nieuw jaar

Mijn goede voornemens voor 2019

Nu het jaar tot een eind is gekomen, vind ik het de hoogste tijd om terug te kijken op 2018 en mijn plannen en voornemens te delen voor het nieuwe jaar. 2018 was een jaar met vele hoogte- en dieptepunten. Het was het jaar waarin mijn blog nog nooit zoveel bezoekers en exposure had gehad en het jaar waarin wij ons allereerste huis kochten. Maar 2018 was ook het jaar met veel zorgen en gezondheidsproblemen op persoonlijk vlak. Zowel fysiek als psychisch liep ik, wederom, tegen grenzen aan en ik ontdekte dat ik nog steeds niet weet hoe ik goed voor mijzelf moet zorgen. Zonde, want als ik me niet optimaal voel, doe ik niet alleen mijzelf, maar ook iedereen om mij heen tekort. Ik verwacht nog steeds teveel van mijzelf en wil graag alles goed doen. Dat is natuurlijk niet menselijk mogelijk, maar als dat in je systeem zit, is het moeilijk af te leren. Daarom staat 2019 vooral in het teken van goede zelfzorg. Ik wil de balans vinden tussen goed voor mijzelf zijn en goed voor mijn omgeving en de wereld zijn. 

Gezonder eten

citrus

Het is een terugkerend punt in mijn lijstje van goede voornemens, maar dit jaar staat het met stip op nummer 1: gezonder eten. Van huis uit heb ik niet veel geleerd over gezond en gevarieerd eten. Vroeger stond het standaard agv’tje elke avond op het menu, fruit at ik bijna nooit en ik dronk eigenlijk alleen 7-up en verder niets. Het heeft veel jaar en veel onderzoek gekost om enigszins te leren hoe een gebalanceerd menu eruit ziet. De laatste jaren ben ik heel veel gezonder gaan leven, zowel voor mijn eigen gezondheid als voor het stellen van een goed voorbeeld voor mijn kinderen. Toch merk ik dat er nog veel winst te behalen is. Ik heb de laatste jaren veel geleerd over de invloed van voeding op gezondheid en ik weet dat het niet alleen een kwestie is van ‘genoeg binnen krijgen’, maar dat je met voeding ook heel preventief kunt handelen en het beste uit jezelf kunt halen. Boeken als ‘How not to die‘ en ‘Hoe word je 100?‘ hebben mij daar enorm bij geholpen. Ik wil dit jaar nog bewuster aan de slag gaan met voeding om me energiek en gezond te voelen en nog veel meer leren over gezond en gebalanceerd eten. Als jullie tips hebben voor documentaires, boeken of cursussen dan hoor ik dat graag!

Meer rust

lezen

Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik veel meer behoefte heb aan rust. Waar ik vroeger geen moment stil zat en het heerlijk vond om uit te gaan, ben ik nu het meest op mijn gemak in mijn eentje of bij mijn gezin. Ik ben erg snel overprikkeld door veel indrukken, geluiden en mensen en ik merk steeds meer dat eropuit gaan vooral veel energie kost. Het is lastig om een balans te vinden tussen luisteren naar jezelf en je lichaam en jezelf wel uit te blijven dagen. Ik wil er nog wel op uit trekken, nieuwe mensen leren kennen en leuke ervaringen opdoen, maar het kost me wel veel energie en dat is het niet altijd waard. Het is een lastig parket, want als blogger word je wel geacht jezelf te presenteren en uit te comfortzone te treden. Het is natuurlijk een eenzaam beroep, maar ik vind het heerlijk om alleen achter mijn laptop te werken. Maar events bezoeken, meetings houden met bedrijven en bureaus, interviews en fotoshoots doen en andere bloggers ontmoeten hoort er ook bij en is ook belangrijk. Ik hoop hier een goede balans in te vinden. Wellicht kan ik dit allemaal beter aan als ik weer beter in mijn vel zit. Vooralsnog heb ik vooral veel behoefte aan rust en regelmaat in de vorm van voldoende slaap, ontspannen weekenden (die behoorlijk ontbraken de laatste maanden van het jaar) en saaie avondjes op de bank met een leuke serie of een goed boek. 

Minimalisme

minimalisme

De laatste jaren heeft minimalisme een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Niet alleen in de vorm van opruimen in huis, al heeft het daar ook zijn vruchten afgeworpen. Nee, minimalisme is belangrijk geweest in alle aspecten van mijn leven, niet in het minst bij het vinden van de essentie in mijn leven. Door je te ontdoen van overtollige spullen, opvattingen en taken, ga je op zoek naar de essentie van alles. Welke spullen zijn belangrijk voor je? Welke mensen zijn het meest belangrijk in het leven? Welke boeken zijn bepalend geweest voor je leven? Welke bezigheden zijn absoluut de moeite waard? Welke dingen slokken onnodig tijd op? Het is een continu proces, maar ik ben de laatste jaren zoveel wijzer geworden op zoveel gebieden en ik hoop dat ook in 2019 voort te zetten. Dit doe ik door me nog meer te laten inspireren door de minimalisten die ik met veel plezier volg, maar ook door kritisch te kijken naar alles in mijn leven en de juiste vragen te stellen. 

Kruidencursus

wildplukken

In lijn met beter voor mijzelf zorgen en meer leren over gezondheid en voeding, lijkt het mij fantastisch om meer te leren over alles dat groeit en bloeit en de verschillende toepassingen van planten en kruiden. Het lijkt mij fantastisch om alles te weten over kruidengeneeskunde, wildplukken en de natuur en momenteel ben ik op zoek naar een leuke cursus voor in 2019. Ik weet dat Marin van Groene Avonturen een cursus volgt bij De Groene Zon, maar helaas is deze cursus voor mij echt te ver weg. Ik hoop op een leuke cursus te stuiten in de buurt van Apeldoorn. 

Ik wens jullie alvast allemaal een fijne en veilige jaarwisseling en een fantastisch nieuw jaar toe! Wat zijn jouw goede voornemens en plannen voor 2019?

2 gedachten over “Mijn goede voornemens voor 2019”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *