zero waste winkelen JUMBO

Zero waste winkelen bij Jumbo

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij één van de meest geliefde supermarkten in ons land: Jumbo.

Groente en fruit

Alhoewel Jumbo een flinke groente en fruit afdeling heeft, is een groot gedeelte van het aanbod in plastic verpakt. Ik durf zelfs te zeggen dat hier meer in plastic verpakt is dan bij welke andere supermarkt dan ook. Erg jammer, want voor verse groente en fruit wordt het dan erg lastig winkelen hier. Jumbo werkt er wel aan. Zo hebben ze onlangs het natuurlijk etiket ingevoerd waarmee heel veel verpakkingen overbodig worden. Helaas is dit nog maar op enkele producten toegepast, waaronder de biologische pompoen en de gember. Wat je hier vaak wel verpakkingsvrij kunt krijgen? Bananen, appels, peren, tomaten, penen, uien en veel seizoensgroenten.

zero waste winkelen JUMBO

Brood

Alhoewel het grootste deel van de broodafdeling van Jumbo bestaat uit voorverpakt brood, kun je hier wel degelijk terecht met jouw eigen zakjes. Ze hebben in de meeste winkels dispensers staan waar je verse kaiserbroodjes, croissants, donuts, bolletjes en andere broodjes kunt halen en ook losse witte, bruine en volkoren broden zijn vaak verkrijgbaar, zowel gesneden als ongesneden, van bijvoorbeeld de La Place selectie.

Muesli

Enkele filialen van Jumbo hebben tegenwoordig in het gangpad van de ontbijtgranen dispensers staan voor diverse soorten granen, noten en muesli’s. Hier kun je de zakjes van de jumbo zelf vullen, maar je kunt ook je eigen zakjes meenemen en bijvullen.

Eieren

In veel vestigingen van Jumbo vind je een schap met eieren van lokale boeren. Deze eieren zijn zelf in kartonnen dozen te stoppen, dus wat let je op je eigen eierdoosje mee te nemen?

zero waste winkelen JUMBO

Broodbeleg

Jumbo is helaas nog niet voorzien van dispensers voor hagelslag of pindakaasmachines, maar ook in dit schap zijn verantwoorde keuzes te maken. Veel soorten hagelslag en vlokken zijn bijvoorbeeld te koop in een kartonnen verpakking en de meeste soorten chocoladepasta, pindakaas en jam zijn verkrijgbaar in glazen potten.

Granen, rijst en pasta

Vooralsnog zijn er geen mogelijkheden om helemaal verpakkingsvrij te winkelen voor granen, rijst en pasta bij Jumbo, maar er zijn ook hier duurzamere keuzes te maken. Zo hebben kartonnen verpakkingen sowieso de voorkeur boven plastic verpakkingen of kartonnen verpakkingen met plastic venster. Kartonnen verpakkingen kunnen na gebruik via het oud papier weer worden gerecycled en hebben een veel minder vernietigend effect op ons milieu dan plastic en plasticresten die in het milieu belanden. De meeste granen, rijst- en pastasoorten zijn ook in kartonnen verpakkingen verkrijgbaar, al is het soms even zoeken.

zero waste winkelen JUMBO

Conserven

Verreweg het grootste aanbod wat betreft groente en fruit vind je in de supermarkt in glas, blik of plastic. Gelukkig zijn blikken en glazen potten relatief goed te recyclen, dus kun je hier redelijk goed terecht voor een aantal basisingrediënten. Blik is eigenlijk het meest eenvoudig te recyclen, maar de binnenkant van blik is nog vaak bedekt met een laag plastic waarmee het voedsel dan toch in aanraking komt. Daarom heeft bij mij persoonlijk glas de voorkeur, ondanks de plastic coating die je vaak in de dop vindt. Deze glazen potten kun je vervolgens weer voor van alles in huis gebruiken of inleveren in de glasbak.

Dranken

Alhoewel ik geen voorstander ben van plastic flessen, is het statiegeldsysteem in ons land natuurlijk wel ideaal om afval te verminderen. Heel veel dranken in de supermarkt worden geleverd in statiegeldflessen. Deze flessen lever je na gebruik weer in en deze worden keer op keer hergebruikt. Dit geldt trouwens niet alleen voor frisdranken, maar ook voor kratjes en flesjes bier en andere alcoholische dranken. Wij halen dit niet heel vaak, maar deze statiegeldproducten hebben wat mij betreft echt de voorkeur boven niet recyclebare plastic en glazen flessen of blikken.

zero waste winkelen JUMBO

Diepvriesfruit

De meeste supermarkten hebben tegenwoordig een redelijk uitgebreid aanbod aan diepvriesfruit. Dit is meestal de meer duurzamere optie voor wanneer fruit niet meer in het seizoen is en je het toch graag wilt gebruiken in een gerecht of een smoothie. Dit fruit wordt vaak op allerlei manieren verkocht, zowel in plastic als in karton. Karton heeft in principe de voorkeur omdat het via het oud papier weer ingeleverd kan worden, maar helaas zijn veel kartonnen verpakkingen uitgerust met een plastic laag die erin is geperst. Hoe je dit weet? Scheur het karton en je ziet of er plastic in de verpakking zit.

Vuilniszakken

Als zero waster streef je natuurlijk naar zo min mogelijk restafval, maar soms heb je gewoon wel een afvalzak nodig. Bij Jumbo vind je handige biologisch afbreekbare zakjes voor pedaalemmers of grote papieren zakken voor containers. Een duurzamere keuze dan plastic zakken en nog best betaalbaar.

zero waste winkelen JUMBO

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:

8 gedachten over “Zero waste winkelen bij Jumbo”

 1. Al het brood kun je bij de Jumbo onverpakt verkrijgen en in je eigen broodzak meenemen. Wel even naar vragen om te reserveren voor je of op tijd komen, want het is natuurlijk niet handig als het brood al verpakt is. Ook krentenbollen etc die in plastic zitten verpakt, kun je eruit halen en in eigen broodzak meenemen (ik neem altijd vier van de zes bv en het andere zakje met de twee bolletjes worden dan weer in de winkel gelegd). Als je er dus naar vraagt bij de broodafdeling is heel veel mogelijk. Voor mij printen ze vaak zelfs maar 1 etiket om ook hier het afval terug te dringen. Ze denken echt mee bij ons in de supermarkt en prijzen het dat ik hiermee bezig ben.
  Ook voor de pizza’s (ze hebben ook vegan versies sinds kort) kun je vragen of ze het alleen in de kartonnen doos verpakken en het laagje plastic er af laten. Waarschijnlijk kun je dit zelfs voor kaas en vleeswaren doen in hun versafdeling, maar aangezien wij vegan eten haal ik dat nooit.
  Dus er is best veel mogelijk, maar je moet er wel naar vragen! Overwin je schroom en ga ervoor. Ik heb bij de Jumbo nog geen vervelende reacties gehad

  1. Wat tof dat ze bij jouw Jumbo zo goed meedenken! Bij mijn vorige AH stonden ze er inderdaad ook heel erg voor open, maar je moet natuurlijk wel geluk hebben met het personeel. Er is inderdaad veel meer mogelijk dan je denkt, maar je moet wel even die drempel over.

 2. Bij de Jumbo in krimpen aan den IJssel hebben ze dispensers voor verschillende soorten hagelslag. Wel in een plastic bakje te tappen maar denk dat je je eigen bakje vast mag meenemen!

 3. Bij onze Jumbo in Hengelo verkopen ze the good roll toiletpapier. Verpakt in een kartonnen doos en papieren wikkel. En in verhouding niet duurder dan gewoon toiletpapier.

  Groetjes Maartje

 4. Het meest lastig vind ik de zuivel. Hier is nergens melk in glas te koop. Dat haal ik nu bij de tap. En alle geitenkaasjes ed zitten in plastic. Feta is dan wel vaak in glas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *