sterretjes

5 ideeën voor een alternatieve oudjaarsviering

Een alternatieve feestdagviering? Dat klinkt wellicht wat vreemd en zal misschien wat mensen tegen de borst stuiten. We weten ondertussen allemaal hoe belangrijk onze ‘Hollandse tradities’ zijn voor bepaalde mensen. Toch houd ik dit jaar graag een pleidooi voor een alternatieve viering van de feestdagen. Ik ben namelijk van mening dat de feestdagen tegenwoordig nog weinig te maken hebben met tradities en vooral in de greep zijn van commercie. Elk jaar moet het groter, duurder, beter en vooral meer, meer, meer. Dat zie je terug in de cadeaus, maar ook in de versiering en wat er op tafel staat. Iedere thuiskok mag tegenwoordig niet meer onderdoen voor de beste chef-kok en niet alleen binnenshuis moet elk hoekje versiert zijn binnen het thema; ook buitenshuis moet duidelijk zichtbaar zijn dat hier een feestdag wordt gevierd. Ik doe hier al jaren niet meer aan mee; het is niet mijn traditie en ik voel er gewoonweg niets voor. Erg jammer eigenlijk, want ik houd wel van vieringen, alleen niet in deze commerciële vorm. Daarom pleit ik graag voor nieuwe tradities in het gezin. Tradities waar je samen aan werkt en die passen bij de waarden van het gezin. Dat kan dus voor iedere familie weer anders zijn. Ik ben een tijd geleden op zoek gegaan naar andere tradities die beter passen bij ons leven en bij de waarden die ik graag overdraag op mijn kinderen. Ik deel de mooiste en leukste ideeën voor alternatieve vieringen met jullie. Deze week geef ik tips voor een fijne oudjaarsviering die niet draait om honderden euro’s aan vuurwerk en drank. 

#1 Reflecteren

oud en nieuw

Ik vind Oud & Nieuw toch vooral altijd een feest van reflecteren en vooruitkijken. Ik word altijd wat melancholisch rond deze tijd en ik vind een traditie van reflecteren op het afgelopen jaar daar dan ook goed bij passen. Dit kan op allerlei manieren, maar persoonlijk vind ik het een mooie traditie om een memory jar in te stellen. Hier kunnen alle gezinsleden gedurende het jaar hun favoriete herinneringen in bewaren. Als er in het jaar iets gebeurt waar ze trots op zijn of waar ze gelukkig van worden, kunnen ze dat op een briefje schrijven en in de memory jar doen. Op oudjaarsavond halen jullie de pot tevoorschijn en lezen jullie alle briefjes die er dat jaar in zijn gedaan. Zo kijk je terug op alle leuke en succesvolle momenten van het jaar. 

#2 Vuurwerkshow

vuurwerk

Alhoewel ik als kind het vuurwerk met oud & nieuw fantastisch vond, vind ik het nu vooral heel vervuilend en verspillend. Al die mensen die hele maandsalarissen de lucht inschieten: het lijkt zo zinloos. Toch vind ik vuurwerk op zich wel iets magisch hebben. Mocht je nu zelf geen vuurwerk willen afsteken, maar wel willen genieten van een vuurwerkshow, kijk dan eens of er een vuurwerkshow in jouw buurt wordt georganiseerd. Op deze manier weet je zeker dat het veilig gebeurt en wordt er (hopelijk) ook net zoveel aandacht besteed aan het opruimen van de rommel.

#3 Maak lawaai

pannen

In Nieuw-Zeeland is het traditie om het nieuwe jaar in te luiden met een heleboel lawaai. Dat doen ze niet per se met vuurwerk, maar traditioneel met het maken van zoveel mogelijk geluid met potten, pannen en houten lepels. Er wordt gezegd dat dit wordt gedaan om de slechte geesten te verjagen en ik vind het persoonlijk een mooie traditie die een uitstekend alternatief vormt voor het bij ons zo populaire vuurwerk.

#4 Spelletjesavond

bordspel

Heel veel mensen vinden het leuk om op oudjaarsavond naar de diverse cabaretshows of concerten op televisie te kijken. Persoonlijk vind ik het altijd wat jammer om de laatste dag van het jaar ook starend naar een beeldscherm door te brengen. In plaats daarvan vind ik het veel gezelliger om een spelletjesavond te houden. Trek al jouw favoriete bordspellen uit de kast en maak er een gezellige spelletjesavond van met lekkere snacks en drankjes. Hoe vaak komt het nou voor dat je zoveel gewillige slachtoffers de hele avond om de tafel hebt om jouw favoriete bordspellen mee te spelen?

#5 Lekker slapen

slapen

Vooral op Oud & Nieuw ligt er veel druk op het hebben van een gezellige avond. We moeten allemaal tot minstens 2 uur ‘s nachts wakker blijven en het heel gezellig hebben. Dat is niet voor iedereen weggelegd en daarom is het ook helemaal oké om gewoon niet mee te gaan in die traditie. Ga in plaats daarvan gewoon lekker op tijd naar bed en begin het nieuwe jaar vol energie. There are 6 comments

Add yours
 1. J.M. de Groot

  Ik werk als interieur verzorgster bij een zorginstelling voor mensen met verstandelijke en geestelijke beperkingen. 2 jaar geleden maakte een van de verzorgsters de opmerking dat ze de oudejaarsdienst altijd vervelend vond omdat je dan van half 11 tot 2 uur alleen bent omdat de meeste bewoners om half 11 op bed liggen en het te duur is om dan 2 verzorgers te laten lopen. Voor de gein vroeg ze toen of kom jij mij gezelschap houden Ans? Ze schrok toen ik zei, ja hoor , ik kom je gezelschap houden. Meen je dat? vroeg ze, zeg je dat niet omdat je denkt dat je geen nee kunt zeggen? Nee hoor, ik ben alleen met oude jaar en heb daar geen probleem mee, maar als jij dat wel hebt kom ik. En sindsdien doe ik het elk jaar, ik moet al vroeg komen om samen met de bewoners gezellig te eten en ze al vroeg voor hen vuurwerk af te steken. In mijn omgeving vinden mensen het maar raar, maar het is super leuk om de bewoners te zien genieten en er zijn er een paar die duidelijk laten merken dat ze het leuk vinden dat je er bent.

 2. Jessica J.

  Ik denk dat mijn vriend en ik weer gewoon thuisblijven, lekker koken en muziek luisteren – met z’n tweetjes. Vorig jaar zijn we naar het vuurwerk gaan kijken dat hier in de stad afgeschoten wordt, misschien dat we dat nu weer gaan doen. We hebben het allebei al een paar jaar gehad met uitgaan op oudejaarsavond. De cafés zitten stampvol, iedereen is dronken, er wordt gevochten … Geef ons dan maar huiselijke gezelligheid. 🙂

 3. Laura

  Ik ga altijd naar mijn ouders, waar een mix van bordspellen en cabaret kijken met borrelhapjes op het programma staat. Mijn vader zal wel voor 12 uur gaan slapen, omdat hij momenteel geen goede gezondheid heeft. Ik denk stiekem dat mijn moeder het zeker daarom fijn zal vinden als ik kom. Er wordt geen vuurwerk afgestoken door ons, maar ik ga wel altijd even kijken.

  Mijn fijnste oud&nieuw traditie is, denk ik, gewoon in slaap vallen met op de achtergrond de knallen van het vuurwerk. Dat vind ik gek genoeg gewoon heel vredig en rustgevend.


Post a new comment