breien

10 tips voor zelfgemaakte kleding cadeaus

Ik kan het bijna niet geloven, maar het is alweer december. Dit is voor bijna iedereen een drukke maand met veel gezellige feestdagen, maar ook veel verplichtingen en verwachtingen. Onze overvolle agenda’s en de cadeauverplichtingen maken deze feestdagen tot onnodig stressvol. Daarnaast stromen de winkelstraten elke december ook weer vol met gespannen shoppers die heel graag hét ultieme cadeau willen vinden voor hun geliefden. Onzin natuurlijk, want hét ultieme cadeau is niet elk jaar te vinden en zeker niet in zo’n overspannen staat. Wat mij betreft blijft het mooiste cadeau iets waar iemand zorg en aandacht aan heeft besteed en dat heeft zeker niets te maken met de winkelwaarde. Laten we het dit jaar eens anders aanpakken en teruggaan naar de essentie en ons niet storten op het doelloos consumeren. Laten we eens, in plaats van de winkels leeg kopen, met zorg en aandacht echt iets maken voor de mensen die het belangrijkst zijn in ons leven. Een zelfgemaakt cadeau spreekt namelijk boekdelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is voor iedereen in jouw leven wel iets moois te maken, van badzout tot een fotoboek en van een knuffeldier tot een wandhanger. Ik deel in deze reeks, in aanloop naar de feestdagen, een aantal leuke zelfmaakideeën. Vandaag deel ik 10 tips voor leuke zelfgemaakte kleding cadeaus. Want met een mooie zelfgebreide sjaal of warme sokken komt iemand de winter wel door. 

#1 Sjaal

wollen sjaal

Een sjaal is toch wel één van de makkelijkste dingen om te breien of te haken als je een beginner bent. Maar met een warme sjaal maak je iedereen blij, vooral als ze weten hoeveel werk je erin hebt gestopt. Je kunt een sjaal in allerlei kleuren, patronen en afmetingen maken en eindeloos variëren. Mooie patronen vind je bijvoorbeeld op Stitch and Unwind (haken), Daisy Farm Crafts (breien) en heel veel op Ravelry.

#2 Sokken

wat te doen met oude sokken

Kun je goed breien? Dan is een paar sokken maken een makkie voor je. Het is in principe niet veel werk, maar wel een heel attent cadeau. Op Craftsy vind je een heel leuk patroon, maar ook het eenvoudige haakpatroon van Freubelweb is een aanrader.

#3 Kimono

Hoe mooi is deze kimono!? Ik geef toe: het is even een werkje en je moet wel flink goed kunnen haken, maar dan heb je ook wat! Het gratis patroon is afkomstig van Hooked on Tilly.

#4 Handschoenen

Handschoenen zijn ideaal als cadeau in dit seizoen en eenvoudig zelf te maken. Met de tutorial (zowel uitgeschreven als in video) van Left in Knots haak je zelf heel eenvoudig een set handschoenen om cadeau te doen.

#5 Babylegging

Voor de feestdagen ben je natuurlijk niet alleen bezig met cadeaus voor volwassenen. Ook baby’s en kinderen vieren de feestdagen mee en ook voor hun kun je de leukste kledingstukken zelf maken. Zoals deze leuke babylegging: een mooi patroon waarmee je (als je handig bent op de naaimachine) in een mum van tijd een leuk cadeau maakt voor de feestdagen, maar ook voor geboortefeestjes en verjaardagen. Deze leggings zijn gemaakt door Coral + Co en zij linkt door naar een gratis patroon.

#6 Sloffen

Net als sokken zijn sloffen ook veel eenvoudiger te maken dan je zou denken. Ideaal voor deze koude dagen en helemaal naar eigen smaak te maken. Op Pinterest vind je diverse patronen, maar deze sloffen van Gina Michele lijken mij heerlijk warm. Op Mama in a Stitch vind je een uitleg om nog zooltjes te maken onder gebreide of gehaakte sloffen. Wel zo handig.

#7 Geborduurd shirt

Okee, dit kledingstuk maak je niet helemaal zelf, maar je kunt diverse shirts wel op ontzettend leuke wijze personaliseren door er leuke afbeeldingen en quotes op te borduren. Op Ikbenirisniet lees je hoe je dit precies kunt doen en op Pinterest kun je volop inspiratie opdoen.

#8 Kruippakje

Dit mooie pakje is niet alleen leuk om te geven met de feestdagen, maar ook een fantastisch cadeau voor geboortes en verjaardagen. Op Kiind vind je een patroon voor dit leuke pakje en je kunt eindeloos variëren qua maat en patroon. Je moet wel behoorlijk goed kunnen breien om dit pakje te maken (of het beschouwen als een flinke uitdaging), dat dan weer wel.

#9 Rokje

Als je net begint met naaien, dan is een rokje ideaal om te beginnen. Je kunt rokjes in alle soorten en maten maken en het is niet al te ingewikkeld. Op Shrimp Salad Circus vind je een uitgebreide tutorial voor één van de meest eenvoudige rokjes, maar er is nog veel meer aanbod aan gratis patronen online te vinden. Ik ben zelf altijd wel fan van zwierige rokjes omdat ze zo mooi vallen en op Elbe vind je een gratis patroon voor bovenstaande rok.

#10 Overhemdjurkje

Als je houdt van upcycling, probeer dan eens voor je dochter/nichtje/zusje dit leuke overhemdjurkje te maken van een oud overhemd. Op Delia Creates vind je het patroon voor bovenstaand jurkje, maar je kunt het natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Wil je graag meer tips voor zelfmaakcadeaus? Neem dan zeker ook een kijkje bij deze artikelen:There are no comments

Add yours