zero waste winkelen bij Lidl

Zero waste winkelen bij Lidl

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij één van de meest populaire discounters in ons land: Lidl.

Groente en fruit

Zoals in de meeste supermarkten tegenwoordig is veel van het aanbod op de groente- en fruitafdeling in plastic verpakt. Erg jammer, want de meeste groente- en fruitsoorten hebben toch een eigen schil ter bescherming en dan is die plastic laag helemaal niet nodig. Je zult dus goed moeten zoeken in de supermarkt, maar er zijn wel enkele producten die je hier vaak onverpakt kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan losse tomaten, appels, courgettes, aubergines en pompoenen.

zero waste winkelen bij Lidl

Muesli

Lidl heeft geen uitgebreid aanbod aan muesli, maar wat ze hebben is veelal verkrijgbaar in kartonnen dozen. Deze dozen kun je na gebruik recyclen via het oud papier.

Brood

Tegenwoordig hebben de meeste filialen van Lidl een vrij ruime broodafdeling waar je niet alleen brood in zak kunt halen, maar ook losse broodjes kunt halen uit containers en waar je zelfs een broodsnijmachine vindt. Het aanbod is best ruim en met eigen zakjes kun je hier uitstekend vers brood halen.

zero waste winkelen bij Lidl

Eieren

Lidl is vooralsnog de enige supermarkt waar Kipster eieren worden verkocht. Deze eieren zijn afkomstig van de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld nabij Venray. De eieren zijn klimaatneutraal en ze worden verkocht in handige kleinverpakkingen die composteerbaar zijn. De verpakking kan, zonder sticker, bij het gft-afval of anders bij het oud papier.

Broodbeleg

Lidl heeft een beperkte keuze aan broodbeleg, maar ook hier zijn verantwoorde keuzes te maken. Zo zijn hagelslag en vlokken te koop in een kartonnen verpakking en de chocoladepasta, pindakaas en jam zijn verkrijgbaar in glazen potten. Al deze verpakkingen zijn na gebruik weer te recyclen of te hergebruiken.

zero waste winkelen bij Lidl

Granen, rijst en pasta

Bij Lidl zijn er geen mogelijkheden om granen, rijst of pasta verpakkingsvrij te kopen, maar er is wel veel verpakt in karton. Sla dus de plastic verpakkingen en de kartonnen verpakkingen met plastic venster over en kies voor kartonnen verpakkingen die gerecycled kunnen worden. Zo heb je toch nog keus bij Lidl.

Conserven

Verreweg het grootste aanbod wat betreft groente vind je ook bij Lidl in glas, blik of plastic. Gelukkig zijn blikken en glazen potten relatief goed te recyclen, dus kun je hier redelijk goed terecht voor een aantal basisingrediënten. Blik is eigenlijk het meest eenvoudig te recyclen, maar de binnenkant van blik is nog vaak bedekt met een laag plastic waarmee het voedsel dan toch in aanraking komt. Daarom heeft bij mij persoonlijk glas de voorkeur, ondanks de plastic coating die je vaak in de dop vindt. Deze glazen potten kun je vervolgens weer voor van alles in huis gebruiken of inleveren in de glasbak.

zero waste winkelen bij Lidl

Noten en chips

In de meeste filialen van Lidl vind je op de afdeling met chips en noten enkele dispensers met noten. Hoeveel dispensers verschilt wel eens per winkel, maar vaak kun je hier sowieso terecht voor verpakkingsvrije amandelen, cashews, notenmixen en pistachenoten. Wat betreft chips en zoutjes is het eigenlijk onmogelijk om dit te kopen zonder plastic zak (eventueel met aluminium coating).

Koek en snoep

Alhoewel je in bijna geen één supermarkt terecht kunt voor verpakkingsvrije koek en snoep, heb je bij sommige vestigingen van Lidl geluk. Enkele filialen hebben namelijk een flink uitgebreide broodafdeling waar je ook dispensers met diverse soorten koeken kunt vinden. Je kunt hier donuts, gevulde koeken, berlinerbollen en andere lekkernijen in eigen zakjes halen.

zero waste winkelen bij Lidl

Diepvriesfruit en -groente

Het aanbod aan diepvriesfruit en -groente is niet heel uitgebreid bij Lidl, maar enkele fruitsoorten, zoals blauwe bessen, mango of ananas, en de meeste gebruikte soorten groente zijn hier te koop in kartonnen doosjes. Ideaal om achter de hand te houden voor smoothies en snelle gerechten en na gebruik gewoon te recyclen via het oud papier. Karton heeft in principe de voorkeur omdat het via het oud papier weer ingeleverd kan worden, maar helaas zijn veel kartonnen verpakkingen uitgerust met een plastic laag die erin is geperst. Hoe je dit weet? Scheur het karton en je ziet of er plastic in de verpakking zit.

Dranken

Ik ben absoluut geen fan van plastic flessen, maar ik maak wel eens uitzonderingen. Zo vind ik statiegeldflessen een prima alternatief voor plastic of glazen flessen die anders in de recyclebak zouden belanden. Deze flessen lever je namelijk na gebruik weer in en deze worden keer op keer hergebruikt. Dit geldt trouwens niet alleen voor frisdrankflessen, maar ook voor kratjes en flesjes bier. Bij Lidl vind je diverse frisdranken in plastic statiegeldflessen en overige dranken in glazen statiegeldflesjes. Wat mij betreft dé beste keuze.

zero waste winkelen bij Lidl

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:There are 6 comments

Add yours
  1. Jessica J.

    Oh, ik wist niet dat er diepvriesfruit zónder plastic in de verpakking bestaat. Ik ging ervan uit dat dat karton standaard een plastic coating heeft. Dat ga ik eens bekijken straks. Ik heb doosjes van de Albert Heijn in de diepvries zitten.
    Goed dat je het zegt van die Kipster-eieren. De omweg naar de Lidl waard, denk ik dan. Eens kijken of ze ze hier in België al te koop zijn. Ik koop nu vrijwel uitsluitend Rondeel-eieren, maar Kipster-eieren zijn dus nog milieu- en diervriendelijker?

    • awkwardduckling

      Er wordt gezegd dat Kipster eieren het meest milieu- en diervriendelijk zijn. Ik was er ietwat skeptisch over, maar na het zien van de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde koop ik eigenlijk het liefst deze eieren. Ook omdat witte eieren dus sowieso duurzamer blijken te zijn.


Post a new comment