Je moet bijna niks

Leestip: Je moet (bijna) niks

Alhoewel ik flink wat boeken lees in een jaar, of misschien wel juist daarom, heb ik een sterke voorkeur voor bepaalde genres. Ik lees tegenwoordig niet graag meer fictie, maar ik kan me des te meer verheugen op goede boeken over duurzaamheid, minimalisme, persoonlijke ontwikkeling en populaire wetenschap. Sommige boeken komen zomaar op mijn pad, andere boeken kom op ik het spoor via de literatuurlijsten achterin mijn favoriete titels. En soms zijn er van die boeken waar je al maanden naar uitkijkt omdat de aankondiging je enthousiast maakte of omdat je de auteur gewoonweg fantastisch vindt en je geen enkele twijfel hebt dat het boek ook fantastisch gaat zijn. Dit laatste gaat zeker op voor het boek ‘Je moet (bijna) niks’ van Lianne Keemink, ook wel bekend als The Self Help Hipster.

We hebben een flinke tijd op het boek van The Self Help Hipster moeten wachten. De aankondiging van het boek vond enkele jaren geleden al plaats, maar door persoonlijke omstandigheden bleef het schrijven van het boek uit. Die tijd was nodig om het boek te schrijven zoals het nu geworden is, zoals Lianne zelf ook zegt. Want alhoewel Lianne al vanaf jonge leeftijd een zelfhulpjunkie was, bleek alle kennis van zelfhulp die ze had vergaard toch niet genoeg te zijn om de nodige tegenslagen in het leven te voorkomen. Het resultaat van alle deze kennis over het genre, gecombineerd met haar opgedane levenservaring, is een boek dat verfrissend is in alle eerlijkheid en toch de nodige wijze lessen bevat.

‘Je moet (bijna) niks’ is het beste te omschrijven als een zelfhulpboek, maar dan doorspekt met de persoonlijke ervaringen van Lianne en geput uit haar onmetelijke kennis over het genre. Deze kennis strekt van begrip van de wet van aantrekkingskracht tot verregaande beheersing van de pomodoro-methode voor effectief werken. In deel 2 van het boek brengt ze alle kennis en ervaring die zij heeft opgedaan samen per categorie op alle belangrijke gebieden. Elk hoofdstuk is voorzien van een beoordeling op de zweverigheidsschaal. Dit om mensen voorafgaand aan het hoofdstuk te waarschuwen voor eventueel zweverige concepten. Wat alhoewel ze, net als de gemiddelde Nederlander, wars is van zweverige theorieën en ongrijpbare concepten, is er zelfs in boeken als ‘The Secret’ en in theorieën over intuïtie een simpele waarheid te ontdekken.

Ik heb het boek met ontzettend veel plezier in korte tijd uitgelezen. Alhoewel de concepten in het boek voor mij, als medium zelfhulpjunkie, alles behalve nieuw waren, weet Lianne toch te verrassen en meerwaarde te leveren. Haar persoonlijke ervaringen zijn verfrissend en eerlijk en bieden toelichting op de concepten die zij in het boek introduceert. Hierdoor voel je je als lezer sterk betrokken bij wat ze vertelt en worden de vaak toch erg Amerikaanse (lees: overdreven en hysterische) productiviteitsmethodes, mindfulnesstechnieken en positiviteitshacks ineens een stuk toegankelijker en aannemelijker. Daarbij geeft ze door het boek heen ook talloze leestips voor iedereen die graag meer wil weten over de onderwerpen, waardoor je als lezer een goed algemeen begrip krijgt van de concepten én de mogelijkheid hebt om zelf aan de slag te gaan met de concepten die jou aanspreken.

Het boek ‘Je moet (bijna) niks’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 20,-. Het boek is ook als e-book verkrijgbaar. Wil je Lianne graag online volgen? Breng dan snel een bezoek aan The Self Help Hipster en volg haar via social media of volg haar podcast.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

3 gedachten over “Leestip: Je moet (bijna) niks”

    1. Leuk is ze op social media he? Ik volg haar ook al jaren en vind zowel haar social mediakanalen als zelfhulpboeken leuk, dus voor mij was het een win-win ;). Ook als je niet zo van de zelfhulpboeken bent, is het boek wel leuk om te lezen hoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *