Er zullen maar weinig mensen zijn die het begrip ‘plastic soep’ in de laatste paar jaar niet voorbij hebben horen komen. Maar wat is die plastic soep precies? De plastic soep, of in het Engels plastic soup, is een grote verzameling plastic afval in onze zeeën en oceanen. De plastic soep werd in 1997 ontdekt door kapitein Charles Moore toen hij dagelijks stukken plastic en later een grote concentratie plastic ontdekte midden op de Grote Oceaan. Hij introduceerde de term en jammer genoeg is het nu actueler dan ooit. Want het zijn niet alleen stukken plastic die ronddrijven in onze oceanen. Door de tijd en verwering breken deze stukken plastic uit elkaar in minuscule stukjes. Deze plastic deeltjes zijn soms nauwelijks nog zichtbaar, maar brengen enorme schade aan, zowel voor het zeeleven als voor onze eigen gezondheid. Al dit plastic is tegenwoordig overal terug te vinden. Er wordt plastic gevonden in elke zee, oceaan en rivier, op stranden over de hele wereld, maar ook in diverse dieren en zelfs in ons eten en drinken! Plastic is dus overal, maar er zijn op diverse plekken in zeeën en oceanen aanzienlijk grotere verzamelingen aan te duiden. Deze ophopingen worden veroorzaakt door zeestromen en worden hotspots genoemd. Hier wordt de realiteit van ons plasticprobleem pas écht duidelijk. Hier zie je hoeveel plastic er al, in alle afmetingen, is verzameld in onze zeeën en volgens de Plastic Soup Foundation komt hier dagelijks nog een 22 miljoen kilo nieuw plastic bij!
Nu de omvang van het probleem steeds duidelijker wordt, komen ook steeds meer burgers, bedrijven en instellingen in actie. De Plastic Soup Foundation heeft een lespakket voor kinderen ontwikkeld om ze al vroeg voor te lichten over deze problemen én de oplossingen en de Plastic Soup Surfer zet zich met zijn surfboard in voor bewustwording via diverse acties. De meest bekende actie is wellicht van Boyat Slat: the Ocean Cleanup. Deze installatie bestaat uit een 600 meter lange buis in U-vorm die in de Stille Oceaan is geplaatst. Hier zal de installatie plastic afval opvangen en zo de berg plastic afval drastisch verkleinen. Aan alle kanten wordt er actief gewerkt aan het verminderen van de plastic soep, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom is inzet van iedereen nodig om die enorme toestroom van plastic elke dag drastisch te verminderen. Maar wat kun je als burger doen? Ik deel vandaag graag 10 dingen die jij kunt doen om de plastic soep te verminderen.
#1 Neem je eigen tas mee naar de winkel
De meest eenvoudige manier om het gebruik van plastic, en dus de bijdrage aan de plastic soep, terug te dringen is het meenemen van eigen tasjes naar de winkel. Neem maar eens een kijkje in een willekeurige sloot of struik: overal vind je plastic zakjes en tassen. Ons gebruik van plastic tassen is heel eenvoudig terug te dringen als iedereen gewoon een stevige herbruikbare tas gebruikt voor de dagelijkse boodschappen.
#2 Laat geen ballonnen meer op en haal geen ballonnen meer in huis
Het is misschien heel feestelijk, zo’n ballonoplating, maar al die ballonnen die de lucht in gaan, komen op een bepaald moment ook weer naar beneden. Daar vervuilen ze het milieu en vormen ze een gevaar voor diverse dieren. Het is beter ballonnen helemaal te mijden en te kiezen voor duurzame en herbruikbare versiering voor feestjes en verjaardag. Denk hierbij aan stoffen slingers of confetti van herfstbladeren.
#3 Vermijd microplastics
Heel veel mensen zijn zich helemaal niet bewust van de aanwezigheid van plastic in onze dagelijkse verzorgingsproducten. Toch spoelen we een heleboel plastic ongemerkt dagelijks door de gootsteen in de vorm van microplastics. Deze minuscule deeltjes plastic belanden via de afvoer in het water en vormen daarmee een enorm probleem voor het milieu en de gezondheid van vele dieren. Deze microplastics, oftewel microbeads, worden toegevoegd aan scrubs, tandpasta, shampoo en zelfs make-up. Door het gebruik ervan dragen we, zonder dat we het weten, bij aan de alsmaar groeiende plastic soep. De oplossing is eenvoudig: vermijd microplastics in verzorgingsproducten. Dat kan door etiketten te lezen en plastics als ingrediënten, zoals polypropeen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), nylon en polymethyl methaacrylaat (PMMA), te vermijden. Nog makkelijker is het om een app als Beat the Microbead te gebruiken. Daarmee zie je in één oogopslag welke van jouw dagelijkse verzorgingsproducten microplastics bevatten.
#4 Zeg nee tegen rietjes
Plastic rietjes zijn momenteel een groot doelwit van de anti-plastic lobby. Niet geheel onterecht, want het is eigenlijk heel gek om zoveel afval te creëren met iets dat hooguit 10 minuten gebruikt wordt. Geef in een restaurant of café aan dat je liever geen rietje bij je drankje wilt en haal zelf ook geen rietjes meer in huis. Kun je echt niet zonder rietje? Schaf dan een paar rvs of bamboe rietjes aan. Deze kun je keer op keer gebruiken en ze dragen niet bij aan de groeiende berg plastic afval.
#5 Eet geen vis
Het is allemaal natuurlijk leuk en aardig om ballonnen en rietjes te vermijden, maar het blijkt dus dat vissersnetten verantwoordelijk zijn voor verreweg het meeste plastic afval in onze zeeën. De beste manier om dit als consument te voorkomen? Eet geen vis meer. Geen verkoop van vis betekent minder visserij en dat vermindert het aantal netten in zee enorm.
#6 Koop geen synthetische kleding
Net als verzorgingsproducten microplastics kunnen bevatten, kunnen ook onze kledingstukken microplastics afgeven. Dit is het geval bij synthetische kleding en laat dat nu net zo’n 63% van onze garderobes zijn (bron: Plastic Soup Foundation). Onze panty’s, fleecetruien, sportbroeken en jurken geven tijdens elke wasbeurt microplastics af en dit belandt via de afvoer in het water. Daar vormt het een gevaar voor dieren en draagt het bij aan de plastic soep. Van alle bronnen van vervuiling staat het wassen van kunststof kleding wel heel hoog op het lijstje van grootste bijdragers aan de plastic soep. Check de labels als je gaat winkelen en vermijd, waar mogelijk, kleding van synthetische stoffen, zoals nylon, fleece en polyester.
#7 Raap zwerfafval op
Je legt misschien niet direct de link, maar al dat afval op straat kan in potentie bijdragen aan de plastic soep. Een plastic zakje of flesje hoeft maar in het water te belanden en het volgt de stroom naar de eerstvolgende verzameling afval in het water. Hoe langer het afval in het water ligt, hoe verder het plastic afbreekt en hoe moeilijker het op te ruimen is. Daarom kunnen we dit beter voor zijn en geen afval op straat laten slingeren. Dat betekent geen rommel op straat gooien (maar serieus, wie doet dat nog!?), maar ook dat we ons allemaal wel wat actiever kunnen inzetten voor het opruimen van onze straten. Als we allemaal slechts één stuk afval per dag van straat halen, is het zwerfafvalprobleem binnen de kortste keren geen probleem meer. Lees het artikel ‘Zet je in tegen zwerfafval‘ voor tips en leuke challenges om je in te zetten tegen zwerfafval.
#8 Koop geen plastic flesjes meer
Wie wel eens zwerfafval heeft opgeraapt, weet dat het grootste deel van wat op straat rondzwerft bestaat uit blikjes en plastic flesjes. De meest eenvoudige manier om dit afval te voorkomen? Het niet meer kopen. Kleine plastic flesjes met frisdrank of water worden momenteel nog verkocht zonder statiegeld waardoor dit niet goed ingezameld en hergebruikt wordt. Daarnaast is het ook zinloos op plastic flesjes met water te kopen als je net zo eenvoudig je eigen herbruikbare fles kunt meenemen. Scheelt nog geld ook.
#9 Vermijd glitter
Met de unicorn en glitter rage lijkt er niets meer te ontsnappen aan de glittermanie, helaas. Glitter is namelijk helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Het wordt verwerkt in bodylotion, make-up, verf of gewoon in het rond gestrooid, met alle gevolgen van dien. Glitter is namelijk ook gewoon plastic en door het formaat een ramp voor het milieu. Het wordt door de gootsteen gespoeld en achteloos in de lucht gegooid waardoor het overal in het milieu terechtkomt en nauwelijks nog op te ruimen is. Vermijd glitter het liefst helemaal.
#10 Winkel bewust
Ik schrijf op Awkward Duckling veel over zero waste. Deze lifestyle draait om het terugdringen van afval en daarbij is verpakkingsarm of verpakkingsvrij winkelen een belangrijk onderdeel. Door plastic te vermijden bij jouw aankopen, dring je ook de plastic afvalberg terug. Als je daarbij ook nog zoveel mogelijk lokaal koopt, wordt verpakkingsarm winkelen nog makkelijker. De meest producten zijn in plastic verpakt omdat ze van ver komen of kwetsbaar zijn. Door lokaal te winkelen, voorkom je onnodige verpakkingen. Kun je nog wel less waste tips gebruiken? Volg dan mijn 365 Days of Less Waste challenge.
Pingback: 1 } Too much plastic is not so fantastic. – Liek en Iels drinken thee