Sinterklaas

5 ideeën voor een alternatief Sinterklaas feest

Een alternatieve feestdagviering? Dat klinkt wellicht wat vreemd en zal misschien wat mensen tegen de borst stuiten. We weten ondertussen allemaal hoe belangrijk onze ‘Hollandse tradities’ zijn voor bepaalde mensen. Toch houd ik dit jaar graag een pleidooi voor een alternatieve viering van de feestdagen. Ik ben namelijk van mening dat de feestdagen tegenwoordig nog weinig te maken hebben met tradities en vooral in de greep zijn van commercie. Elk jaar moet het groter, duurder, beter en vooral meer, meer, meer. Dat zie je terug in de cadeaus, maar ook in de versiering en wat er op tafel staat. Iedere thuiskok mag tegenwoordig niet meer onderdoen voor de beste chef-kok en niet alleen binnenshuis moet elk hoekje versiert zijn binnen het thema; ook buitenshuis moet duidelijk zichtbaar zijn dat hier een feestdag wordt gevierd. Ik doe hier al jaren niet meer aan mee; het is niet mijn traditie en ik voel er gewoonweg niets voor. Erg jammer eigenlijk, want ik houd wel van vieringen, alleen niet in deze commerciële vorm. Daarom pleit ik graag voor nieuwe tradities in het gezin. Tradities waar je samen aan werkt en die passen bij de waarden van het gezin. Dat kan dus voor iedere familie weer anders zijn. Ik ben een tijd geleden op zoek gegaan naar andere tradities die beter passen bij ons leven en bij de waarden die ik graag overdraag op mijn kinderen. De komende weken zal ik de mooiste en leukste ideeën voor alternatieve vieringen met jullie delen, te beginnen met 5 ideeën voor een alternatief Sinterklaas feest.

#1 Schoen zetten

Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest begint eigenlijk al goed en wel bij aankomst van Sinterklaas in Nederland. De kinderen mogen hun schoen regelmatig zetten tot 5 december. Hoe vaak die schoen mag worden gezet en hoe deze wordt gevuld, dat verschilt per gezin. Wijzelf willen dit niet te zot laten worden dus de kinderen mogen elke zaterdagavond hun schoen zetten en wij vullen deze met iets simpels, zoals een chocoladeletter of een knutselwerkje. Het hoeft niets groots te zijn, de kinderen vinden de verrassing al dolle pret. Ik snap dan ook niet zo goed dat er al zoveel relatief dure cadeaus worden gegeven in die schoenen. Dan blijf je jezelf overtreffen en ben je al een klein fortuin kwijt voor het goed en wel Sinterklaasavond is.

Maak liever van het wekelijkse ritueel van de schoen zetten een bijzondere gebeurtenis. Neem er de tijd voor, laat de kinderen liedjes zingen of een mooie tekening maken en bouw zo de spanning en het plezier op. Ik ben zelf erg gecharmeerd van het ritueel van Daan Rot: ‘Die Pieten halen ook vaak zotte kuren uit terwijl wij allemaal diep in de dut zijn. De gehele collectie houten beesten staat als een parade door de woonkamer. Alle poppen hebben andere kleertjes aan en zitten keurig op de bank. Er staat een nieuwe tekening op het krijtbord. Er is een Duplohuis gebouwd. De schoenen zijn verstopt en er is een hele speurtocht uitgezet om de schoenen te vinden.’ Zo wordt de schoen zetten elk weekend een hele beleving en is het cadeau in de schoen slechts de kers op de taart.

#2 Vier de traditie van Sinterklaas, niet de feestdag

familie

Sinterklaas is, net als andere feestdagen, een bijzondere gelegenheid waar iedereen zijn eigen tradities bij heeft. We zijn niet op zoek naar een alternatief voor Sinterklaas vieren, maar we raden wel aan om meer de focus te leggen op de tradities waar men zich ieder jaar weer op verheugt. Het bakken van pepernoten, het samen zingen van leuke liedjes, het versieren van de kamer: dat zijn de elementen waar iedereen in het gezin toch wel het meeste plezier uit haalt. Als je enkel op Sinterklaasavond een playlist met Sinterklaasliedjes opzet, een bak pepernoten op tafel plaatst en begin met uitpakken, is de sfeer ver te zoeken en de waardering voor het feest ook.

Door meer focus te leggen op eigen tradities, bouw je aan kostbare herinneringen. Het vieren van tradities verbindt ons en zou een meer centrale rol moeten krijgen. Laten we dus beginnen met een alternatief Sinterklaas feest waarbij we meer de nadruk leggen op de tradities die we zo belangrijk vinden en minder op de feestdag zelf. Werk naar de viering toe voor maximale voorpret. Versier het huis (met zelfgemaakte knutsels), zet de schoen met eerdergenoemde rituelen, oefen de liedjes samen, lees leuke verhalen over de Sint en zijn pieten en bak allerlei lekkernijen met de kinderen. Zo bouw je samen aan mooie tradities die kinderen nog lang zullen koesteren.

#3 Tweedehands cadeaus

cadeaus

Als je graag de huidige tradities in jouw familie in stand wilt houden, maar vindt dat het qua cadeaus allemaal wel wat minder en duurzamer kan, dan is het geven van tweedehands cadeaus dé oplossing voor jullie. Waarom zouden alle cadeaus eigenlijk nieuw moeten zijn? Er zijn al zoveel spullen in omloop dat je in kringloopwinkels, op Marktplaats of via vrienden en kennissen echt wel iets leuks vindt om cadeau te doen.

Koop dus leuke cadeaus tweedehands of bezoek of organiseer een Recycle Sint evenement. Dit is een ruilmarkt waar ouders speciaal voor de feestdagen samenkomen om hun oude speelgoed te ruilen met andere ouders. Het is speelgoed dat vaak nog in prima staat is, maar waar niet mee gespeeld wordt of waar de kinderen te oud voor zijn geworden. Zo kun je zonder een cent uit te geven jullie oude speelgoed omruilen voor nieuwe leuke cadeaus.

#4 Zelfmaak Sinterklaas

zeep

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen nieuwe cadeaus te kopen, maar alleen zelfgemaakte cadeaus te geven. Het is een duurzame en voordelige manier om Sinterklaas te vieren. Ik ben sowieso wel voorstander van het geven van zelfgemaakte cadeaus. In mijn reeks ‘10 tips voor zelfgemaakte cadeaus‘ doe je volop inspiratie op. Het geven van zelfgemaakte cadeaus is leuk voor vieringen met kinderen, maar ook met volwassenen. Het geeft de viering iets persoonlijks en daar draait het deze dag toch om?

#5 Stel een verrassingspakket samen

doos

Wie zegt dat de kinderen overspoeld moeten worden met speelgoed met Sinterklaas? Vaak zijn kinderen al voorzien van alles wat hun hartje begeert. Ze hebben meer aan een gezellige avond met het gezin en wat praktische cadeaus. Daarom vind ik het idee van een verrassingspakket zo ontzettend leuk. Ik leerde het concept kennen via een artikel van Christel Rengers op Kiind. Zij maakt elk jaar een duurzaam Kerstpakket voor haar kind, maar dit concept past natuurlijk ook perfect bij Sinterklaasavond. Maak een leuke verrassingsdoos met daarin alle elementen voor een gezellig avondje. Dat kan een knusse pyjama, een paar sloffen, de ingrediënten voor warme chocolademelk en een zak met lekkers zijn. Het is natuurlijk wat je er zelf van wilt maken. Zo krijgen de kinderen toch een leuke verrassing, maar draait niet alles enkel en alleen om de cadeaus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *