citrus

5 tips om met gemak duurzaam en gezond te eten

Nu het einde van het jaar nadert, gaan steeds meer mensen nadenken over hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Traditioneel beginnen we het nieuwe jaar het liefst met allerlei positieve plannen en gezonder leven en eten staat vaak hoog op dit lijstje bij veel mensen. Helaas sneuvelen heel veel goede voornemens al in de eerste maand van het jaar. Ontzettend zonde en onnodig, want met een goede voorbereiding en een paar kleine aanpassingen is een goed voornemen, zoals gezonder en duurzamer eten, eenvoudig vol te houden. Ik deel in aanloop naar het nieuwe jaar alvast 5 tips om straks met gemak duurzaam en gezond te eten en dit vol te blijven houden.

#1 Maak een concreet plan

lijstje

Een voornemen als ‘ik wil gezonder en duurzamer eten’ is natuurlijk heel mooi, maar ook heel vaag. Het is dan ook niet gek dat zo’n goed voornemen in het nieuwe jaar al snel sneuvelt. Met vage plannen kom je namelijk niet zo ver. Daarom is het slim om al voor het begin van het nieuwe jaar jouw voornemen om te zetten in concrete plannen. Wat betekent gezond en duurzaam eten voor jou? Wat wil je het liefst aanpakken en veranderen? Hoe wil je dit precies gaan doen? Stel kleine, haalbare doelen voor jezelf op en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo weet je precies welke boodschappen je moet halen, welke recepten passen in jouw nieuwe routines en welke producten wel en niet in jouw keuken thuis horen.

#2 Bevoorraad de keuken

groente

Een goed begin is het halve werk en daarom is het handig om voor de start van het nieuwe jaar een grote schoonmaak te houden in de keuken. Ruim de keukenkastjes systematisch op en zorg ervoor dat je een flinke voorraad duurzame en gezonde ingrediënten in huis hebt. Zo kom je op die katerige 1 januari niet voor verrassingen te staan en heb je altijd iets gezonds in huis.

#3 Maak gebruik van een maaltijdbox

De Krat

Vind je koken wel leuk, maar ontbreekt het je aan motivatie en inspiratie om dagelijks in de keuken te staan om iets gezonds en lekkers te koken? Abonneer je dan op een maaltijdbox. Er is tegenwoordig volop keuze op dit gebied, zoals bijvoorbeeld De Krat. Deze maaltijdbox wordt wekelijks thuis afgeleverd en zit boordevol eerlijke, heerlijke, lokale en biologische ingrediënten, precies wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met de bijgeleverde receptenkaarten. Je hebt keuze uit diverse groottes, dus voor elk gezin is er wel een Krat beschikbaar, en je kunt kiezen uit een Gemakskrat (met vlees en vis), een Gemakskrat Vega, een Weekendkrat Extra en zelfs een Kerstkrat. Deze speciale feestkrat is tot en met 14 december te bestellen via de website van De Krat. Door gebruik te maken van een maaltijdbox zoals deze zet je altijd iets lekkers op tafel, ontdek je nieuwe ingrediënten en gerechten en eet je moeiteloos gezond en met de seizoenen mee. Ik heb De Krat de laatste weken uitgeprobeerd en ben er ontzettend enthousiast over! Na de verhuizing waren we toe aan wat gemak en kon ik wel wat inspiratie in de keuken gebruiken. Elke maandag wordt er een nieuwe krat met heerlijke boodschappen bezorgd en elke keer is het een feestje om al die mooie producten uit te pakken. Ik heb voor het eerst in mijn leven gekookt met yacon wortel, paarse boerenkool en koolrabi en de heerlijke hartige linzenpie geproefd van Pom-Pie (ik ben direct fan!). Daarnaast ontdekte ik dat ik gerechten met steranijs helemaal niet per definitie vies vind, dat bietensoep ontzettend lekker is, tegen alle verwachtingen in, en dat verse granaatappelpitjes overheerlijk zijn en een maaltijd echt af kunnen maken. Ik ben helemaal verkocht en heb het plezier in het koken weer terug na deze hectische tijd. 

#4 Begin de dag goed

ontbijt

Voor mij is het ontbijt het moeilijkste moment van de dag om gezond te eten. Met alle drukte en haast in huis schiet een gezonde maaltijd er nog wel eens bij in en dat is jammer, want juist tijdens het ontbijt zet je de toon voor de dag. Zorg dus voor een goede voorbereiding en kies een ontbijt uit dat je eenvoudig kunt bereiden, maar dat toch een gezonde start is. Ik vond het in de zomer erg fijn om te ontbijten met een smoothiebowl met diverse zaden, noten en fruit. Zo krijg je aan het begin van de dag al veel vitamines en mineralen binnen en het is nog lekker ook.

#5 Winkel bewust

supermarkt

Een supermarkt is natuurlijk ontzettend handig, maar het is ook één groot doolhof vol verleiding. Dit is natuurlijk met opzet zo ontworpen: supermarkten willen jou zoveel mogelijk verkopen en je verleiden tot allerlei impulsaankopen. Het is aan jou om hier bewust van te zijn en je niet te laten meeslepen. Daarom is het raadzaam om heel bewust te winkelen met een lijstje en goede voornemens. Bezoek winkels met eerlijke, gezonde en duurzame producten, zoals biologische supermarkten en speciaalzaken, of de wekelijkse markt. Als je dan toch naar de supermarkt gaat, doe dit dan niet op een lege maag en zorg dat je aan de buitenste randen van de winkel blijft. Hier staan over het algemeen de versproducten. Vermijd de ellenlange paden in het midden van de winkel. Deze zijn gevuld met heel veel voorverpakte en bewerkte producten en hier vind je minder snel iets dat past bij jouw goede voornemens. Maak vooral van boodschappen doen een feestje door de maaltijden uit te denken, te kiezen voor mooie ingrediënten en te winkelen bij ondernemers waar je graag komt. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Krat. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours