vrij

Dat is pas goed nieuws! #77

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Hema x Too Good To Go

HEMA en Too Good To Go

Deze week werd bekend gemaakt dat HEMA een unieke samenwerking is aangegaan met het anti-verspillingsplatform Too Good To Go. HEMA zal in samenwerking met het platform een ‘Magix Box’ aanbieden om de voedselverspilling terug te dringen. In deze box zitten dagverse producten, zoals brood, banket en maaltijdsalades, die in de winkel niet meer te verkopen zijn voor een extra voordelige prijs. De proef loopt gedurende de maand november en er zullen 5 HEMA-winkels in Amsterdam deelnemen aan de proef. De ‘Magic Box’ met een winkelwaarde van € 12,- is voor € 4,- te bestellen via de app van Too Good To Go. Als de proef een succes blijkt te zijn, zal de samenwerking met HEMA verder worden uitgebreid naar andere steden.

De bagel Vega(n) Gyros

Bagels & Beans Deventer

Eén van mijn favoriete koffiezaakjes in ons land is Bagels & Beans. Er zijn vestigingen in diverse steden en je weet dat je hier altijd terecht kunt voor een goede kop koffie en een fijne vega(n) lunch. Die vega(n) kaart wordt ook steeds verder uitgebreid. Vanaf aankomende week staat er een nieuwe vega(n) bagelspecial op het menu: de bagel Vega(n) Gyros. Deze smakelijke bagel wordt gemaakt van gyros op basis van soja en kan geserveerd worden met tzatziki of met vegan rode paprika creamcheese. De special is slechts tijdelijk beschikbaar, dus als je deze wilt proeven zou ik snel naar Bagels & Beans gaan.

Kwekers winnen van chemieconcern Monsanto

De Monsanto Methode

Jaren geleden schreef ik een aantal artikelen over genetische modificatie, patenten op groente en fruit en over chemiegigant Monsanto. Dit van oorsprong Amerikaanse bedrijf, dat ondertussen is overgenomen door het Duits Bayer, werkt al jaren aan het patenteren van eigenschappen van gewassen en is gespecialiseerd in zaden en producent van bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde gewassen. Een ‘gevaarlijke’ combinatie die uiteindelijk kan leiden tot een totale monopoliepositie op deze markt als men hier geen stokje voor steekt. Daar zijn diverse bedrijven, boeren en organisaties dan ook al jaren mee bezig, maar Monsanto aanvechten is nog niet zo makkelijk. Daarom is het nieuws van deze week ook zo veelbelovend: Zembla liet namelijk weten dat het Europees Octrooibureau (EPO) het patent op veredelde broccoli heeft ingetrokken. Monsanto kreeg dit patent op broccoli met langere steel in 2013 toegekend, net als veel andere patenten op natuurlijke eigenschappen van diverse soorten. Nu dit patent is ingetrokken, heeft Monsanto niet meer exclusief de rechten van deze broccoli. Dit besluit is het gevolg van een nieuwe regel voor het veredelen van planten. Er worden geen nieuwe patenten meer verleend en oude zaken worden opnieuw beoordeeld. Wat een goed nieuws!

Dille & Kamille in Eindhoven

Dille & Kamille

Goed nieuws voor duurzame doeners en zero wasters in Eindhoven en omstreken: deze week is een vestiging van Dille & Kamille geopend in het centrum van Eindhoven. In deze winkel kun je terecht voor een uitgebreid assortiment aan keukenartikelen, schoonmaakproducten, speelgoed, interieuritems, etenswaren, boeken en nog veel meer leuks. De producten zijn veelal van natuurlijke materialen gemaakt en je kunt hier heel goed shoppen voor duurzame en verpakkingsvrije producten. De nieuwe vestiging van Dille & Kamille is te bezoeken aan de Hooghuisstraat 28 in Eindhoven.

Bron foto 2: HEMA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *