knutselen

5 tips om te minimaliseren op kindertekeningen

Als je aan het minimaliseren en opruimen slaat, kun je in de eerste instantie vaak enorme stappen zetten. Sommige zaken zijn nu eenmaal makkelijk van de hand te doen en met een beetje geduld en aandacht kun je ook grote stappen zetten in de boekenkast, kledingkast en keuken. Als het aankomt op dingen met emotionele waarde, wordt het opruimen vaak al een stuk moeilijker. Dit geldt zeker voor zaken betreffende onze kinderen. Elk kledingstuk, speeltje en knutselwerkje voelt aan als heel belangrijk en het weggooien kan voelen alsof je een dierbare herinnering in de prullenbak gooit. Dit is natuurlijk niet logisch, de herinnering zit in ons hoofd en niet in het item, maar we kennen wel degelijk een bepaalde waarde toe aan deze items. Daarom kan het opruimen van bijvoorbeeld kindertekeningen een hele opgave zijn, dat weet ik uit ervaring. Het is echter niet onmogelijk en ik deel daarom graag mijn tips om te minimaliseren op kindertekeningen. Ik pas deze tips nu zelf al jaren met tevredenheid toe om het overzicht te bewaren en de constante toestroom van prachtige knutselwerkjes en tekeningen in goede banen te leiden.

#1 Maak een eregalerij

tekening

Dat je niet alle werkjes van de kinderen bewaart, betekent niet dat je geen waarde hecht aan hun creativiteit. Om juist hun creativiteit te stimuleren en belonen, kun je een eregalerij maken. Dit kan een deur zijn, maar ook een waslijn, een lege koelkastdeur of een aantal frames. Het gaat erom dat je een plek in huis hebt waar je de leukste werkjes kunt ophangen voor bepaalde tijd. Juist omdat je niet alle werkjes bewaart, is er meer aandacht voor de werkjes die jij of jouw kind heel bijzonder vindt. Wissel de werkjes in de eregalerij regelmatig en laat ook zeker de kinderen meebeslissen over de invulling.

#2 Maak mappen of bakjes

Ik heb sinds enkele jaren een aantal bakken gevuld met dierbare spulletjes samengesteld. Voor iedereen in het huishouden één. In deze bak vind je foto’s van vroeger, aandenkens aan leuke uitjes, dierbare kledingstukken en diverse knutselwerken. Zowel mijn man en ik als de kinderen hebben zo’n bak en alles dat we graag willen bewaren, gaat in de bak. Natuurlijk kun je in plaats van zo’n algemene bak ook een map samenstellen met de knutselwerken en tekeningen van de kinderen, zolang je maar een specifieke opbergplek hebt. Als de map of bak voor kinderknutsels vol is, wordt het tijd om een selectie te gaan maken. Zo houd je de hoeveelheid onder controle en heb je af en toe de gelegenheid om (samen) de tekeningen nog eens te bekijken en de favorieten te selecteren.

#3 Zoek het samen uit

tekening

Als je kinderen nog jong zijn, houd je zelf natuurlijk zicht op de hoeveelheid tekeningen en werkjes die je bewaart. Wanneer de kinderen ouder worden, kun je ze actief bij het proces betrekken. Het is natuurlijk leuk en aardig dat ze in één uur maar liefst 5 tekeningen kunnen produceren, maar als je in dit tempo alles zou bewaren, puilen de dozen en mappen binnen de kortste keren uit. Kies samen met de kinderen de leukste werkjes uit en spreek af dat je deze op een speciale plek bewaart. De rest mogen ze weggeven of gaan weg. Dat hoef je natuurlijk niet zo cru te zeggen, een simpel ‘deze werkjes bewaren we in de speciale map’ volstaat.

#4 Fotografeer alles

tekening

Vind je het echt heel erg moeilijk om afstand te doen van de werkjes van jouw zoon of dochter? Maak dan overal een foto van. Dat maakt het uiteindelijk weggooien van de tekeningen een stuk makkelijker omdat je altijd nog een aandenken hebt. Daarbij zijn foto’s ook makkelijker te bewaren en nemen ze veel minder ruimte in. Als je graag een overzicht wilt maken van alle werkjes door de jaren heen, kun je de foto’s verzamelen in een mooi fotoboek. Dat is ook leuk voor later.

#5 Geef werkjes weg

tekenen

Alhoewel je zelf waarschijnlijk omkomt in de kindertekeningen, schilderwerkjes en eierdoosdieren, zijn andere familieleden minder fortuinlijk. Ook zij vinden het leuk om af en toe een leuk kunstwerk te hebben van de kleinkinderen of van hun nichtje/neefje. Wees dus gul met de knutselwerkjes en vraag de kinderen welke tekeningen ze graag aan iemand anders geven. Zo maak je niet alleen de familie blij, maar ruimt het ook op in huis.There are no comments

Add yours