goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #82

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Start GFT scheiding in Noord

compost

Amsterdam is een drukke stad waar veel mensen wonen op een relatief klein oppervlak. Er is dan ook weinig gelegenheid tot het apart inzamelen van afval en de gemeente Amsterdam zet dan ook vooral in op nascheiding. Erg jammer, want zo mis je de kans om mensen actief te laten meewerken en voor te lichten over (het belang van) afvalscheiding. Gelukkig zijn er in de stad veel mooie initiatieven die werken aan afvalscheiding en hergebruik. Zo werkt WASTED Lab sinds 2015 al in Amsterdam-Noord aan het voorlichten en stimuleren van afvalscheiding, zowel voor plastic, papier, glas, textiel, grofvuil en nu ook gft. De organisatie wil graag in 2019 een nieuwe uitdaging aangaan en inzetten op het scheiden van GFT-afval in Amsterdam-Noord. Dit willen ze doen door buurtcomposteerbakken te plaatsen in het stadsdeel om groen huisafval in te zamelen, maar ook om de buurt te vergroenen en de buurtbewoners een ontmoetingsplek te geven. Door middel van een crowdfunding willen ze het beoogde bedrag voor de composteerbakken inzamelen. Je kunt via Voor Je Buurt meer lezen over de inzameling of zelf doneren aan dit mooie doel.

De winnaar van Chivas Venture Nederland

Chivas Venture

Jaarlijks vindt Chivas Venture plaats: een verkiezing voor sociale ondernemers die met hun idee het maken van winst goed weten te combineren met het hebben van een sociale en positieve impact op de wereld. Tijdens de 5e editie, die afgelopen week plaatsvond, koos de vakjury uit 5 finalisten een winnaar op basis van meetbare sociale impact, schaalbaarheid van de onderneming en financiële haalbaarheid van het businessplan. De winnaar van de verkiezing werd Tykn, een onderneming van Tey Al Rjula. Met Tykn werkt hij aan een oplossing voor het probleem van de vele mensen op de wereld met documentatieproblemen door registers die verloren zijn gegaan en oorlogen. Hij wil streven naar registratie van ieders identiteitsdocumenten in de blockchain zodat vluchtelingen op een snelle manier kunnen aantonen en bewijzen wie ze zijn. Tykn zal Nederland op 9 mei 2019 vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van Chivas Venture, waar het initiatief kansmaakt op een prijs van 1 miljoen dollar voor de ontwikkeling van het idee. 

Jackfruit van Fairtrade Original

jackfruit

De laatste jaren is de relatief onbekende Indiase vrucht jackfruit steeds populairder geworden in de Westerse wereld. Veel vegetariërs en veganisten hebben de vrucht ontdekt als fantastische vervanger voor vlees in diverse gerechten, zoals een vega(n) pulled pork. De vrucht heeft namelijk een stevige bite en kan goed gemarineerd worden. Helaas was tot voor kort de vrucht in blik vrij moeilijk verkrijgbaar. Je moest echt geluk hebben bij een lokale toko om te experimenteren met een gerecht. Gelukkig komt daar binnenkort verschil in! Vanaf 21 januari 2019 gaat Fairtrade Original namelijk jackfruit in blik verkopen bij ruim 600 winkels van Albert Heijn in ons land. De jackfruit voor deze verkoop wordt verbouwd door fairtrade boeren in Thailand. 

De Correspondent gaat internationaal

Lezen jullie wel eens een artikel op De Correspondent? Dit mooie Nederlandse platform verslaat de actualiteiten op een heel andere manier dan we gewend zijn van ‘reguliere’ platformen. In plaats van sensatie en oppervlakkigheid, kiest De Correspondent voor verdieping om mensen de mogelijkheid te bieden om het nieuws écht te begrijpen. In Nederland is het platform al een groot succes en met hun leus ‘Unbreaking News’ besloot De Correspondent de pijlen te richten op het buitenland. Na een spannend crowdfundingmaand werd het doelbedrag van 2,5 miljoen dollar voor The Correspondent deze week behaald door donaties van 42.780 leden uit meer dan 130 landen. Dat er wereldwijd behoefte is aan kwalitatief goede berichtgeving en verdieping van het nieuws lijkt duidelijk. De redactie zal het komende halfjaar worden uitgebreid en de site voor de Engelstalige lancering zal gereed worden gemaakt. De verwachting is dat The Correspondent halverwege 2019 live zal gaan. 

Nieuwe vegan variant van Ben & Jerry’s

De vegan varianten van het populaire Ben & Jerry’s ijs zijn enorm populair, ook in ons land. Momenteel zijn er maar enkele smaken beschikbaar, maar gelukkig wordt dit aanbod steeds verder uitgebreid. Zo staat de lancering van een nieuwe smaak gepland voor maart 2019 gepland. Deze nieuwe non-dairy Ben & Jerry’s zal Coconutterly Caramel’d heten en is een pint vol met ijs met kokossmaak en karamel, koekjes en choco chunks. Lekker!


Bron foto 3: Chivas Venture
Bron foto 4: Fairtrade OriginalThere are no comments

Add yours