done hier in huis!

  2. Willeke

    Wat een leuke tips. Veel pas ik al toe, maar een opfrissen is altijd fijn! Ik maak zelf graag eigen recepten, ook icm allergieën in gezin. Ik ben heel benieuwd wat voor blog je gebruikt wat afgeschermd kan worden. Ik heb nu een losbladig systeem nml 😉


Post a new comment