kalender

10 tips voor zelfgemaakte praktische cadeaus

Ik kan het bijna niet geloven, maar het is alweer bijna december. Dit is voor bijna iedereen een drukke maand met veel gezellige feestdagen, maar ook veel verplichtingen en verwachtingen. Onze overvolle agenda’s en de cadeauverplichtingen maken deze feestdagen tot onnodig stressvol. Daarnaast stromen de winkelstraten elke december ook weer vol met gespannen shoppers die heel graag hét ultieme cadeau willen vinden voor hun geliefden. Onzin natuurlijk, want hét ultieme cadeau is niet elk jaar te vinden en zeker niet in zo’n overspannen staat. Wat mij betreft blijft het mooiste cadeau iets waar iemand zorg en aandacht aan heeft besteed en dat heeft zeker niets te maken met de winkelwaarde. Laten we het dit jaar eens anders aanpakken en teruggaan naar de essentie en ons niet storten op het doelloos consumeren. Laten we eens, in plaats van de winkels leeg kopen, met zorg en aandacht echt iets maken voor de mensen die het belangrijkst zijn in ons leven. Een zelfgemaakt cadeau spreekt namelijk boekdelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is voor iedereen in jouw leven wel iets moois te maken, van badzout tot een fotoboek en van een knuffeldier tot een wandhanger. Ik deel in deze reeks, in aanloop naar de feestdagen, een aantal leuke zelfmaakideeën. Vandaag deel ik 10 tips voor leuke zelfgemaakte praktische cadeaus. Ideaal voor mensen die je niet zo goed kent of dat familielid dat nooit weet wat hij of zij moet vragen voor de feestdagen. 

#1 Kalender

Een superpraktisch en stijlvol cadeau: een jaarkalender voor het komende jaar. Op internet vind je diverse (gratis) printables en met een mooi clipboard of hangertje maak je er in een handomdraai een leuk cadeau van. Ik vind de free printable calendar van Short Stop Design en die van Paper Printables erg leuk, maar op Pinterest vind je talloze leuke (gratis) kalenders.

#2 Totebag

Tegenwoordig mag niemand meer zonder stevige totebag zitten. Een gepersonaliseerde katoenen tas is dan ook een ontzettend leuk cadeau. Je kunt dit natuurlijk op allerlei manieren uitvoeren. Je kunt een tas personaliseren door hierop te tekenen, schrijven of borduren, maar je kunt deze ook laten bedrukken. Op A Cup of Life vind je een leuke tutorial om zelf een totebag te versieren.

#3 Sleutelhanger

Een sleutelhanger is normaliter een ontzettend suf cadeau, maar er zijn genoeg leuke sleutelhangers te maken als je een beetje handig bent. Zo vind ik deze macramé sleutelhangers van Think.Make.Share. ontzettend leuk en ze zijn nog relatief eenvoudig te maken ook.

#4 Tablethouder

Tegenwoordig staat bijna iedereen met een tablet in de keuken om onze favoriete recepten bij de hand te hebben. Een standaard voor de tablet is dan ook geen overbodige luxe. Deze leuke tablethouder van Love Grows Wild is ontzettend makkelijk zelf te maken, zelfs met een plank van de kringloopwinkel, en de ontvanger heeft er jaren plezier van in de keuken.

#5 DIY naaisetje

Iemand een naaisetje cadeau geven, zou een ontzettend suf cadeau zijn, ware het niet dat deze kit van Smashed Peas and Carrots gewoon ontzettend leuk is! Je kunt het natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en eindeloos variëren met de inhoud, maar het idee is gewoon heel leuk.

#6 Onderzetters

Normaal gesproken vind ik onderzetters niet zo heel spannend, maar als zelfgemaakt cadeau is het wel erg attent en smaakvol. Ik vind de onderzetters van Flax & Twine ontzettend mooi, maar er zijn nog veel meer leuke ontwerpen op Pinterest te vinden.

#7 Roomspray

In plaats van die grote spuitbussen met geurverfrisser of die geurbuiltjes is een zelfgemaakte roomspray een mooi alternatief en een leuk gebaar. Een frisse roomspray is eenvoudig te maken met etherische oliën en mooie bloemen of kruiden ter decoratie. Op Hello Glow vind je 3 fijne recepten voor frisse geuren of maak één van deze drie roomsprays die speciaal zijn samengesteld voor de feestdagen.

#8 Notitieboekjes

Voor de fans van lijstjes en notitieboekjes is het zelf maken van notitieboekjes een ontzettend leuk idee. Je kunt je helemaal uitleven met verschillende soorten papier, kaften en bindwijzen. Deze eenvoudige boekjes van A Beautiful Mess zijn een leuk begin, maar als je het écht goed wilt aanpakken kun je op Creatief Boekbinden nog veel meer mooie bindtechnieken vinden om het notitieboekje helemaal goed af te werken.

#9 Fotocollage

Een persoonlijke foto of collage doet het altijd goed bij familieleden en een zelfgemaakt fotolijstje of collageframe is natuurlijk het allerleukst. Op Pinterest vind je talloze ideetjes hiervoor, maar ik vind bovenstaand idee van Silfs Smaak erg leuk!

#10 Gepersonaliseerde mok

Weet je echt niet wat je iemand moet geven, dan is een gepersonaliseerde mok altijd nog een optie. Met een simpele koffiebeker (van de kringloop) en een sharpie (een soort marker) maak je de leukste creaties. Op het blog van Cool Crafts vind je talloze leuke ideeën.

Wil je graag meer tips voor zelfmaakcadeaus? Neem dan zeker ook een kijkje bij deze artikelen:

2 gedachten over “10 tips voor zelfgemaakte praktische cadeaus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *