eucalyptus

Dat is pas goed nieuws! #79

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Vegetarisch wordt de norm

vegetarisch diner

Vegetarisch eten wordt steeds vaker de norm. Deze week werd bekend dat de diners bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) voortaan standaard vegetarisch zijn. Er is wel een optie voor vlees en vis, maar dit moet van tevoren zijn doorgegeven. Minister van Engelshoven komt met dit besluit tegemoet aan het verzoek van de Partij voor de Dieren. Kamerlid Teunissen had gevraagd om de sociale norm om te keren en plantaardig eten de norm te maken. Zo blijft de keuzevrijheid intact, maar is er een duurzamer uitgangspunt. Ik vind het een fantastisch besluit! Niet alleen maken veel meer mensen nu kennis met de veelzijdigheid en de smaak van goed vegetarisch eten, de diners zijn nu ook direct een stuk duurzamer.

Consument wil meer betalen voor duurzaam

Dag van de Duurzaamheid

In Trouw was deze week te lezen dat consumenten best bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten. Er zijn maar weinig mensen die hier niet toe bereid zijn en als er duidelijkheid is over het duurzame effect van het product, kan de consument overtuigd worden. Dat stemt hoopvol, want alhoewel je soms door het algemene koopgedrag het idee kunt krijgen dat duurzaamheid helemaal geen overweging is voor de meeste mensen, blijkt het tegendeel waar. Uit de meeste enquetes over duurzaam gedrag blijkt namelijk dat slechts 10 tot 15 procent van de ondervraagden echt geen zin heeft om of het nut niet inziet van bij het boodschappen doen rekening te houden met duurzaamheid of het klimaat. Dat stemt hoopvol!

GroenLinks wint in Groningen

Groningen

Afgelopen weken vonden in diverse gemeenten in ons land de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Inwoners van de 37 gemeenten waar dit jaar een gemeentelijke herindeling heeft plaatsgevonden, mochten naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De opkomst was laag, zoals helaas wel vaker het geval is in de laatste jaren. Wel was er bijzonder nieuws te melden over de verkiezing in Groningen. In deze stad is GroenLinks namelijk de grootste partij geworden en steeg de partij van 4 zetels naar 11 zetels! Het is duidelijk dat mensen in Groningen een andere politieke koers willen en meer in willen zetten op duurzaamheid.

Den Haag krijgt ook een ja/ja sticker

minimaliseren op post

Na Amsterdam krijgt nu ook Den Haag een ja/ja-sticker. Dit betekent dat het ontvangen van reclamefolders en huis-aan-huisbladen niet meer de norm is, maar een specifiek verzoek moet zijn van de bewoner. Mensen zonder sticker krijgen standaard geen huis-aan-huispost meer en mensen met een ja/nee-sticker mogen alleen huis-aan-huisbladen ontvangen. Deze verandering in Den Haag is op initiatief van de Partij voor de Dieren en zal in het voorjaar van 2019 worden doorgevoerd.There are 2 comments

Add yours
  1. Jessica J.

    Wat goed, die ja/ja-sticker! Ik wil een nee/nee-sticker, maar de onze werd constant gestolen door iemand uit ons gebouw. Ik heb er zeker tien opgeplakt … Blijkbaar mogen we niets op de brievenbussen plakken, dus móét ik die papieren rotzooi ontvangen en regelrecht bij het oud papier gooien. Volgens mij is dat niet eens wettelijk, maar oké.


Post a new comment