witte kool

Duurzamer eten? Dit is er nu in het seizoen – winter

Het is hartje winter, ontzettend koud en natuurlijk snak je naar een paar straaltjes zonlicht en al dat heerlijke fruit en die smakelijke salades uit de zomer. Maar ja, veel van die verse groente- en fruitsoorten liggen nu niet in de schappen en het is niet altijd heel duurzaam en verantwoord om producten te eten die van heel ver moeten komen. Nee, lokaal eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten in de keuken. Maar het lijkt alsof de schappen in de supermarkt maar weinig te bieden hebben, buiten de geïmporteerde meloenen, kastomaten en ingevlogen bananen om. Toch kan schijn bedriegen. Er groeit namelijk nog van alles in ons eigen kikkerlandje in deze kou. Deze groentesoorten zijn op dit moment in het seizoen, uit eigen land en écht ontzettend lekker (mits je ze goed weet te bereiden).

Bieten

De rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar van eigen bodem, al is er wel een onderscheid tussen zomer- en winterbieten.

bieten

Boerenkool

Boerenkool is doorgaans verkrijgbaar uit eigen land van september tot en met maart.

boerenkool

Koolraap

Koolraap is doorgaans uit Nederland verkrijgbaar van oktober tot en met maart.

Knolselderij

Knolselderij is het hele jaar door verkrijgbaar uit eigen land.

knolselderij

Prei

Prei is het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar, al is er wel een verschil tussen winter-, zomer- en herfstprei.

prei

Rode kool

Rode kool is voornamelijk verkrijgbaar van januari tot en met maart.

rode kool

Savooiekool

Savooiekool is over het algemeen verkrijgbaar uit Nederland van juni tot en met maart.

savooiekool

Spruiten

Spruiten uit Nederland zijn doorgaans van oktober tot en met februari verkrijgbaar.

spruiten

Winterwortel

Alhoewel deze wortelsoort de winterwortel heet, is deze het hele jaar door verkrijgbaar uit eigen land.

wortel

Witlof/Roodlof

Witlof is het jaar rond verkrijgbaar uit eigen land.

witlof

Witte kool

Witte kool is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.

witte kool

Natuurlijk zijn er nog wel meer groentes die in dit seizoen uit eigen land komen, maar dit zijn naar mijn idee de meest populaire en lekkere groentesoorten van eigen bodem. Wat is jouw absolute favoriet? En heb je een lievelingsgerecht met deze groentesoort wat ik zeker moet proberen?

2 gedachten over “Duurzamer eten? Dit is er nu in het seizoen – winter”

  1. Bedankt voor dit lijstje. Ik wil ook meer naar het seizoen beginnen eten. Gisteren nog spruitjes en witlof gegeten, zo lekker. 🙂 Ik denk dat ik deze week nog maar eens preisoep maak, smaakt altijd.

    1. Wat leuk dat je er zo mee bezig bent! Ik merk de laatste jaren dat het ook steeds meer vanzelf gaat. Ik krijg ook daadwerkelijk trek in deze groente rond deze tijd van het jaar. Preisoep klinkt trouwens heerlijk!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *