laptop

3 tips voor de aanschaf van een betaalbare en duurzame laptop

De aanschaf van nieuwe elektronica is altijd een behoorlijke uitdaging. Een nieuwe laptop is een flinke uitgave en je wilt natuurlijk wel een laptop waar je helemaal tevreden mee bent. Daarnaast speelt de duurzaamheid van het product natuurlijk ook een rol. Als bewuste consument wil je het liefst de meest voordelige én de meest duurzame aankoop doen, maar je beschikt lang niet altijd over alle kennis en middelen om hier eenvoudig een keuze te maken. Daarom deel ik in dit artikel graag 3 tips om de aanschaf van een betaalbare én duurzame laptop eenvoudiger te maken.

#1 Refurbished en tweedehands

Laptop

We geven als consumenten jaarlijks flink wat geld uit aan nieuwe spullen. Uit het onderzoek van Babette Porcelijn’s boek ‘De verborgen impact‘ blijkt dat de gemiddelde Nederlander per jaar gemiddeld € 2.000,- euro uitgeeft aan spullen. Dit zijn natuurlijk alle aankopen in een jaar, maar een groot deel van deze uitgaven bestaat uit elektronica. We kunnen ons een leven zonder laptop, smartphone en tablet niet meer voorstellen. Onze elektronische apparaten hebben helaas wel een enorme impact op onze aarde. Deze impact zit niet zozeer in het gebruik van de apparaten, maar meer in het winnen van grondstoffen, de productie van de goederen en het vervoer over de wereld. Het aandeel van elektronische apparaten en data is aanzienlijk is de categorie ‘spullen’; zelfs twee keer zo groot als de impact van kleding en textiel. Het is dan ook heel logisch dat de meest duurzame aankoop een tweedehands of refurbished aankoop is. Zo wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen en wordt de levensduur van apparaten verlengd. Tweedehands laptops vind je volop op websites als Marktplaats, maar voor betrouwbare verkopers en mensen met verstand van zaken kan ik vooral Tweakers aanraden. Kies je liever voor een refurbished model? Dan vind je online talloze adressen, maar ook steeds meer reguliere winkels en webshops bieden refurbished opties aan. Weet wel met wie je in zee gaat, want laptops zijn kwetsbare producten en een miskoop is ontzettend zonde.

#2 Verdiep je in het merk

laptop

De duurzaamheid van een laptop is niet zozeer afhankelijk van het vermogen of de leeftijd van het product, maar meer van de herkomst van de laptop. Niet elke fabrikant heeft duurzaamheid even hoog op de agenda staan en als consument stem je natuurlijk met jouw portemonnee. Maak dus een bewuste keuze voor een merk door bijvoorbeeld informatie in te winnen via Rank a Brand. Deze organisatie zet zich in voor transparantie voor consumenten door bedrijven en merken te toetsen op diverse aspecten van duurzaamheid. Denk hierbij aan milieu aspecten zoals het uitbannen van giftige stoffen, recycling en het verminderen van CO2 uitstoot, maar ook aan arbeidsrechten van arbeiders in de gehele productieketen. Zo creëren ze een ‘ranking’ waarin consumenten vrij snel kunnen zien hoe merken scoren qua duurzaamheid en ten opzichte van elkaar. Natuurlijk is er voor bijna alle bedrijven binnen deze sector nog een lange weg te gaan, maar bepaalde merken ‘scoren’ aanzienlijk beter op duurzaamheid en zijn transparanter dan andere merken. Koplopers hierin zijn merken als Apple, HP en ASUS, maar verdiep je er zeker zelf ook in om meer te weten te komen over de duurzaamheid van diverse merken.

#3 Prijsvergelijking

laptop

Als je hebt uitgezocht welke merken beter scoren qua duurzaamheid, is het nog belangrijk om een laptop van jouw favoriete merk te vinden die binnen het budget past. Hiervoor bieden prijsvergelijksites een uitkomst! Op een vergelijkingsite zoals Knibble vind je een overzicht van verkrijgbare laptops in diverse prijsklassen en actuele laptop aanbiedingen. Je kunt zoeken op merk, prijs of andere voorkeuren en vindt zo een laptop die past bij jouw prijs- en duurzaamheidswensen. Je kunt hier ook de prijzen van refurbished modellen vergelijken. Kun je nog wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze? Maak dan gebruik van de keuzehulp onderaan de productoverzichtspagina of gebruik de vergelijktabel om een keuze te maken uit twee of drie producten. Door gebruik te maken van een prijsvergelijkingsite kun je de meest duurzame optie die voorhanden is voor de meest voordelige prijs aanschaffen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Knibble. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “3 tips voor de aanschaf van een betaalbare en duurzame laptop”

  1. Goede tips voor het kopen van een nieuwe of ‘nieuwe’. Refurbished vind ik altijd wel een beetje spannend, maar ik heb laatst een tweedehands smartphone gekocht via marktplaats en ik weet nu al dat ik zoiets nooit meer nieuw ga kopen.
    Mijn laptop is trouwens al vijf en half jaar oud en werd vorig jaar supertraag. In plaats van hem te vervangen heb ik er een nieuwe harde schijf ingezet en nu loopt ie weer als een zonnetje. Kan ik de aankoop van een nieuwe hopelijk nog heel lang uitstellen 🙂

    1. Refurbished is ook spannend, vooral bij zulke grote aankopen. Het is dan ook heel belangrijk om een betrouwbaar adres of contact te hebben. Mijn man is best handig met die dingen en weet via Tweakers de meest betrouwbare verkopers te vinden en we hadden online een goede verkoper van tweedehands laptops gevonden. Wel een flinke portie geluk, maar een goedwerkende laptop en een uitstekende macbook voor mij zusje als resultaat. Het kan vaak inderdaad ook helpen om de individuele onderdelen te vervangen. Dat deden wij ook in de tijd dat we nog actief op onze laptops games speelden :).

  2. Wat goed dat je dit deelt. Elektronica zijn vaak nog moeilijk hé! Mijn vriend en ik kochten bewust een HP laptop omdat HP inderdaad redelijk goed scoort, en we zijn heel tevreden.

    Ik gebruik ondertussen al een jaar of 7 dezelfde telefoon, echt een topding dat elke dag de trap mag afdenderen of een plas invallen 😉 Blijft maar leven 🙂 Het is nog geen smartphone, maar als de tijd komt, ga ik zeker en vast voor een tweedehands smartphone. Genoeg mensen die elk jaar een nieuwe kopen en hun ‘oude’ telefoon wegdoen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *