goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #74

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Jumbo krijgt een vegan schap

minimaliseren op boodschappen

Onlangs startte Albert Heijn met een pilot voor een vegan schap in de winkel en nu volgt ook supermarkt Jumbo. In week 47 start Jumbo met een vegan-module van diverse groottes op initiatief van De Smaakspecialist. In het schap zijn diverse vegan producten te vinden, zoals beschuit, eiwitvervangers, gelatinevrij snoep en andere producten die als vegan moeilijker te vinden zijn. Zo zijn alle plantaardige producten in de supermarkt eenvoudiger te vinden voor vega(n)s en flexitariërs en wordt het huidige aanbod aan vegan producten veel zichtbaarder. Ik ben benieuwd in welke supermarkten de pilot wordt uitgevoerd en ik hoop dat het een succes wordt.

Het grootste voedselbos van Europa

boom

Voedselbossen worden steeds populairder in binnen- en buitenland. Niet gek natuurlijk: een voedselbos is een relatief zelfvoorzienend ingenieus geheel. Aangezien wij mensen de laatste eeuwen ons uiterste best hebben gedaan om al deze systeem te verstoren, wordt het wel eens tijd dat we de natuur weer eens gaan respecteren en waarderen. In het Brabantse Schijndel komt binnenkort het grootste voedselbos van Europa. Een voedselbos levert eetbare vruchten, noten, groente en kruiden zonder of met minimale bemoeienissen van mensen. Het heeft geen mest, bestrijdingsmiddelen of bewatering nodig en werkt in perfecte harmonie samen met de omgeving en de andere begroeiing. De oprichter van dit voedselbos, Wouter van Eck, heeft in Groesbeek 8 jaar geleden al een voedselbos opgestart en dit was een succes. Hij heeft veel geleerd over eetbare soorten en het systeem en weet hiermee de natuur en landbouw uitstekend te combineren zonder de natuur te verstoren. Ik vind het fantastisch!

Zwolle zet zich in voor verpakkingsvrij

groente

ROVA, een organisatie die de gemeentelijke afvalverwijdering efficiënter en effectiever maakt in verschillende gemeentes in de regio IJssel-Vecht, riep vorige week inwoners van Zwolle op om onnodige verpakkingen te vermijden bij het boodschappen doen. Ze proberen dit toegankelijk te maken door de winkels waar verpakkingsvrij boodschappen doen mogelijk is, aandacht te geven op de website Verpakkingsvrij.nu. De eerste 10 Zwolse winkeliers zijn op de Dag van de Duurzaamheid gestart met de promotie van verpakkingsvrij boodschappen doen en zijn te herkennen aan een raamsticker en een vermelding op de website. Op de website vind je ook diverse tips en blogs over verpakkingsvrij en duurzaam winkelen.

De 15 genomineerden voor de ASN Bank Wereldprijs 2018

ASN Bank Wereldprijs 2016

Na een periode van enthousiaste aanmeldingen heeft de vakjury van de ASN Bank Wereldprijs 2018  15 projecten geselecteerd die door zijn naar de volgende ronde binnen de verkiezing. Binnen elk thema zijn 5 projecten door: Mens & Samenleving, Natuur & Milieu en  Klimaatbescherming. Op woensdag 24 oktober pitchen zij hun wereldverbeterende idee aan de vakjury en op woensdag 14 november maakt de jury de winnaars bekend. Wil je weten welke projecten door zijn naar de volgende ronde? Neem dan een kijkje op de website van de ASN Bank Wereldprijs.

Bron foto 5: Voor de Wereld Van Morgen

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #74”

  1. Die vegan schappen zijn helemaal geweldig! Hopelijk komen ze ook naar de Albert Heijn hier in België. En als we dan toch bezig zijn, mogen Jumbo, Ekoplaza en Etos ook meteen de grens oversteken. 🙂
    Ik had eerlijk gezegd nog nooit van voedselbossen gehoord. Wat een fijn concept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *