koekjes

10 tips voor zelfgemaakte eetbare cadeaus

Ik kan het bijna niet geloven, maar het is alweer bijna december. Dit is voor bijna iedereen een drukke maand met veel gezellige feestdagen, maar ook veel verplichtingen en verwachtingen. Onze overvolle agenda’s en de cadeauverplichtingen maken deze feestdagen tot onnodig stressvol. Daarnaast stromen de winkelstraten elke december ook weer vol met gespannen shoppers die heel graag hét ultieme cadeau willen vinden voor hun geliefden. Onzin natuurlijk, want hét ultieme cadeau is niet elk jaar te vinden en zeker niet in zo’n overspannen staat. Wat mij betreft blijft het mooiste cadeau iets waar iemand zorg en aandacht aan heeft besteed en dat heeft zeker niets te maken met de winkelwaarde. Laten we het dit jaar eens anders aanpakken en teruggaan naar de essentie en ons niet storten op het doelloos consumeren. Laten we eens, in plaats van de winkels leeg kopen, met zorg en aandacht echt iets maken voor de mensen die het belangrijkst zijn in ons leven. Een zelfgemaakt cadeau spreekt namelijk boekdelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is voor iedereen in jouw leven wel iets moois te maken, van badzout tot een fotoboek en van een knuffeldier tot een wandhanger. Ik deel in deze reeks, in aanloop naar de feestdagen, een aantal leuke zelfmaakideeën. Vandaag deel ik 10 tips voor leuke zelfgemaakte eetbare cadeaus waarmee je op elke feestje en elke feestdag met open armen wordt ontvangen. 

#1 Salted caramel

Ik geef toe: de salted caramel is met de jaren wel wat van zijn impact verloren omdat het tegenwoordig nagenoeg overal in verwerkt wordt, maar het is en blijft heerlijk! Daarom zou ik dolblij zijn met een mooie pot zelfgemaakte salted caramel. Dit recept van Baker by Nature is eenvoudig en maakt heerlijke salted caramel.

#2 Huisgemaakte soepmix

Maak jij altijd de lekkerste soepen en wil je iemand jouw favoriete recepten cadeau doen? Geef ze dan een huisgemaakte soepmix in een mooie mason jar. Het idee is eenvoudig: je maakt een mooie pot met alle droge ingrediënten en voegt een persoonlijk kaartje met het supergeheime recept toe. Het samenstellen is ontzettend eenvoudig, maar het gebaar heel waardevol. Heb je wat inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op Wholefully.

#3 Warme chocolademelk mix

Wat past er nu beter bij de koude decembermaand dan warme chocolademelk? Daarom is dit cadeau ook zo leuk. Je kunt eindeloos variëren met deze mix en het is hét ideale kleine cadeautje voor in de schoen of voor onder de kerstboom. Je vindt een beschrijving van het cadeau op Hoosier Homemade.

#4 Brownie in a jar

Heb jij de koekjesmixen in een pot bij de warenhuizen en conceptstores al gespot? Sinds een aantal jaren vind je deze gezellige potten rond de feestdagen overal, maar eigenlijk is het te zot voor woorden om zo’n cadeau te kopen als je het net zo goed zelf kunt maken. Neem een mooie pot of beker en mix daar alle droge ingrediënten voor heerlijke (chocolade)koekjes in. Schrijf het recept op de pot of voeg het toe op een kaartje en klaar is het cadeau. Het idee vind je op Kidspot.

#5 Huisgemaakte koekjes

koekjes

Ben je goed in bakken? Verras dan jouw familieleden met een trommel vol met overheerlijke koekjes. Hét ideale cadeau voor wanneer je niet met lege handen aan wilt komen en relatief eenvoudig te maken. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren, maar neem zeker een kijkje op het blog van Rutger Bakt voor (wat ons betreft) de beste koekjesrecepten.

#6 Doe-het-zelf likeur

Sinds enkele jaren zijn er in hippe conceptstores ook van die flessen DIY likeur verkrijgbaar. Eigenlijk is het niets meer dan een handleiding en basis voor het zelf maken van infusies, maar het idee is leuk natuurlijk, maar best prijzig en eigenlijk ook eenvoudig zelf te maken. Personaliseer een lege (en schone) fles en voeg jouw favoriete droge ingrediënten (kruiden, specerijen, fruit en noten) toe. Voeg het recept toe en de ontvanger hoeft nu alleen nog maar de alcohol toe te voegen (die je er ook bij kunt geven in een aparte fles). Heb je nog leuke ideeën nodig voor deze infusies? Kijk dan eens op The Spruce Eats of Hello Glow.

#7 Truffels

Als er iets wordt gezien als feestelijk snoepgoed, dan zijn het wel truffels. Toch is deze lekkernij relatief eenvoudig zelf te maken en erg mooi als cadeau aan te bieden. Je kunt eindeloos variëren met de inhoud en de coating en ze zijn ook makkelijk glutenvrij of vegan te maken. Je vindt een aantal heerlijke recepten op Buzzfeed, maar ook prachtige exemplaren op Liv for Cake, Julie’s Eats and Treats en If you give a Blonde a Kitchen.

#8 Chocoladerepen

Chocola is altijd een gepast cadeau, maar een gepersonaliseerde chocoladereep is een gegarandeerd succes! Je hebt niet veel tijd en ingrediënten nodig om een prachtige chocoladereep, of ook wel chocolate bark genoemd, te maken en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Een uitgebreide uitleg van hoe je dit zelf kunt maken vind je op de website van Jamie Oliver. Mijn persoonlijke favorieten zijn de cranberry-pistache chocolate bark van Eat Good 4 Life, de black & white bark van Jen’s Favorite Cookies en de hippie chocolate bark van Taste, Love and Nourish, maar op Shelterness vind je nog veel meer ideeën die helemaal in de sfeer van de feestdagen zijn.

#9 Huisgemaakte extracten

Mensen die graag in de keuken staan, maken veelvuldig gebruik van diverse extracten om vooral hun baksels extra smaak te geven. Helaas zijn echte extracten vaak erg duur. Gelukkig zijn ze wel relatief makkelijk zelf te maken, al zul je op tijd moeten beginnen. Met een paar mooie flesjes, een fles vodka en enkele ingrediënten waar je een extract van wilt maken, ga je vervolgens aan de slag. Het recept voor enkele populaire extracten vind je op Kirbie Cravings.

#10 Koffielepels

Hoe tof zijn deze koffielepels met iets extra’s? Het idee is ontzettend eenvoudig, maar het is een plaatje om naar te kijken. Het idee is afkomstig van Mom Spark en je kunt er alle kanten mee op.

Wil je graag meer tips voor zelfmaakcadeaus? Neem dan zeker ook een kijkje bij deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *