groente

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 7

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Ik deelde al eerder deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5 en deel 6 van deze reeks en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Tomatensaus

tomaten passata

Wanneer de tomaten op hun lekkerst zijn en ze zo fijn voordelig aan te schaffen zijn, is het moment daar om groots in te slaan en zelf de lekkerste tomatensaus te maken. Vergeet die zakjes pastasaus en blikken tomatensaus uit de winkel: de écht lekkere saus maak je natuurlijk zelf. Ik deelde al eerder een recept voor zelfgemaakte tomaten passata, maar je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren. Zorg voor een fijne voorraad aan sauzen zodat je even vooruit kan.

#2 Plantaardige melk

sojamelk

Plantaardige melk is helemaal hip! En waarom ook niet? Plantaardige melk is niet alleen milieu- en diervriendelijker, maar ook nog eens heel erg lekker. En waar koemelk nog lastig is om zelf te maken, kun je met plantaardige melk zelf echt alle kanten uit. De meeste vegan kookboeken bevatten wel enkele recepten om zelf plantaardige melk te maken, maar ook online vind je volop inspiratie. Zo vind je op De Groene Meisjes drie recepten voor plantaardige melk van amandelen, haver en kokos.

#3 Courgette spaghetti

courgette spaghetti

De laatste jaren is het een trend om extra groente toe te voegen aan de maaltijd door de groente te gebruiken als pizzabodem, rijst of spaghetti. Vooral courgette spaghetti lijkt een blijvertje te zijn en dit is tegenwoordig dan ook in nagenoeg elke supermarkt te vinden. Het is gezond en makkelijk, maar je betaalt er ook wel voor. Waar een courgette momenteel in de schappen ligt voor slechts € 0,55, betaal je voor een bakje courgette spaghetti al snel € 1,89. Dat kan voordeliger en zonder onnodige verpakkingen door gewoon zelf de courgette spaghetti te maken. Dit kun je doen met een dunschiller en een mes, maar ook met een spiraalsnijder. Deze zijn in allerlei soorten en maten te koop en je hebt er ontzettend lang plezier van.

#4 Pizzabodem

pizza

Een diepvriespizza op z’n tijd is wel zo makkelijk, maar dat loopt nog best in de kosten voor een beetje redelijk smakende pizza. En dan nog al dat afval: zo jammer. Gelukkig kun je heel eenvoudig zelf pizza’s maken die ook nog eens veel lekkerder zijn! Een goede basis is alles en daarom koop je natuurlijk geen pizzabodem, maar die maak je gewoon lekker zelf. Voor een goede pizzabodem heb je niet veel meer nodig dan bloem, water, suiker, zout en gist. Het belangrijkste is de rijstijd, maar omdat je ook diverse porties van het deeg in één keer kunt maken, kun je gelijk een voorraad aanleggen in de vriezer. Wel zo makkelijk.

#5 Knoflooksaus

knoflook

Die bakjes knoflooksaus in de supermarkt zijn natuurlijk ontzettend handig voor een snelle maaltijd, maar wist je dat zelf knoflooksaus maken eigenlijk gewoon kinderlijk eenvoudig is? Je hebt slechts yoghurt, mayonaise, knoflook en eventueel nog verse kruiden nodig. Dingen die de meeste mensen standaard wel in huis hebben. Het scheelt weer geld en verpakkingen uit en eerlijk gezegd is zelfgemaakte knoflooksaus ook veel lekkerder. Een handig recept vind je op Allerhande, maar wees vooral niet bang om te experimenteren en jouw eigen saus te maken.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

5 gedachten over “5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 7”

 1. Ik maak altijd knoflooksaus zelf. Het is zo ontzettend makkelijk. Ik merk alleen wel dat we thuis veel langer met een fles knoflooksaus doen, dan wanneer ik het zelf maak. Zelfgemaakt is gewoon te lekker om te bewaren haha.

 2. Bizar hé, om courgettespaghetti te kopen? 😉 Ik maak het niet vaak, maar het is zo goedkoop als je het zelf maakt!

  Plantaardige melk maak ik niet zelf, de extra afwas schrikt me te veel af 😉 Doe jij dat wel dan? Daar komt wel wat planning bij kijken waarschijnlijk?

  1. Ik vind hetzelfde van bloemkoolrijst. Het is in bakjes zó duur en zó makkelijk zelf te maken. Ik begin niet aan die voorverpakte dingen hoor ;).

   Ik heb wel eens plantaardige melk gemaakt, onder andere van cashews, rijst en haver. Niet allemaal met succes overigens. Het is even zoeken naar een goed recept en een fijne structuur. Qua afwas en planning valt het trouwens wel mee hoor. Het is vooral weken en wachten :D.

   1. O spannend, mocht je zin hebben om het recept van je geslaagde plantaardige melk ooit eens te posten, en je ervaringen met het maken en bewaren ervan, ben ik geïnteresseerd 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *