elektrische auto

5 trends op het gebied van elektrisch rijden

Dat elektrisch rijden verreweg de meest duurzame manier van autorijden is op het moment zal geen verrassing zijn. Met de afnemende voorraden van fossiele brandstoffen en de problemen van klimaatverandering zien steeds meer mensen in dat rijden op benzine of diesel simpelweg geen toekomst meer heeft. Dat is ook te merken aan de populariteit van de elektrische auto. Op 1 januari 2018 reden er in Nederland bijna 22.000 volledig elektrisch aangedreven personenauto’s rond. Dat is bijna 60% meer ten opzichte van dat jaar daarvoor! Als we daar de 97.000 plug-in hybride personenauto’s bij optellen komen we toch al op een behoorlijk indrukwekkend aantal elektrische personenauto’s in ons land. Toch is slechts 1,4 product van alle personenauto’s in Nederland elektrisch, ondanks deze sterke groei. Voor veel mensen is het toch nog een grote stap om van een ‘gewone’ auto over te stappen naar een elektrische auto. Men is bang voor de kosten of de beperkingen, en dat terwijl er zoveel voordelen te benoemen zijn en de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden razendsnel gaan. In dit artikel zet ik graag 5 trends op het gebied van elektrisch rijden op een rij.

#1 Beter voor het milieu

klimaatneutraal

Verreweg de belangrijkste reden om te kiezen voor een elektrische auto is het duurzame aspect. Elektrisch rijden is veel duurzamer dan rijden in een auto die rijdt op benzine of diesel. Dit is ook de reden dat elektrische auto’s tegenwoordig veel aandacht krijgen en worden aangeprezen als de oplossing voor onze mobiliteitsproblemen. Natuurlijk is meer gebruik maken van het openbaar vervoer of de fiets verreweg de meest duurzame optie, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Soms heb je gewoon een eigen auto nodig en een elektrische auto biedt de voordelen van eigen vervoer met minder verbruik van fossiele brandstoffen en minder uitstoot. Daarbij is de elektrische auto ook stiller waardoor deze auto’s in diverse opzichten een verbetering zijn voor de leefomgeving.

#2 Innovaties van de laadpalen

elektrische auto

De mogelijkheden van het elektrisch rijden zijn in de laatste jaren enorm toegenomen. Waar het voorheen nog een uitdaging kon zijn om een laadpaal te vinden voor de auto en een langere rit wel wat planning vereiste, vind je deze laadpalen tegenwoordig langs elke snelweg en zelfs bij horecagelegenheden. Dat maakt langere ritten en dagelijks gebruik van de elektrische auto een stuk toegankelijker. In 2018 telde ons land al meer dan 30.000 laadpunten en dat aantal neemt jaarlijks nog steeds toe (bron: Milieu Centraal). Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je met een lege batterij komt te staan. Op de website van de ANWB vind je een overzicht van alle oplaadpunten in Nederland.

#3 Grotere actieradius

elektrische auto

De beschikbaarheid van laadpalen is van enorm belang voor het succes van de elektrische auto en de toename van deze laadpalen maakt dat mensen met een elektrische auto met een gerust hart de weg op gaan. Maar ook de toegenomen actieradius van de huidige generatie elektrische auto’s maakt dat elektrisch rijden veel aantrekkelijker is geworden. Tegenwoordig kun je met een elektrische auto zoals als de Renault ZOE met een volle batterij wel 300 kilometer rijden! Deze actieradius is natuurlijk wel afhankelijk van de gemiddelde snelheid, de rijstijl, de temperatuur en de omgevingsomstandigheden, maar toch is dit een enorme vooruitgang. De batterijen van elektrische auto’s worden steeds beter en dit maakt elektrische auto’s tegenwoordig een reëel alternatief voor weggebruikers met diverse wensen en behoeften.

#4 Elektrisch leasen

autodelen

De toegenomen populariteit van elektrisch rijden komt mede door de mogelijkheden en voordelen van elektrisch leasen. Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid om een elektrische auto te leasen en dat is, mede door de lage bijtelling, een erg interessant alternatief. Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%, tegenover 22% voor alle andere voertuigen. Bedrijven kunnen hiermee hun wagenpark aanzienlijk verduurzamen en als werknemer wordt elektrisch rijden zo financieel een stuk toegankelijker gemaakt.

#5 Elektrische auto delen

autodelen

Deelauto’s zijn al een aantal jaren erg populair in ons land. De mogelijkheid om een auto te delen of te lenen maakt het voor veel mensen mogelijk om niet langer meer een auto te bezitten. Er zijn tenslotte volop auto’s in de buurt beschikbaar voor wanneer je toch eens een autorit moet maken. Delen en lenen zijn natuurlijk al erg duurzame en voordelige alternatieven voor het bezitten van een auto, vooral als je niet vaak gebruik maakt van een auto, maar het delen van een elektrische auto is natuurlijk nóg duurzamer. In steeds meer steden ontstaan mooie alternatieven die een elektrische deelauto mogelijk maken en daar profiteren weer heel veel buurtbewoners van. Zo wordt de stad steeds schoner.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Renault. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *