kantoor

5 handige tips om te verduurzamen op kantoor

Als we duurzamer willen leven is het belangrijk om verder te kijken dan alleen onze eigen woning. Natuurlijk begint een duurzamer leven bij jezelf en bij jouw directe leefomgeving, maar de gemiddelde persoon besteedt ook veel tijd buitenshuis, bijvoorbeeld op kantoor. Ook in onze werkomgeving valt gelukkig een heleboel winst te behalen wat betreft duurzaamheid. Of je nu een directeur, manager of medewerker bent: iedereen heeft mogelijkheden en invloed om duurzame stappen te zetten op kantoor. Daarom deel ik vandaag graag 5 handige tips om te verduurzamen op kantoor.

#1 Eten en drinken

koffie

Eén van de meest eenvoudige en toegankelijke manieren om te verduurzamen op kantoor is door bewuste keuzes te maken op het gebied van eten en drinken. Er wordt op kantoor ontzettend veel afval gecreëerd en veel van dit afval bestaat uit wegwerpbekers, zakjes suiker, plastic zakjes, wegwerpservies, plastic saladebakjes, papieren broodzakken en pet flessen. We eten en drinken natuurlijk wat af op kantoor, maar dit kan zó makkelijk anders. Neem jouw eigen maaltijden en dranken mee in een herbruikbare lunchtrommel en waterfles of thermoskan. En kies op kantoor voor gewone mokken bij het koffiezetapparaat in plaats van wegwerpbekers. Dit scheelt enorm veel afval op dagelijkse basis en is maar een kleine aanpassing voor iedereen.

#2 Print niet of print groen

laptop

In een gemiddeld kantoor gaan best veel memo’s rond en alhoewel nagenoeg iedereen tegenwoordig beschikt over een e-mail inbox, zijn er helaas nog genoeg bedrijven die het nodig vinden om alle mededelingen en communicatie op papier te doen. Zo zonde van al dat papier en al die inkt! Zet je in voor de digitalisering van de interne communicatie en wees zelf ook alert op jouw printgedrag. Als het niet nodig is om iets op papier te hebben, print het dan niet uit. Zijn er dan toch documenten die geprint moeten worden? Kies dan voor duurzamere toner voor de printer. Er zijn tegenwoordig toners en cartridges verkrijgbaar die milieuvriendelijker worden geproduceerd en minder inkt verbruiken per afdruk. De lege cartridges kunnen ook weer opnieuw worden gevuld en dat scheelt ook weer afval.

#3 Branding

design

Elk bedrijf wil graag naamsbekendheid opbouwen en dit doe je vooral door te werken aan een goede reputatie en aan goede marketing. Opvallen is daarbij ontzettend belangrijk en dat begint al bij goede branding. Weet je te onderscheiden met jouw campagnes, tone of voice en marketingmaterialen. Dit doe je door opvallende visitekaartjes en promotiemateriaal te laten maken, maar het gaat nog verder dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een brandstempel? Met een gepersonaliseerde brandstempel kun je het logo van jouw organisatie drukken op producten van hout, rubber, karton, kunststof, leer of kurk. Het is zelfs bruikbaar op etenswaren! Het is toch ontzettend tof om een brandstempel te gebruiken voor het personaliseren van producten? En het is ook nog eens heel duurzaam omdat je er geen afval mee creëert en je geen gedrukte visitekaartjes of flyers hoeft uit te delen. Gegarandeerd dat je daarmee indruk maakt.

#4 Investeer in goede apparatuur

laptop

Geen kantoor is tegenwoordig compleet zonder de nodige computers, laptops, printers, scanners en branchespecifieke apparaten. Alhoewel deze apparatuur ons leven en ons werk een stuk makkelijker maken, is de productie van de apparaten alles behalve duurzaam te noemen. Gelukkig zijn hier wel duurzamere keuzes in te maken. Neem eens een kijkje op Rank a Brand om te zien hoe de merken en producten waar jij dagelijks mee werkt scoren op duurzaamheid. Deel deze bevindingen met de overige medewerkers van het bedrijf en wellicht kunnen er stappen worden gezet om te investeren in duurzamere apparatuur.

#5 Zuinige verlichting

kantoor

Een gemiddeld kantoor is een groot deel van de dag vol bedrijvigheid en dat betekent ook dat er flink wat verlichting aanstaat. We weten allemaal dat lampen laten branden in ruimtes die niet worden gebruikt zonde is en dit gaat ook op in een kantoorpand. Stel dus, waar mogelijk, in dat de verlichting automatisch uitgaat wanneer de ruimte niet in gebruik is of verzoek medewerkers om de verlichting uit te doen bij vertrek. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van LED-lampen. Deze lampen zijn momenteel de meest duurzame optie en gaan erg lang mee.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Royal Posthumus. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *