knuffel

10 tips voor zelfgemaakte speelgoed cadeaus

Ik kan het bijna niet geloven, maar het is alweer bijna december. Dit is voor bijna iedereen een drukke maand met veel gezellige feestdagen, maar ook veel verplichtingen en verwachtingen. Onze overvolle agenda’s en de cadeauverplichtingen maken deze feestdagen tot onnodig stressvol. Daarnaast stromen de winkelstraten elke december ook weer vol met gespannen shoppers die heel graag hét ultieme cadeau willen vinden voor hun geliefden. Onzin natuurlijk, want hét ultieme cadeau is niet elk jaar te vinden en zeker niet in zo’n overspannen staat. Wat mij betreft blijft het mooiste cadeau iets waar iemand zorg en aandacht aan heeft besteed en dat heeft zeker niets te maken met de winkelwaarde. Laten we het dit jaar eens anders aanpakken en teruggaan naar de essentie en ons niet storten op het doelloos consumeren. Laten we eens, in plaats van de winkels leeg kopen, met zorg en aandacht echt iets maken voor de mensen die het belangrijkst zijn in ons leven. Een zelfgemaakt cadeau spreekt namelijk boekdelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is voor iedereen in jouw leven wel iets moois te maken, van badzout tot een fotoboek en van een knuffeldier tot een wandhanger. Ik deel in deze reeks, in aanloop naar de feestdagen, een aantal leuke zelfmaakideeën. Vandaag deel ik 10 tips voor leuke zelfgemaakte speelgoed cadeaus. Ideaal voor in de schoen of de Sinterklaasviering. 

#1 Poppenhuis in een koffer

Dit prachtige poppenhuis in een koffer staat al jarenlang op mijn zelfmaaklijstje. Voorheen had ik niemand om het voor te maken (behalve dan voor mijzelf), maar ik denk dat ik mijn dochter er binnenkort wel mee kan verrassen. Het is een behoorlijk project, maar je kunt er eindeloos mee variëren en de koffer kan overal mee naartoe. De uitgebreide tutorial vind je op Hart + Sew.

#2 Wie is het?

Natuurlijk kun je een spel zoals ‘Wie is het?’ in de winkel kopen, maar hoe leuk is het om dit zelf te maken? Je kunt foto’s van bekenden gebruiken en het zo helemaal personaliseren. De tutorial voor deze mooie uitvoering van dit klassieke spel vind je op Almost Makes Perfect.

#3 Knuffels

Voor baby’s en jonge peuters zijn knuffels altijd een leuk cadeaus, vooral omdat speelgoed gewoonweg nog niet zo interessant is. Op Pinterest vind je talloze ideetjes voor zelfgemaakte gehaakte en gebreide knuffels. Dit kunnen klassieke knuffels zijn, maar als je zoekt op ‘amigurumi’ vind je patronen voor nagenoeg elk cartoonfiguur en knuffeldier dat je kunt bedenken. Bovenstaande gratis patronen vind je op Crochet Kingdom.

#4 Knuffeldoekje

Ben je een beetje handig met naald en draad, dan kun je ontzettend veel leuke speeltjes maken voor baby’s en peuters. Zoals dit leuke knuffeldoekje van Leuk met Kids. Ik weet nog van toen mijn kinderen baby’s waren dat die doekjes met labeltjes een groot succes waren, dus hier scoor je gegarandeerd mee.

#5 Speelklei

Kinderen zijn gek op kleien, maar helaas bevatten veel kleisoorten in de winkel schadelijke stoffen waar je jouw kinderen écht niet aan wilt blootstellen. Gelukkig kun je ook heel eenvoudig zelf klei maken in allerlei kleuren en texturen. De speelklei van zoutdeeg van Kiind Magazine is een mooie basisklei die je eenvoudig kunt maken van ingrediënten die je al in huis hebt, maar deze paardenbloem play dough van Parenting Chaos en de lavendel play-dough van Natural Beach Living zijn ook echt leuk!

#6 Krijtbordblokken

Ieder kind houdt van spelen met blokken en wat mij betreft mogen blokken ook niet ontbreken in de kamer van kleine kinderen. De mogelijkheden zijn eindeloos; je kunt ze dus ook op allerlei manieren beschilderen en versieren. Zelf vind ik deze krijtbordblokken ontzettend leuk omdat het twee leuke activiteiten met elkaar combineert en kinderen zo hun eigen fantasiewereld kunnen creëren. Heb je geen blokken in huis? Breng dan een bezoek aan de kringloopwinkel. Daar vind je bijna altijd karren of zakken met eenvoudige houten blokken in allerlei soorten en maten. Het idee voor deze leuke blokken is afkomstig van Hellobee.

#7 Quiet Books

In Amerika een groot succes, maar in Nederland naar mijn idee nog nauwelijks bekend: de quiet books. Deze boeken, vaak gemaakt van stof of vilt, bieden kleine kinderen allerlei uitdagingen en spelletjes per pagina. Van kleuren sorteren tot veters strikken en van vormen herkennen tot spellen van letters: je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn quiet book pagina’s van gemaakt. Pinterest staat vol met ideeën voor deze leuke boekjes, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Kijk bijvoorbeeld eens op All The Quiet Things voor wat leuke ideetjes.

#8 Slijm

slijm

Kinderen vanaf 4 jaar zijn gek op slechte grappen en viezigheid, dus zelfgemaakte slijm is een gegarandeerd succes. Het is momenteel ook ontzettend populair en op internet wemelt het van de recepten. Op Hoe Werkt Dat vind je een heleboel verschillende recepten met diverse ingrediënten, maar op Lady Lemonade vind je een vrij eenvoudig recept zonder gebruik van lijm, lenzenvloeistof en borax.

#9 Houten figuurtjes

Ik vind het houten speelgoed van Grimm’s ontzettend mooi, maar helaas zijn de sets erg prijzig en past het speelgoed niet altijd in het budget voor de feestdagen. Gelukkig kun je veel houten speeltjes ook eenvoudig zelf maken. Zoals bovenstaande ‘peg people’, zoals dat zo mooi in het Engels wordt genoemd. De houten poppetjes zijn bij de meest hobbywinkels verkrijgbaar voor een klein bedrag en deze kunt je naar hartenlust beschilderen en combineren met andere elementen. Bovenstaande idee is afkomstig van Rhythms of Play, maar zoek zeker eens op ‘diy peg people’ op Pinterest voor veel meer mooie ideeën.

#10 Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten zijn altijd een succes bij kinderen, zowel bij jong als oud. Heel veel muziekinstrumenten zijn eenvoudig zelf te maken door verpakkingsmaterialen te hergebruiken. Een leuk overzicht van DIY muziekinstrumenten vind je op Moms & Crafters, zoals deze leuke handtrommel.

Wil je graag meer tips voor zelfmaakcadeaus? Neem dan zeker ook een kijkje bij deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *