kerstboom

5 ideeën voor een alternatieve Kerstviering

Een alternatieve feestdagviering? Dat klinkt wellicht wat vreemd en zal misschien wat mensen tegen de borst stuiten. We weten ondertussen allemaal hoe belangrijk onze ‘Hollandse tradities’ zijn voor bepaalde mensen. Toch houd ik dit jaar graag een pleidooi voor een alternatieve viering van de feestdagen. Ik ben namelijk van mening dat de feestdagen tegenwoordig nog weinig te maken hebben met tradities en vooral in de greep zijn van commercie. Elk jaar moet het groter, duurder, beter en vooral meer, meer, meer. Dat zie je terug in de cadeaus, maar ook in de versiering en wat er op tafel staat. Iedere thuiskok mag tegenwoordig niet meer onderdoen voor de beste chef-kok en niet alleen binnenshuis moet elk hoekje versiert zijn binnen het thema; ook buitenshuis moet duidelijk zichtbaar zijn dat hier een feestdag wordt gevierd. Ik doe hier al jaren niet meer aan mee; het is niet mijn traditie en ik voel er gewoonweg niets voor. Erg jammer eigenlijk, want ik houd wel van vieringen, alleen niet in deze commerciële vorm. Daarom pleit ik graag voor nieuwe tradities in het gezin. Tradities waar je samen aan werkt en die passen bij de waarden van het gezin. Dat kan dus voor iedere familie weer anders zijn. Ik ben een tijd geleden op zoek gegaan naar andere tradities die beter passen bij ons leven en bij de waarden die ik graag overdraag op mijn kinderen. Ik deel de mooiste en leukste ideeën voor alternatieve vieringen met jullie. Deze week geef ik tips voor een warme en liefdevolle Kerstviering.

#1 Maak een kerstpakket

warme chocolademelk

Toen ik op Instagram vroeg wat voor mooie tradities mijn volgers hebben, kreeg ik een heleboel leuke ideeën. Eén idee was afkomstig van Christel Rengers en was eerder ook gepubliceerd op Kiind. Het gaat hier over het duurzame kerstpakket. Het idee is dat je een mooie pakket samenstelt voor op Kerstavond. In Amerika noemt men deze traditie een Christmas Eve Box en traditioneel pak je het als gezin uit op kerstavond. Het pakket kan van alles bevatten, maar het leukst is natuurlijk om allerlei verrassingen in het pakket te stoppen voor op kerstavond. Denk hierbij aan een mooie kerstfilm (of een afbeelding van een leuke kerstfilm op Netflix), een mok met ingrediënten voor warme chocolademelk, lekkere snacks en warme sloffen. Zo kunnen de kinderen alvast een cadeautje openmaken op kerstavond en kun je daarna genieten van een gezellige avond samen.

#2 Wichtelen

wichtelmannetjes

Sinds vorig jaar loop ik al met het idee rond om te gaan wichtelen met mijn kinderen, maar op de één of andere manier kwam het er vorig jaar in december niet van. Dit jaar ben ik dan ook vroeg begonnen met de voorbereidingen om dit jaar in ons nieuwe huis te kunnen starten met deze mooie Scandinavische traditie. Wichtelen is een traditie die begint op de eerste adventsdag en eindigt met Kerst en draait om kleine lichtpuntjes, lieve verrassingen en goede daden voor anderen. Het Wichtelmannetje, een soort kabouter, doet stiekem lieve dingen voor anderen. Dat kunnen natuurlijk gezinsleden zijn, maar het kan ook uitgebreid worden naar het doen van goede daden voor vrienden, familie of zelfs onbekenden. In het gezin kan het Wichtelmannetje bijvoorbeeld kleine cadeaus achterlaten voor andere familieleden, iets liefs doen voor een ander of iets knutselen. In deze blog vind je een aantal leuke ideeën voor het wichtelen. Je kunt beginnen met wichtelen door middel van lootjes trekken, maar je kunt het als ouders ook voor de kinderen doen.

#3 Advent

kaars

Advent is een heel oude traditie, maar tegenwoordig associëren we het vaak alleen nog met de chocolade adventskalender. Dat is jammer, want het is een prachtige traditie, ongeacht of je religieus bent. De advent is de aanloopperiode naar Kerst toe en begint grofweg 4 zondagen voor Kerst. Het is een christelijke traditie, maar je hoeft hier natuurlijk geen religieuze betekenis aan te geven. Het is vooral een periode van licht, hoop, verwachting en rust en juist deze eigenschappen maken het omarmen van de adventstraditie zo aantrekkelijk. Je neemt de tijd om stil te staan bij de Kerstperiode, bij het aankomend jaar en alles wat er is gebeurd. Je kunt kaarsen branden om licht in huis te halen en de periodes te markeren en mooie verhalen voorlezen die passen bij het thema.

#4 Een boekcadeau op Kerstavond

kerstcadeau

In IJsland hebben ze een ontzettend mooie traditie. Daar wisselen ze op Kerstavond boeken als cadeau uit en brengt men de avond al lezend door met elkaar. Deze traditie heet Jolabokaflod. IJsland heeft een cultuur van het geven van boeken als cadeau en in IJsland worden dan ook meer boeken per hoofd van de bevolking gepubliceerd dan waar ook ter wereld. Nu ben ik een ontzettende boekenwurm en huismus en lijkt dit mij een fantastische Kerstavond, maar dat kan verschillen per gezin natuurlijk. Ik vind het in elk geval een gezellige traditie die ook nog eens het lezen in het gezin bevorderd.

#5 Kliekjesdiner

kerstdiner

De meeste mensen pakken met Kerst op culinair gebied flink uit. We willen allemaal onze kookkunsten laten zien en het liefst een volledig diner van 6 gangen op tafel presenteren. Ook gourmetten en fonduen is ontzettend populair en restaurants zitten standaard helemaal vol op deze dagen. Dit is allemaal natuurlijk heel gezellig, maar hoe leuk zou het zijn om op tweede Kerstdag eens met vrienden en familie te genieten van een kliekjesdiner? Al die overdaad verdient wel een tweede ronde, wat mij betreft, en door met geliefden samen te komen en kliekjes samen te voegen, stel je zó een heel nieuw diner samen waar je gezellig van kunt genieten. Zo wordt de voedselverspilling flink teruggedrongen en heb je een ontzettend leuke avond samen.

3 gedachten over “5 ideeën voor een alternatieve Kerstviering”

      1. Ja, absoluut 🙂 Het is echt prachtig in de geest van kerstmis, licht en goeie dingen voor anderen. Ik stel me voor dat het een heleboel mensen blij kan maken tijdens de donkere dagen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *