100 dingen project

5 waardevolle lessen voor minimalisme van Marie Kondo

Zoals jullie weten speelt minimalisme een grote rol in mijn leven sinds ik dit jaren geleden heb ontdekt. Ik ben absoluut geen strenge minimalist: ik ben de enige van de vier bewoners in huis die ermee bezig is en daarvoor is mijn huis te rommelig en vol. Toch heb ik door de jaren heen heel wat spullen weggedaan en ben ik mij veel meer gaan beperken tot de essentie. We zijn onlangs een stuk kleiner gaan wonen en dat was geen enkel probleem en ook ons koopgedrag is met de jaren drastisch veranderd. Wat betreft minimalisme heb ik mij door verschillende mensen laten inspireren, maar met de Japanse minimalismegoeroe Marie Kondo heb ik eigenlijk nooit veel gehad. Ik heb wel eens wat van haar gelezen en interviews gezien, maar tot voor kort wist ik eigenlijk weinig af van haar filosofie, behalve dan de vraag ‘does it spark joy?’ en haar bijzondere opbergmethoden. Ik zou mijn benadering van minimalisme toch beschrijven als iets nuchterder en praktischer dan ik van haar gewend ben. Toch waagde ik mij onlangs toch aan haar serie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ toen deze verscheen op Netflix. Ik heb de serie met ontzettend veel plezier gekeken, ondanks dat haar opruimmethode niet helemaal past bij mij. Na het zien van de serie kon ik 5 waardevolle lessen noteren die onmisbaar zijn voor elke minimalist.

#1 Alles heeft een thuis nodig

keukenla

Je kunt wel opruimen in huis, maar zonder vaste plek voor dingen, blijf je aan de gang. Zoals Marie Kondo het stelt: ‘alles heeft een thuis nodig’. Onbewust had ik dit zelf al ondervonden en de laatste jaren actief toegepast. Om dingen voor eens en voor altijd goed op te bergen, is het belangrijk om er een plek voor te reserveren en zaken per categorie goed op te bergen. Dus geen pennen die door het hele huis te vinden zijn, maar één la met alle schrijfwaren. Verzamel haarelastiekjes in één bakje in de badkamer, vul één kast met het speelgoed van de kinderen en bewaar de sleutels altijd op dezelfde plek. Zo ruim je niet alleen een stuk makkelijker op, maar je vindt ook altijd alles terug.

#2 Spullen met emotionele waarde verdienen een prominente plek

minimalisme

Marie Kondo heeft een bijzonder opruimsysteem met diverse categorieën die je aanhoudt tijdens het opruimen. Alhoewel ik de indeling van categorieën zelf niet zo handig vind, ben ik het wel helemaal met haar eens wat betreft haar opvattingen over spullen met emotionele waarde. Maar al te vaak bewaren we onze favoriete foto’s, knuffels, kaarten en fotoboeken in een afgesloten doos op zolder of achterin de kast. Erg zonde, want alhoewel deze spullen erg veel emotionele waarde hebben, krijgen ze nauwelijks de aandacht die ze verdienen. Als je jouw spullen gaat uitzoeken, bedenk dan goed welke dingen belangrijk zijn voor jullie en geef deze spullen ook een mooie plek in huis. Zo sta je vaker stil bij die mooie herinneringen en koester je deze belangrijke spullen meer.

#3 Stal al je bezittingen uit

kledingbibliotheek

Een zeer effectieve en confronterende stap in de KonMari methode is het uitstallen van alle bezittingen in een categorie. Je weet pas echt wat je hebt als je het op één berg ziet liggen. Dit is vooral effectief voor kleding, maar werkt ook voor boeken, papierwaren, keukenspullen en diverse verzamelingen. Omdat we onze spullen vaak in dozen en kasten bewaren, hebben we totaal geen overzicht van onze bezittingen. Door het uit te stallen en echt elk item vast te houden, weten we beter wat we hebben en of het echt zo belangrijk voor ons is. Het is eigenlijk absurd om te bedenken dat veel mensen geen idee hebben van wat ze precies in huis hebben. Met deze methode ga je dit tegen en kun je met een gerust hart afscheid nemen van heel veel dingen in huis.

#4 Berg spullen zichtbaar op

minimalisme

Zoals ik al eerder zei, is het opbergen van spullen in dichte dozen en gesloten kasten funest voor de orde in huis. Op het oog lijkt het misschien opgeruimd, maar wie weet wat er schuilt in al die dozen en kratten op zolder en in de schuur? Veel mensen hebben geen idee. Daarom vind ik de oplossing van Marie Kondo om spullen op te bergen in doorzichtige opbergbakken zo fantastisch. Je kunt in één oogopslag zien wat erin zit en het berg efficiënt op. Gek genoeg was dit ook weer zoiets dat ik jaren geleden ontdekte, zonder een boek van Marie Kondo te hebben gelezen, en ik ben sindsdien helemaal overgestapt op plastic opbergbakken. Ook haar methode van kleding opbergen is fantastisch. Ze vouwt shirts, broeken en truien heel netjes op en plaatst deze rechtopstaand in een lade. Zo kun je bij het openen van de lade direct zien wat je in de kast hebt liggen en hoef je geen stapels overhoop te halen. Het zal even wennen zijn om anders te vouwen en in te ruimen, maar hier heeft iedereen profijt van.

#5 Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen

speelgoed

Een grote frustratie onder veel minimalisten is dat de huisgenoten nog niet erg meewerken in het proces. Wat men hierbij vergeet, is dat het minimalisme een persoonlijk proces is. Ook al ben jij bevangen door het minimalisme virus, dat betekent niet dat de huisgenoten er net zo over te spreken zijn. Houd het minimaliseren dus dicht bij jezelf. Je kunt het huis wel onder handen nemen en aan het opruimen slaan, maar respecteer andermans spullen en grenzen. Marie Kondo benadrukt in haar televisieserie dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen spullen. Dit betekent niet alleen dat iedereen de verantwoording heeft over het netjes houden en opruimen van de eigen spullen, maar ook dat iedereen zeggenschap heeft over zijn eigen spullen. Werk je samen aan het minimaliseren in huis? Laat iedereen dan zelf bepalen (of meebeslissen in het geval van de kinderen) welke spullen wel en niet mogen blijven. En geef iedereen vervolgens ook de verantwoordelijkheid om de eigen ruimte en de eigen spullen op te ruimen.

10 gedachten over “5 waardevolle lessen voor minimalisme van Marie Kondo”

 1. Leuk stukje! 🙂 Ik ben ook al een aantal jaren minimalistisch bezig, wat eigenlijk zelfs een opluchting is. Mijn vriend en ik kochten een klein huisje (volgens Belgische standaarden) en dat is helemaal geen probleem! Minder opbergruimte is een mooie motivatie om eens goed na te denken over je spullen.

  1. Nou, inderdaad! Ik was al jaren bezig met minimaliseren, maar de verhuizing naar een kleinere woning was evengoed nog een goede aanleiding om heel veel spullen nog eens goed te overwegen. Veel minder opbergruimte confronteert wel met alle spullen in huis.

 2. Ik geloof niet in tip 4. Ik word kriegelig van alle visuele prikkels als ik alles in plastic bakken opberg. Maar omdat ik weinig spullen heb, regelmatig een ‘spark joy’ rondje door mijn huis maak en alles een vaste plek heeft, houd ik overzicht op wat ik bezit.
  Wat mij betreft is de kallax-kast van ikea met daarin drona-dozen een gouden vonst.
  Verder wel helemaal Marie Kondo-fan.

  1. Dat snap ik zeker. Ik gebruik de plastic bakken ook alleen in de dichte kast voor het opbergen van kerstversiering en oude kinderspullen. Zo spring het niet direct in het oog, gelukkig. In de huiskamer zelf vind ik het ook belangrijk dat zoveel mogelijk dichte kasten is opgeborgen.

 3. Oh ik ga heel snel de serie kijken, ben zo benieuwd! Waar ik Marie erg dankbaar voor ben is het leren weggooien van dingen die je ooit cadeau hebt gehad. Hun doel is volbracht, bam, weg ermee. De vaste plek ben ik ook erg voorstander van, maar hecht niet iedereen in huis zoveel waarde aan, haha. Door nummer 2 en 3 heb ik juist steeds meer het idee dat ik überhaupt zo min mogelijk wil opbergen. Alleen kampeerspullen, gereedschap en dat soort dingen liggen uit het zicht, verder wil ik alles gebruiken en zien óf de deur uit gooien.

 4. Prachtige inzichten! Ik had haar boek al gelezen en vouw mijn ondergoed sindsdien steevast op de Marie Kondo manier op. Zoveel handiger! Ik merk dat ik soms nog teveel waarde hecht aan bepaalde spullen, terwijl ik over het algemeen helemaal niet materialistisch ben. Ik wil de Netflix serie binnenkort zeker nog kijken, geeft vast weer een nieuwe boost! 🙂

 5. Leuk stukje! Echter wil ik graag even opmerken dat Marie Kondo in feite geen minimalist is of minimalistische levensstijl nastreeft. Ze vindt het belangrijk dat iemand zo veel spullen heeft als waar hij/zij blij van wordt. Ook als dat betekent 4 blikopeners waar 1 voldoende zou zijn. Info voor in de toekomst, je kunt er naar Googlen 🙂 bedankt voor je lekker leesbare artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *