kleding

5 mooie inzameldoelen voor kleding

Met de minimaliseertrend nog in volle gang en steeds meer mensen die beseffen dat we al die spullen écht niet nodig hebben, zijn er steeds meer gezinnen die een grote schoonmaak houden in huis. De spullen die niet nodig zijn, worden in dozen verzameld en bij de deur gezet. Maar ja, wat dan? Klakkeloos weggooien is alles behalve duurzaam en verkopen via Marktplaats is niet altijd de meest handige optie. Je kunt de spullen natuurlijk naar de lokale kringloopwinkel brengen, maar daar ontvangen ze ondertussen dagelijks zoveel spullen, dat je je kunt afvragen of er geen betere bestemming is. Ik kan je vertellen dat er zeker wel een betere bestemming is voor jouw spullen! Er zijn talloze mooie inzameldoelen in ons land die allerlei spullen verzamelen om deze nog een tweede leven te geven. Ze zamelen spullen in voor mensen die het niet zo breed hebben in ons eigen land en dieren in pensions. Ze doneren hoognodige materialen aan zwangere vrouwen in andere landen die niet de nodige hygiëneproducten hebben voor een veilige bevalling en kinderen die uit gebrek aan budget bijna nooit nieuw speelgoed krijgen. Er worden schoolspullen ingezameld voor scholen op locaties in het buitenland die hier het geld niet voor hebben en boeken voor educatieve projecten. Voor alle overbodige spullen uit jouw huis hebben deze diverse inzameldoelen een mooie bestemming in binnen- of buitenland. Ik deel de komende tijd een aantal van deze mooie inzameldoelen per categorie zodat je jouw spullen een mooie nieuwe bestemming kunt geven. Vandaag deel ik 5 mooie inzameldoelen voor kleding.

Dress for Success

kleding

Dress for Success is een non-profit organisatie die mensen met een minimuminkomen gratis voorziet van kleding en advies voor een sollicitatiegesprek. Er wordt tijdens een bezoek een nieuwe outfit samengesteld en gewerkt aan de presentatie om zo de kansen op een nieuwe baan aanzienlijk te vergroten. Word je aangenomen? Dan kun je langskomen bij de winkel voor een tweede outfit om goed voor de dag te komen op je nieuwe baan. Deze mooie inzamellocatie ontdekte ik via Hermien van Kouwe Kleren en ik was er direct van onder de indruk. De organisatie is actief in maar liefst 24 landen en heeft winkels in diverse steden. Ook in Nederland kun je Dress for Success bezoeken of kleding doneren. De winkels zijn te vinden in Amsterdam, Eindhoven, Gorinchem, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Voor meer informatie over de organisatie kun je een bezoek brengen aan de website van Dress for Success.

Kledingbank

kleding

De Voedselbank is ondertussen een begrip in ons land, maar veel mensen hebben nog nooit van de Kledingbank gehoord. En dat terwijl er toch door ons hele land initiatieven te vinden zijn. Bij een Kledingbank wordt kleding, schoenen en linnengoed verzameld en gesorteerd. Deze spullen worden vervolgens weer uitgedeeld aan mensen die, door welke omstandigheden dan ook, deze producten zelf niet meer kunnen betalen. De Kledingbank is geen landelijke organisatie, maar er zijn wel allerlei regionale initiatieven onder deze naam. Op de website van Kledingbank.nl vind je een overzicht van enkele initiatieven in het land, maar het overzicht is zeker niet compleet. Om gebruik te maken van de diensten of om goederen in te brengen, is het handig om de website te bezoeken van een Kledingbank in de buurt of contact op te nemen met de organisatie.

Leger des Heils ReShare

kledingbibliotheek

Het doneren van oude kleding aan het Leger des Heils is wellicht het meest bekend. Niet zo gek, want het Leger des Heils zamelt al meer dan 100 jaar kleding in om dit te sorteren en opnieuw te distribueren. De afdeling die zich hier tegenwoordig mee bezighoudt heet ReShare. Wellicht ken je deze naam wel van de tweedehands kledingwinkels in het land? Het Leger des Heils biedt de mogelijkheid tot het doneren van kleding en accessoires aan via kledingcontainers, huis-aan-huis inzameling en de inzameldoos bij diverse grote instellingen. Deze kleding wordt verzameld en gesorteerd op kwaliteit. Een gedeelte van de kleding wordt gratis weggegeven aan mensen die dit niet kunnen betalen, zowel in binnen- als buitenland. Ze houden altijd een noodvoorraad paraat voor rampen en noodhulp. Omdat ze een werelddekkend netwerk hebben, kunnen ze effectief overal ter wereld bijstaan met de nodige hulp. De overige kleding wordt verkocht aan kledingsorteercentra of aan de ReShare winkels in het land. Met de opbrengst kunnen ze hun overige projecten financieren. Voor meer informatie over hun kledinginzameling of voor het vinden van een locatie bij jou in de buurt, kun je een kijkje nemen op de website van ReShare.

Weggeefwinkel

kleding

Mocht je jouw kleding graag beschikbaar willen stellen voor mensen in de regio, maar het niet willen aanbieden aan de kringloopwinkel of willen verkopen? Informeer dan eens of er een weggeefwinkel bij jou in de buurt is. Een weggeefwinkel is qua aanbod vergelijkbaar met een kringloopwinkel, maar in plaats van verkopen worden de producten hier weggegeven. Dat kan op goed vertrouwen zijn, maar soms wordt er ook gewerkt met een puntensysteem. Het is hoe dan ook een mooi systeem om spullen voor hergebruik aan te bieden en mensen met minder financiële middelen te helpen. Er is niet één overkoepelende organisatie voor de weggeefwinkels in ons land, maar op deze website vind je een klein overzicht van enkele winkels.

46 Dresses

jurken

Alhoewel dit mooie initiatief erg kleinschalig is, de winkel is alleen te vinden in Utrecht, vind ik toch dat het een eervolle vermelding verdient. Het initiatief 46 Dresses is namelijk een combinatie van een goed doel en een kledingbibliotheek. Hier verhuren ze diverse exclusieve jurken voor diverse gelegenheden en door deze te huren draag je bij aan een nieuwe jurk voor een andere vrouw die dit financieel niet kan bolwerken. Ze staan in de winkel open voor donaties van trouwjurken en high-end jurken. Dus mocht je nog een bijzonder stuk in de kast hebben hangen en deze een mooie nieuwe bestemming willen geven, neem dan eens een kijkje op de website van 46 Dresses.

Ben je op zoek naar nog meer mooie inzameldoelen voor andere spullen? Lees dan ook zeker deze artikelen:

2 gedachten over “5 mooie inzameldoelen voor kleding”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *