windmolen

Maak in 2 eenvoudige stappen de overstap naar een groene energieleverancier

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd om alle lopende zaken van het afgelopen jaar af te sluiten en ons voor te bereiden op het nieuwe jaar. Dit houdt in dat er mooie nieuwe (duurzame) plannen worden gemaakt en dat positieve nieuwe stappen ook worden aangemoedigd vanuit overheden en bedrijven. Zo is het eind van het jaar dé tijd dat er mooie kansen, en extra’s, worden geboden om over te stappen naar een duurzame energieleverancier. Ben jij al aangesloten bij een duurzame energieleverancier? Nog niet? Dan is nu hét moment dat ook jij kunt overstappen op een groene energieleverancier. En dat is écht niet zo moeilijk als dat je denkt dat het is.

Er is nog steeds veel verwarring over wat groene energie nu precies is en wat het verschil is tussen groene en grijze stroom. Groene energie is energie die is opgewekt door middel van duurzame en hernieuwbare bronnen, zoals wind, water en zon. Het is een alternatief voor grijze energie: opgewekte stroom vanuit brandstoffen als gas, olie en kolen. Deze fossiele brandstoffen zijn eindig, in tegenstelling tot duurzame en hernieuwbare bronnen, en het verbruik van deze brandstoffen is daarbij ook schadelijk voor het milieu. Er is sprake van CO2-uitstoot en uitstoot van diverse andere schadelijke stoffen, waaronder kwikstof, zwaveldioxiden, stikstofoxiden en fijnstof. Om nog maar niet te spreken van de risico’s en het afval van kernenergie. Er zijn zoveel duurzamere alternatieven en de groei van groene energie is enorm indrukwekkend in de laatste jaren. Waarom zouden we eigenlijk nog genoegen nemen met minder?

zonnepanelen

Er zijn een aantal veelgehoorde redenen dat mensen niet overstappen naar een andere (groen) energieleverancier. Zo zijn veel mensen zijn van mening dat het niet uitmaakt bij welke energieleverancier je bent aangesloten, omdat de stroom uit het stopcontact hetzelfde is. Tot op bepaalde hoogte is dit waar: er zijn geen aparte netwerken voor grijze en voor groene stroom. De stroom uit het stopcontact is dan ook als het ware een mix van groene en grijze stroom voor alle huishoudens in Nederland. Dit betekent echter niet dat overstappen op groene energie geen zin heeft. Jouw afname van groene stroom draagt namelijk wel bij aan het totale aandeel van groene stroom in ons land. Hoe meer mensen overstappen op groene stroom, hoe minder vraag er is naar grijze stroom. Zo wordt het uiteindelijke aandeel van groene stroom in de mix aanzienlijk groter!

Er zijn nog andere redenen dat mensen de overstap van energieleverancier niet maken. Ze vinden het óf een gedoe om de overstap te regelen, óf zijn bang voor hogere kosten, vooral voor groene energie. Niks is echter minder waar: groene energie is niet per se duurder dan grijze energie. En daarbij is het proces van overstappen zo eenvoudig als wat. In twee eenvoudige stappen regel je de overstap zonder zorgen en gedoe.

Stap 1: Kies een nieuwe energieleverancier

Ranglijst CB 2018

Als je wilt overstappen, kies je natuurlijk voor een betrouwbare en betaalbare groene energieleverancier. Er zijn veel energieleveranciers op de markt en lang niet allemaal bieden ze groene stroom aan. Maar zelfs als de leverancier groene stroom aanbiedt, is het geen garantie dat al hun aanbod duurzaam is. Soms wordt er zelfs gebruik gemaakt van gekochte certificaten voor groene stroom die ze vervolgens plakken op grijze stroom. Lees je dus in of laat je voorlichten door de jaarlijkse publicatie van het ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers‘ van de Consumentenbond in samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE (World Information Service on Energy). In dit jaarlijkse onderzoek worden de groene energieleveranciers elk jaar weer gerangschikt op duurzaamheid. Jaar na jaar blijkt Qurrent hieruit de groenste energieleverancier te zijn met een 10 als rapportcijfer. In bovenstaande overzicht zie je in één oogopslag hoe de energieleveranciers in Nederland het doen qua duurzaamheid en hoe ze zich verhouden ten opzichte van elkaar. Qurrent, leverancier van 100% groene stroom van zonne- en windenergie, is in dit overzicht nu al 5 jaar op een rij de allergroenste. Gewapend met deze publicatie, en de kennis van je eigen onderzoek, kun je een weloverwogen keuze maken voor een écht duurzame energieleverancier.

Stap 2: Meld je aan

laptop

Heb je jouw keuze voor een groene energieleverancier gemaakt? Meld je dan aan. Dat kan eenvoudig en snel via de website of via de servicedesk. Je geeft jouw persoonlijke gegevens en verbruik door en vermeldt of je eventueel zelf zonnepanelen hebt. Na aanmelding zorgt de overstapservice van de leverancier voor de opzegging van het contract bij de vorige leverancier. Zo heb je er geen omkijken naar en wordt de hele administratieve rompslomp, waar veel mensen toch tegenop zien, uit handen genomen. Het is niet moeilijk en je doet er het klimaat een heel groot plezier mee!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Qurrent. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours