geld besparen

5 tips om geld te besparen in het nieuwe jaar

Het is nauwelijks te bevatten, maar het jaar loopt alweer op zijn einde. Met het nieuwe jaar in zicht wordt het tijd om na te denken over het komende jaar. We maken leuke plannen, goede voornemens en natuurlijk maken we ook de financiën op. Het dagelijks leven is namelijk behoorlijk duur en berichten dat de maandelijkse zorgkosten nog verder stijgen en de dagelijkse boodschappen duurder gaan worden maken het vooruitzicht voor veel mensen somber. Toch hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Er zijn namelijk genoeg manieren om het ook aankomend jaar financieel comfortabel te hebben. Ik deel graag 5 tips om geld te besparen in het nieuwe jaar en daar kun je nu al mee beginnen.

#1 Bespaar op energieverbruik

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Een grote kostenpost in ons huishouden is het energieverbruik. We betalen elke termijn trouw ons maandbedrag, maar denken vaak niet na over de mogelijkheden om hierop te besparen. Erg jammer, want met een paar veranderingen in huis kun je een heleboel geld besparen en ook jouw huis flink verduurzamen. Dat kunnen duurzame investeringen in het huis zijn, zoals isolatie en het plaatsen van zonnepanelen, maar met een paar kleine en goedkope aanpassingen kun je ook al snel energie besparen en besparen op de maandelijkse kosten.

#2 Doe slim boodschappen

minimaliseren op boodschappen

Boodschappen hebben we allemaal nodig en alhoewel we misschien denken dat we heel efficiënt onze wekelijkse boodschappen doen, valt hier vaak toch nog winst te behalen. Doe bijvoorbeeld één keer per week de grote boodschappen om zo impulsaankopen te voorkomen en pluis goed de aanbiedingen uit om zo voordelig mogelijk jouw favoriete producten te kunnen kopen. Koop ook vooral niet meer dan nodig is. Zo’n grootverpakking pasta of 3 komkommers voor de prijs van 1 klinkt wellicht aantrekkelijk, maar als je het merendeel moet weggooien omdat je het niet op tijd hebt gebruikt, verspil je voedsel én geld. Probeer ook zeker eens om meer zelf te verbouwen en te maken. Een kruidentuintje is ontzettend makkelijk in onderhoud, maar scheelt toch weer veel pakjes met verse kruiden. En pannenkoeken en koekjes maak je in een handomdraai zelf en daarmee bespaar je ook weer de kosten voor allerlei pakjes en zakjes. In de reeks ‘5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken‘ deel ik talloze tips voor producten die je voordelig en eenvoudig zelf kunt maken.

#3 Bespaar op verzekeringen

Experimenteren met Gratis Geld

We zijn allemaal maandelijks ontzettend veel geld kwijt aan onze vaste lasten, maar er zijn nog genoeg mensen die deze lasten als een gegeven beschouwen en hier geen mogelijkheden tot besparen zien. En dat terwijl er juist op deze kostenposten enorm te besparen valt. Zo loont het om eens kritisch naar je verzekeringen te kijken. Ben je nog wel tevreden met de dekking en zijn er geen mogelijkheden om over te stappen om voordeliger uit te zijn? Het klinkt als veel werk, maar dat valt reuze mee. Door gebruik te maken van een online vergelijkingstool kun je bijvoorbeeld de autoverzekering, reisverzekering of de zorgverzekering vergelijken op dekking en prijs. Je kunt diverse verzekeringen met elkaar vergelijken op eigenschappen en zo kiezen welke verzekering het beste past bij jouw situatie en de laagste premie biedt. Zo kun je maandelijks veel geld besparen.

#4 Koop tweedehands

tweedehands kleding

Het is zo makkelijk om naar het winkelcentrum te rennen als je iets nodig hebt, maar heb je wel eens overwogen om tweedehands te zoeken naar wat je nodig hebt? Of je nu boeken, kleding, een juicer of een kast nodig hebt: nagenoeg alles is tweedehands verkrijgbaar en dat voor een fractie van de nieuwprijs. Natuurlijk is het soms even zoeken naar het juiste item, maar via lokale Facebookgroepen, kledingplatformen, Marktplaats en talloze andere apps vind je in een mum van tijd wat je nodig hebt. Heel veel producten hoef je sowieso nooit nieuw te kopen, omdat ze heel voordelig en makkelijk te verkrijgen zijn bij de lokale kringloopwinkel of via een online platform.

#5 Betaal schulden af

bankieren

Heel veel mensen hebben openstaande schulden. Dat kan een klein bedrag bij vrienden of familie zijn, maar ook een lopend krediet of rood staan bij de bank zijn. Openstaande schulden is nooit een slim idee. Je voelt je er ongemakkelijk bij en je hebt nooit goed overzicht over het geld dat je wél beschikbaar hebt om uit te geven. Daar bovenop zorgen openstaande kredieten en schulden bij de bank juist voor minder geld. Geld lenen is namelijk duur; de rentepercentages zijn niet mis en dit bedrag wordt eindeloos van je rekening afgeschreven tot je jouw schulden hebt afbetaald. Het is geld in een bodemloze put gooien en ontzettend zonde. Maak in 2019 het afbetalen van openstaande schulden tot een prioriteit en bespaar daarmee binnen enkele maanden heel veel geld.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Geld.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours