Groene zeepjes en sopjes

Leestip: Groene zeepjes & sopjes

Sinds ik jaren geleden ontdekte hoe eenvoudig het is om je eigen beauty en schoonmaakproducten te maken, ben ik fervent aanhanger van de DIY beweging. Natuurlijk maak ik niet alles zelf, maar ik vind het leuk om te experimenteren en als iets een succes blijkt te zijn, blijf ik het met veel plezier maken en gebruiken. Zo maak ik al jaren mijn eigen handzeep en wasmiddel en experimenteer ik al tijden met reinigers voor in huis en toiletblokjes. Ik was dan ook direct enthousiast toen ik het boek ‘Groene zeepjes & sopjes’ ontving. Dit nieuwe boek uit de reeks Super Groen van Becht staat boordevol recepten voor schoonmaakmiddelen die je relatief eenvoudig zelf kunt maken.

Groene zeepjes en sopjes

Het boek ‘Groene zeepjes & sopjes’ is geschreven door Fern Green. Ze is verantwoordelijk voor veel boeken uit de Super Groen-serie, vooral over gezond eten en drinken. In dit nieuwe boek deelt ze maar liefst 68 recepten voor schoonmaakmiddelen die je zelf kunt maken. Van magnetronreiniger tot geurverfrisser en van waspoeder tot voegenreiniger: voor elke klus vind je in het boek een handig recept. Dat maakt dit boek wat mij betreft tot een absolute must have voor iedereen die met plezier in eigen keuken experimenteert en graag zo groen mogelijk schoonmaakt.

Groene zeepjes en sopjes

De DIY recepten in het boek zijn handig verdeeld per ruimte in huis. Je vindt recepten voor de badkamer, keuken, slaap- en woonkamer en bijkeuken. Naast deze handige indeling bevat het boek ook een inleiding met uitleg over de basisingrediënten, de eigenschappen van diverse etherische oliën en tips om vlekken te verwijderen in de was. Natuurlijk zul je, als je nog geen ervaring hebt met het zelf maken van schoonmaakmiddelen, enkele basisingrediënten moeten aanschaffen, maar met slechts een paar (voordelige) producten kom je met dit boek al een heel eind.

Groene zeepjes en sopjes

Zoals ik ook al heb laten zien in de reeks Duurzaam Huishouden kom je met producten als azijn, baking soda, Marseillezeep en citroen al een heel eind. In het boek worden deze basisingrediënten aangevuld met ingrediënten als borax, bitterzout, diverse oliën, waterstofperoxide, alcohol en aloë vera-gel. Nu ben ik persoonlijk geen fan van borax en waterstofperoxide (te gevaarlijk voor kinderen), maar je kunt deze recepten natuurlijk ook gewoon overslaan. Er is meer dan genoeg inspiratie, ook zonder deze ingrediënten.

Groene zeepjes en sopjes

Ik ben natuurlijk vol enthousiasme aan de slag gegaan met het boek. Allereerst heb ik de geparfumeerde azijn gemaakt. Dit is niets meer dan natuurazijn en diverse citrusschillen en kruiden. Het resultaat is een basisazijn die niet naar azijn ruikt en waarmee je eindeloos kunt combineren en variëren voor allerlei toepassingen. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om voegenreiniger, allesreiniger, douchekopreiniger, ruitenreiniger, reinigingsdoekjes of wasmachinereiniger te maken. Ideaal nu ik ga verhuizen en een grondige schoonmaak van zowel het oude huis als het nieuwe huis nodig is. Maar ook zonder azijn kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een geurverfrisser met gedestilleerd water en diverse etherische oliën, je eigen vloeibare handzeep met Marseillezeep als basis of een natuurlijke antibacteriële oplossing. Met dit boek ben je als DIY liefhebber wel even zoet.

Groene zeepjes en sopjes

Het boek ‘Groene zeepjes & sopjes’ van Fern Green uit de Super Groen-serie van uitgeverij Becht is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te koop bij Bol.com voor € 14,99. Wil je meer lezen uit deze leuke Super Groen-serie? Dan kan ik ook het boek ‘Groene beauty‘ van harte aanbevelen.

Wil jij kans maken op een exemplaar van ‘Groene zeepjes & sopjes’? Dan heb ik goed nieuws, want ik mag 2 exemplaren van dit mooie boek weggeven! Laat in een reactie hieronder weten dat je graag meedoet met de winactie en je loot mee voor een exemplaar. Meedoen kan tot en met 4 november. Op 5 november maak ik de winnaars bekend. 

Update: De winactie is gesloten voor deelname. De winnaars zijn bekend en zij hebben een e-mail in hun inbox ontvangen. Gefeliciteerd!

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

47 gedachten over “Leestip: Groene zeepjes & sopjes”

 1. Ooooh, wat leuk!!! Ik maak al een tijdje mijn eigen waspoeder (voor de lichte was, voor donkere gebruik ik wasnoten) en ook schillenazijn voor het poetsen van de badkamer. Ik vind het een heel fijn idee om te weten welke ingrediënten overal inzitten, zonder al die onnatuurlijke zooi met overheersende parfums… Het boekje met nieuwe recepten en ideeën zal hier dan ook superwelkom zijn! <3

 2. m.scheepmaker (DjaranGalga)

  Dit zou wel een heel goed boek voor mij zijn. Net als jou maak ik zelf mijn handzeep en wasmiddel en verder gebruik ik (baking)soda en azijn, maar nu ik ga verhuizen naar mijn boerderij waar echt goed schoongemaakt moet worden en zo ie zo niet mag met chemische spullen ivm septic tank, zou dit een uitkomst zijn.

 3. Ik zou heel graag een exemplaar willen winnen. Door ziekte van zowel mij zelf als mijn moeder is mijn huis toe aan een grondige schoonmaak beurt. Hier voor wil graag groene schoonmaakmiddelen gebruiken. Maar ik gun het een ander ook van harte. Groetjes, Esther

 4. Ja ik doe graag mee, ben al wel goed op weg met duurzame schoonmaakmiddelen maar heb nog niet overal een vervanging voor gevonden, hoop dat in dit boek te vinden.

 5. Ik loot graag mee.
  Maarre… borax is niet eens verkrijgbaar in NL, want de EU heeft hetvtot gevaarlijke/verboden stof gelabeld.

 6. Wauw, past me helemaal, dit boek. Ben benieuwd naar bv afwasmiddel, handzeep etc.
  Alvast bedankt voor jouw aandacht voor en tips over dit soort zaken. Lees het graag!

 7. Het klinkt als een super fijn boek wat ik heel graag zou winnen.
  Heb al stappen gemaakt maar dit boek zou nog mer bijdragen.

 8. Sinds ik wist dat dit boek geschreven was ben ik al super nieuwsgierig en na deze leuke review helemaal! Dus ik doe heel erg graag mee met de winactie.

  Groene groet Mirelle

 9. Oh wat een inspirerend boek! Ik ben echt nieuw in het zelf maken van schoonmaakmiddelen en ik haat schoonmaken, dus misschien kan dit me tot beide verleiden 😊

 10. Al veel gelezen over zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken, maar de stap nog niet gezet.
  Dit boekje zal zeker helpen om er echt mee aan de slag te gaan.

 11. Super leuke actie, ik doe graag mee! Ben al een tijdje bezig met DIY beauty producten en heb, nav je review, Groene Beauty voor m’n verjaardag gekregen vorige maand. Dit boek zou een super aanvulling zijn voor onze steeds-groener-wordende lifestyle!

 12. Geen idee of mn vorige reactie lukte 😉

  Maaaar: jaaaaa ik doe graag mee! Lijkt me interessant en denk dat het ook veel afval gaat schelen dus ik ben helemaal voor.

 13. Handzeep en wasmiddel maak ik altijd al zelf, maar ben heel erg benieuwd naar alle andere mogelijkheden. Ik zou dan ook graag het boek willen ontvangen.
  Ik ga duimen en hopen.

 14. Ooh! Die zou ik wel graag willen winnen. Nu ik mijn eigen plekje weer heb zou ik graag ook op een groenere schonere manier willen schoonmaken en voor mijn huis zorgen. Dus dit zou heel erg welkom zijn!

 15. Leuk zeg. Lijkt me een heel overzichtelijk en praktisch boek. Deze keer geen sapjes voor de inwendige mens maar voor lekker te boenen in huis. Goed idee !!!

 16. Ooh dit boek ziet er niet alleen prachtig uit, maar klinkt ook nog eens heel fijn! Ik ben al lange tijd op zoek naar groene recepten, maar eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer. Dit boek klinkt als de ideale basis! Ik loot daarom graag mee! 🙂

 17. Ja doe graag mee. Schoonmaken is voor mij ontspanning maar gebruik wel graag producten zonder rommel! Producten die niet schadelijk zijn voor mijn kinderen en mij en voor het milieu en natuurlijk zo zerowaste mogelijk

 18. Super gaaf om een boek te hebben waarin allerlei handige tips staan. Ik ben bijna door mijn reguliere schoonmaakmiddelen heen en zou dan graag aan de slag gaan met DIY. Een handboek zou mij daar enorm mee helpen (& het milieu).

 19. Dit lijkt me wel wat! Ik probeer groener schoon te maken, maar de schoonmaakmiddelen raken maar niet op en er wordt nog wel eens iets bijgekocht door mijn vriend. Alle recepten bij elkaar verzameld zal ons zeker motiveren. En die citrusazijn klinkt fijn!

 20. Hoera! Wat een toffe actie. Dit is het boek wat ik net nodig heb. Ik verdiep me sinds een paar maanden in minimalisme en heb daardoor een heleboel spullen de deur uitgedaan. Nu zit ik in de volgende fase: minder afval creëren en geen chemische troep meer in huis. Het basisidee ken ik wel, maar ik ben heel benieuwd naar de variaties en de wat ik waarvoor kan gebruiken.

 21. Sinds een paar maanden ben ik “om” en nog steeds enthousiast om simpeler en duurzamer te leven. Ik zeg win win situatie. Graag zou ik het boek willen , de rest van mijn boeken inclusief kast is al weg.Het zou een ere plaatsje krijgen in mijn nieuwe Way of Life.

 22. Liselotte Supply

  Al enige tijd probeer ik het afval in huis hier zoveel mogelijk te beperkten. Dat lukt me voorlopig aardig, want ik zie mijn man haast nooit meer met een vuilniszak naar buiten gaan ‘s avonds.
  Toch vind ik het momenteel nog moeilijk om alles te poetsen zonder daarbij ook een berg afval te veroorzaken. Azijn en soda heb ik uiteraard in huis gehaald, maar die lossen natuurlijk ook niet alles op. Graag doe ik dus mee aan de loting, zodat ons huis helemaal blinkt zonder al die chemische troep (waar mijn handen ook nog eens heel heftig op reageren).

 23. Sinds kort probeer ik ons afval zo veel mogelijk te beperken en ik heb een vermoeden dat het lukt. Ik zie mijn man in elk geval steeds minder met een volle vuilniszak naar buiten lopen.
  Toch vind ik het nog moeilijk om het huis schoon te houden zonder poetsproducten vol chemische stoffen. Azijn en soda heb ik uiteraard in huis gehaald, maar daarmee los ik natuurlijk niet alles op. Ik en mijn handen die heel fel reageren op tal van producten zouden dus heel blij zijn met dit boek in het huishouden.

 24. Ilse Van Acker

  Ik ben een tijdje geleden begonnen met mijn eigen afwasmiddel en wasmiddel te maken. Ik zou graag willen uitbreiden naar andere schoonmaakmiddelen dus ik ben kandidaat voor een gratis exemplaar 😀

 25. Hallo, wie niet waagd die niet wint….. dus ik doe mee met de loterij en duim voor mezelf.
  Het boek kan mij helpen om nog meer reinigings producten zelf te maken .

 26. Jp van den Pangaard

  Ik zou dit boek graag winnen, ook om te kijken of ik plastic en chemische reinigingsmiddelen verder kan terugdringen

 27. Lijkt me heel erg gaaf om dit boek te winnen. Ben al een tijdje bezig om mijn schoonmaakmiddelen te vervangen door een milieuvriendelijker alternatief en dit boek zou hier goed bij van pas komen!
  Ik loot graag mee.

 28. Anoek Van Mossel

  Wat leuk zeg, ik die graag mee met de winactie. Ik vind schoonmaken helemaal niet leuk, maar nu ik begonnen ben met het zelf maken van schoonmaakproducten wordt het steeds leuker! Mooi om te zien dat je met ‘goede’ producten zo veel kunt bereiken! Ik zou er graag meer over lezen/leren.

 29. Wat leuk! Ik heb laatst het boek al doorgebladerd en ik deel jouw enthousiasme. Ik probeer regelmatig wat uit met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, maar kan nog wel wat extra ideeën en hulp gebruiken.
  Bedankt voor dit leuke initiatief en ik doe graag mee.,

 30. Ben echt aan de slag met zero waste en probeer ook zo veel mogelijk zelf te maken. Ben er echt nog niet, maar doe mn best. Lijkt me top om zoveel mogelijk zeepjes enz zelf te kunnen maken. Dus doe heel graag mee en wie wordt het wel een verjaardagskadootje!!

 31. Wat leuk! Ik doe mee! Ik maak alweer n tijd schoon met azijn, groene zeep en bakingsoda, al die chemische middelen vermijd ik steeds meer.

 32. groene zeep ruikt zo lekker,als je ermee sopt ruikt het hele huis zo lekker fris.
  Ik ben erg benieuwd naar het boek,ik wil graag leren om zelf schoonmaak produkten te maken

 33. Dit boek zou me het laatste zetje geven om er echt werk van te gaan maken. Zelf wasmiddel maken, alle “normale” allesreiniger eruit en fijne, schone producten erin.

 34. Wat een gaaf boek! Deze zou ik heel graag willen winnen aangezien ik in 2019 op mezelf ga wonen. Ik droom van een non-toxic huishouden.

 35. Als ‘groentje’ in de eco/duurzame/biologische levensstijl, kan ik nog zóveel leren. Dit boek lijkt zo inspirerend en goesting-gevend.
  Naast deze post, zet ik het ook op mijn verjaardags-verlanglijstje. Kwestie van mijn kansen op een geschonken versie zo groot mogelijk te maken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *