speelgoed

5 soorten speelgoed die niet mogen ontbreken in huis

Ik ben een groot voorstander van minimaliseren en ik geef vrij regelmatig tips om te minimaliseren op kinderspullen en speelgoed. Dat zijn geen overbodige tips; veel mensen kampen met een overvolle speelgoedkast en kinderen die zich alsnog stierlijk vervelen gedurende de dag. Ik pleit daarom voor minder speelgoed en minder keuze, waardoor kinderen beter overzicht krijgen op wat ze hebben en sneller tot spelen komen. Nu is niet alleen minder speelgoed een oplossing, ook het type speelgoed in huis is van belang om kinderen tot spel te laten komen en gedurende een langere periode te laten spelen. Daarnaast is speelgoed natuurlijk ook een fantastische manier om kinderen hun fantasie de vrije loop te laten gaan, zich creatief te uiten en meer te leren over de wereld. Niet elk stuk speelgoed leent zich daar even goed voor. Veel modern speelgoed is vooral gericht op sensatie en overweldigt vooral met veel geluid en licht. Op het eerste oog heel erg leuk en vermakelijk, maar op den duur verveelt het snel en nodigt het niet uit tot creatief spelen. Daarom ben ik groot fan van de Speelgoed Schijf van Vijf van Marianne de Valck van Adviesbureau Spelen en Speelgoed. Zij maakt onderscheid tussen vijf soorten spel en speelgoed: creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch. Het is belangrijk voor de ontwikkeling om kinderen op al deze vlakken uit te dagen en daarom is deze Schijf van Vijf een mooie ondersteuning bij de aanschaf van speelgoed. Mede gebaseerd op deze kennis, heb ik een overzicht gemaakt van 5 soorten speelgoed die wat mij betreft niet mogen ontbreken in huis. Het is veelal speelgoed dat de creativiteit en de fantasie stimuleert en leuk blijft, ongeacht de leeftijd.

#1 Blokken

minimaliseren speelgoed

De mogelijkheden van blokken zijn eindeloos en daarom is het ideaal spelmateriaal. Ze bouwen er huizen mee, kijken wie de hoogste toren kan maken en ze kunnen plaatjes namaken. Je kunt hiervoor natuurlijk de welbekende houten blokken aanschaffen, maar ook Duplo, Kapla en de houten speeltjes van bijvoorbeeld Grimm’s voorzien in de behoefte om te bouwen en te experimenteren en tot constructief spel te komen.

#2 Knutselmaterialen

knutselen

Je hoort soms ouders wel eens zeggen dat hun kind niet zo creatief is omdat het niet graag tekent of liever geen vieze vingers krijgt van het knippen en plakken. Dat is natuurlijk onzin. Elk kind is creatief: of het nu graag knutselt, danst, muziek maakt of toneelstukjes opvoert. Voor dansen en acteren zijn vrijwel geen materialen nodig, maar voor knutselen wel. Daarom vind ik het belangrijk om altijd wat knutselmaterialen aan te bieden. Dat kan een kleurboek met potloden zijn, maar ook papierrestjes om mee te knippen en plakken, bolletjes wol om mee te haken, kralen of te rijgen of wc-rolletjes om leuke dingen mee te maken. Daag de kinderen uit om hun fantasie te gebruiken met de materialen en ze zijn uren zoet met het creatieve spel en oefenen ook nog hun fijne motoriek.

#3 Poppen

speelgoed

De meeste meisjes krijgen al op jonge leeftijd hun eerste pop in handen, maar om de één of andere reden blijft dit bij jongens vaak uit. Zonde, want zowel jongens als meisjes zijn erg gebaat bij het spelen met poppen. Door te spelen met poppen stappen ze uit hun rol als kind en kunnen ze andere rollen en verhoudingen exploreren. Ze leren verzorgend te zijn en kunnen het gedrag van ouders en verzorgers nabootsen. Het is ook gelijk een mooie reflectie op je eigen opvoedstijl als je de kinderen zo bezig ziet met hun poppen. Dit spel kan met grote babypoppen, maar ook met andere figuurtjes en poppetjes trouwens. Wij hebben een babypop en enkele zachte knuffelpoppen in huis, maar er wordt ook volop gespeeld met de poppetjes en accessoires van LEGO en Playmobil.

#4 Puzzels en bordspellen

puzzel

Wij hebben in huis een flinke verzameling puzzels en bordspellen. Onze kinderen zijn allebei gek op puzzelen en dat is uitstekend voor de ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden. Het begint bij de eenvoudige houten inlegpuzzels, maar als de kinderen het eenmaal doorhebben, groeien ze al snel door naar de puzzels met meer stukjes. Ik haal mijn puzzels meestal bij de kringloopwinkel om regelmatig iets nieuws aan te bieden en het uitdagend te houden. Samen spelen we ook bordspellen om zo iets leuks te doen met z’n allen en belangrijke sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hier in huis zijn onder andere Monsterval, Halli Galli en de spellen van Smart Games favoriet.

#5 Boeken

familie

Wat mij betreft zijn boeken onmisbaar in elk huishouden en ook voor kinderen is het wijs om een continu aanbod aan boeken te hebben. Dit kan een hele verzameling aan eigen kinderboeken zijn, maar maandelijks een bezoek brengen aan de bibliotheek is natuurlijk ook een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met boeken. Door vanaf jonge leeftijd boeken te lezen ontwikkel je de leesvaardigheid, de kennis en het cognitief spel van kinderen. Wij lezen onze kinderen elke avond voor het slapengaan voor uit hun favoriete boeken, maar daarnaast bieden wij ook diverse (plaatjes)boeken aan om zelf te ontdekken en nemen we regelmatig de tijd om leuke zoekboekjes samen te doen. Het aanbod aan boeken is enorm divers en er is echt voor ieder kind iets leuks te ontdekken.

 There are no comments

Add yours