goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #75

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Artis investeert in een duurzamere en diervriendelijkere dierentuin

leeuw

Ik ben absoluut geen fan van dierentuinen. Nooit geweest ook, maar tegenwoordig met kinderen kom je toch sneller voor de keuze ‘wel of niet naar de dierentuin’ te staan. Wij hebben als gezin besloten om niet op eigen initiatief een dierentuin te bezoeken. Simpelweg omdat we het principe niet steunen en we de leefomgeving voor de dieren niet voldoende vinden. Er zal heus wel goed voor de dieren worden gezorgd en ik weet dat sommige dierentuinen zich actief inzetten voor het behoud en het voortbestaan van diersoorten, maar dat ‘aapjes kijken’ vind ik afschuwelijk en veel dierentuinen zijn niet heel duurzaam en diervriendelijk. Gelukkig lijkt daar steeds meer bewustwording voor te komen. Zo werd deze week bekend dat de Amsterdamse dierentuin Artis gaat investeren in een toekomstige dierentuin die duurzamer en diervriendelijker is. Zo willen ze in de toekomst geen vlees meer serveren in de restaurants, het park rookvrij maken en PET-flessen weren uit het park. In de plannen wordt niet vermeld op welke termijn deze maatregelen zullen worden geïntroduceerd, maar het klinkt goed.

Europees Parlement stemt voor verbod op wegwerpplastic

plastic bestek

Ik schreef enige tijd geleden al over het voornemen van het Europees Parlement om een verbod te introduceren op wegwerpplastic, maar deze week werd er dan eindelijk gestemd op het voorstel. Met succes, want met 571 parlementsleden die voor stemden en 53 leden die tegen stemden, is het voorstel aangenomen. Dit betekent dat vanaf 2021 wegwerpplastic waarvoor betaalbare alternatieven beschikbaar zijn, worden verboden. Concreet houdt dit in dat er een verbod komt op plastic rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes en dat deze voortaan gemaakt moeten worden van duurzamer materiaal. Daarnaast moet het gebruik van plastic verpakkingen voor eten en wegwerpbekers worden verminderd en moeten fabrikanten van snoepwikkels en sigarettenfilters mee gaan betalen aan de afvalverwerking. Wat een overwinning!

Soja van eigen bodem

sojamelk

In Trouw was deze week een leuk artikel te lezen over de sojateelt op eigen bodem. Door de toenemende populariteit van vleesvervangers, experimenteren diverse agrariërs met de teelt van soja in Nederland. Momenteel telt ons land ongeveer 100 sojatelers die samen verantwoordelijk zijn de teelt van 200.000 kilo soja! Bijzonder aan dit aantal is dat soja wereldwijd veelal wordt gebruikt in veevoer, maar dat de soja uit ons eigen land voornamelijk is bedoeld voor menselijke consumptie. Door de teelt van soja kunnen we in Nederland meer zelfvoorzienend worden wat betreft eiwitten en het biedt veel perspectief voor de toekomst die, hoe je het ook wendt of keert, meer plantaardig gaat worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *