Mijn favoriete vegetarische soeprecepten

De herfst is weer aangebroken. Naast de lente mijn meest favoriete seizoen! Ik houd van het verkleurende landschap, de frisse bries en alle seizoensgroenten in de schappen van de winkels. Zoals je weet houd ik heel veel van koken. Ik sta niet alleen ‘s avonds lang in de keuken voor een heerlijke maaltijd, ook ‘s middags neem ik echt de tijd voor een het koken van een goede lunch. Die gewoonte heb ik mijzelf al tijden geleden aangeleerd en dit houd ik goed vol. Ik vind het heerlijk om te lunchen met soep. Het is vullend, smakelijk en het zorgt ervoor dat ik eenvoudig een extra portie groente en bonen op het menu zet. Ik heb natuurlijk door de tijd heen een flink aantal fijne soeprecepten verzameld. Dit zijn de soepen die vrij regelmatig hier op het menu staan en bij iedereen in de smaak vallen. Vandaag deel ik een aantal van mijn meest favoriete soeprecepten met jullie. Want een flinke pan soep hoort toch bij de herfst?

Pompoensoep

pompoensoep

Elk jaar verheug ik me weer op de herfst omdat ik dan weer ongegeneerd elke week een flinke pan pompoensoep kan maken. Mijn favoriete recept voor pompoensoep is het recept van Jamie Oliver uit Jamie at Home. Je snijd 1 kilo pompoen, 1 stengel bleekselderij en 1 wortel in blokjes. Snipper een rode ui en 2 tenen knoflook en fruit dit in een pan met olijfolie. Voeg hier de overige groente aan toe met een snufje zout en peper en laat dit 10 minuten bakken. Voeg dan 1 liter groentebouillon toe en breng dit aan de kook. Laat dit een half uur zachtjes koken. Na die tijd, als de groente zacht is geworden, kun je de soep pureren met een staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe en de soep is klaar!

Pittige groentesoep

soep

Deze soep heeft zonder enige twijfel het vaakst bij ons thuis op het menu gestaan. Ik maak het voor nagenoeg elke verjaardagsviering en ik maak het ook vaak ‘s middags. Met een paar boterhammen erbij is het een heerlijke lunch. Ik maak mijn groentesoep door 2 wortels en 2 stengels bleekselderij in plakjes te snijden en 1 ui te snipperen. Doe wat olijfolie in een pan, fruit de ui kort aan en voeg dan de groente toe aan de pan. Bak 1/2 tl tijm en een snufje chilipoeder mee en voeg dan 200 gram tomatenpassata toe. Roer hier 1 volle eetlepel bouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes) doorheen en voeg 1 liter water toe. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat dit vervolgens ruim 20 minuten koken. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren qua groente en dat maakt dit gerecht ook zo fijn.

Erwtensoep

Nog een favoriet in de koudere maanden van het jaar: erwtensoep. Ik was nooit een fan van erwtensoep omdat het mij deed denken aan die dikke soep met plakken worst van vroeger. Tot ik het recept voor vegan erwtensoep van De Groene Meisjes vond. Deze overheerlijke soep moet je maken! De soep zit boordevol groente en is fijn te combineren met dikke plakken brood, roggebrood of de roockworst van de Vegetarische Slager of van Unox (ook lekker!). Merel heeft zich laten inspireren door het recept van Billy van leukegeit.nl trouwens en op zijn website vind je ook een kookvideo voor het recept.

Linzensoep

Linzensoep is ook een absolute favoriet hier in huis. Ik heb het recept uit het kookboek SLA, maar ik heb het hier en daar een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik maak de soep met 1 stengel bleekselderij en 1 grote wortel in plakken. Ik snipper een ui en 2 tenen knoflook en bak dit in de pan. Na een paar minuten voeg ik hier 2 tl komijn, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander en 1 tl gemberpoeder aan toe. Dit bak ik even mee en dat voeg ik hier 200 ml tomatenblokjes aan toe. Dit laat ik zo’n 5 minuten koken en dan voeg ik 1/2 liter groentebouillon en 40 gram afgespoelde rode linzen aan het geheel toe. Dit roer ik goed door, breng ik aan de kook en dit mag 15 minuten lang sudderen op laag vuur. Na deze tijd pureer ik de soep met een staafmixer. Dan voeg ik nog eens 40 gram afgespoelde rode linzen toe met zo’n 150 gram kikkererwten. Dit laat ik nog eens 15 minuten op laag vuur sudderen tot alles gaar is. Dan breng ik de soep op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap. Het gerecht lijkt op bereiding wel wat op de harira van De Hippe Vegetariër en de garnering met pompoenpitten is dan ook een fijne toevoeging. De soep is heerlijk met dikke plakken brood en ook nog eens heel goed te bewaren.

Minestrone

Minestrone is in de herfst en winter een heerlijk gerecht omdat het verwarmend en heel vullend is. Het is een klassieke Italiaanse groentesoep en het is typisch zo’n gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren en waar je al je restjes in kwijt kunt. En als bonus kun je een flinke voorraad maken en deze bewaren. Ik vind deze variant van The First Mess ontzettend lekker, met pompoen, kikkererwten, courgette en veel verse kruiden, maar wees niet bang om te variëren. De basis van de soep is vaak tomaat, maar omdat het een typische vullende groentesoep is, kun je er alle kanten mee op en blijft het hoe dan ook minestrone.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *