ondergoed

5 tips om te minimaliseren op ondergoed

Ik deel op Awkward Duckling graag tips om te minimaliseren en daarbij leg ik ook regelmatig de focus op het minimaliseren van kleding van volwassenen en kinderen. Vaak gaat de aandacht bij die minimaliseerrondes al snel uit naar de grote items. De stapel ongedragen broeken, de vele jurken die een paar maten te klein zijn maar waar we aan vast blijven houden want ‘je weet maar nooit’ en de verwassen shirts die zo lekker zitten. Het is vaak al heel snel duidelijk welke items geen plek meer verdienen in de kledingkast, al is het afscheid nemen vaak toch best lastig. Omdat we onze focus zo houden op die grote items, vergeten we vaak de kleine ruimte opslokkers: de sokken en het ondergoed. Alhoewel deze items vaak niet zichtbaar zijn voor de wereld, is het investeren in een goede basiscollectie en het regelmatig minimaliseren hier ook zeker lonend. Hoeveel mensen hebben wel niet een ondergoedlade waar alles door elkaar ligt en je jouw favoriete stukken nooit in terug kan vinden? Of een collectie waar je eigenlijk niet helemaal blij mee bent, maar waar je uit gewenning gewoon in door blijft lopen? Of een lade vol ondergoed waarvan de helft niet eens meer lekker zit? We besteden gewoonweg te weinig aandacht aan ons ondergoed en dat is zonde. Ons ondergoed is namelijk dé basis van onze outfit en kan ons, mits het van goede kwaliteit is en goed passend is, écht een boost geven. Daarom deel ik vandaag 5 tips om te minimaliseren op ondergoed.

#1 Zoek alles uit

kast

Je kunt niet beginnen met minimaliseren en investeren voordat je een goed overzicht hebt van wat je precies hebt. Haal die ondergoedlade dus leeg en stal alles uit. Wat ligt er al die jaren al verstopt in jouw kast? Kijk eens heel kritisch naar jouw ondergoed en bedenk wat de moeite waard is van het bewaren. Alles dat niet lekker zit, niet goed past, nooit gedragen wordt of versleten is, kan eigenlijk direct weg. Je hebt niets aan een collectie strings als je deze nooit meer draagt en die push-up beha’s zijn misschien wel flatterend, maar als je al doodongelukkig wordt bij de gedachte aan jezelf in zo’n ding hijsen, waarom begin je er dan aan? En waarom draag je nog steeds diezelfde onderbroeken als jaren geleden? Wordt het niet eens tijd om te investeren in iets nieuws waar je je beter in voelt? Wees streng en schuif alles aan de kant waar je niet gelukkig van wordt.

#2 Inventariseer

ondergoed

Als je eenmaal een goede selectie hebt gemaakt van wat er weg mag, wordt het tijd om te inventariseren wat je nog nodig hebt. Wees hierin realistisch: maak een lijstje voor de persoon die je bent en niet de persoon die je graag zou willen zijn. Hiermee bedoel ik dat je er niets aan hebt om te shoppen voor ondergoed waar jij je eigenlijk niet comfortabel in voelt en waarvan je stiekem al weet dat je het niet zult dragen. Ik zou ook wel een la vol met prachtig kanten ondergoed willen, maar de ervaring leert dat ik meestal toch de voorkeur geef aan comfortabele onderkleding. Het is zonde om te investeren in dingen die je niet draagt, dus wees realistisch.

#3 Laat je goed opmeten

meetlint

Je hebt het misschien wel eens eerder gehoord, maar het schijnt dus zo te zijn dat de meeste vrouwen maar bar weinig weten over hun eigen borstomvang. We blijken massaal te kiezen voor beha’s die niet goed passen en daarmee doen we onszelf enorm tekort. Doorbreek deze cyclus en breng eens een bezoek aan een goede lingeriezaak. Laat je goed opmeten zodat je voor eens en altijd weet wat jouw echte behamaat is.

#4 Investeer in kwaliteit

lingeriewinkel

Natuurlijk kun je kiezen voor de makkelijkste weg en een tas met ondergoed aanschaffen bij de dichtstbijzijnde discounter. Hier kies je een stapel onderbroeken uit voor € 10,- en je bent klaar. Maar hoe fijn zitten deze onderbroeken? En hoe goed is de kwaliteit? De kans is groot dat je binnen enkele weken hier weer staat voor een nieuwe lading. Probeer de tijd te nemen om écht uit te vinden wat jij prettig vindt en kies voor kwaliteit. Je investeert hier één keer wat tijd in, maar voortaan weet je wel waar je moet zijn voor écht goede producten.

#5 Creëer een overzichtelijke lade

hangers

Bewaar jouw met zorg geselecteerde ondergoed voortaan in een overzichtelijke lade. Maak hierbij gebruik van sorteervakken, mandjes of andere vouwmethodes. Zo houd je altijd een net overzicht van jouw ondergoed. Dit zorgt ervoor dat je niet standaard dezelfde stukken draagt omdat deze toevallig bovenin de la liggen en zo krijgt jouw met zorg geselecteerde ondergoed de aandacht dat het verdient.

3 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op ondergoed”

 1. Ik moet ook eens naar een degelijke lingeriezaak. Ik draag al jarenlang dezelfde maat, die op zich wel past, maar misschien weet ik gewoon niet beter? Die lade uitmesten staat ook op het lijstje, samen met m’n hele kledingkast …

  1. Dat had ik dus ook. Ik droeg al jaren dezelfde maat, ook al was ik ondertussen twee kinderen verder. Ik ontdekte bij research doen dat ik al jaren (zelfs al voor mijn kinderen!) de verkeerde maat droeg. Bizar toch?

 2. Je opmeten?
  Ik vertrouw er niet meer zo op. Bij de ene moet ik kleinere maten gebruiken en bij de andere grotere maten. Bij beiden gekocht en had bij beiden al vlug opengeschuurde huid. Leuk, hoor! Net nieuwe bh’s gekocht!
  Tussen merken en modellen willen maten ook nog eens verschillen!
  Durf naar jezelf in de spiegel kijken. Het mag niet gapen en niet knellen of huid doen opbollen!
  Door naar mijn eigen spiegelbeeld te kijken heb ik zelden een miskoop gedaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *