Dag van de Duurzaamheid

Duurzaam leven met Desiree van Aandachtige Blog

Elk jaar wordt op 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Op deze dag is in het land volop aandacht voor duurzaamheid en duurzame ontwikkeling door middel van allerlei activiteiten. De duurzaamheidsbeweging in Nederland wordt zo extra in de schijnwerpers gezet en mensen kunnen zich volop laten inspireren en motiveren op deze dag. Natuurlijk doen de groene bloggers van Nederland hier ook aan mee! Vorig jaar organiseerden we een leuke blogreeks vol met groene tips om onze milieu impact te verkleinen en ook dit jaar werken we samen om duurzaam leven op deze bijzondere dag extra onder de aandacht te brengen. Voor deze editie vragen we onze blogcollega’s het hemd van het lijf over duurzaam leven en duurzame inspiratie. Ik mocht de lieve Desiree van Aandachtige Blog een aantal vragen stellen over haar duurzame leven en haar groene blog. Hoe duurzaam leeft zij?

Desiree van Aandachtige Blog

#1 Wie ben je, wat doe je en waar blog je?

Ik ben Desiree. Ik ben 24 jaar oud en ik woon in Amsterdam samen met mijn vriend. Ik blog al zo’n vier jaar op Aandachtige Blog over groen, vegan en bewust leven en daarnaast doe ik een masteropleiding Sustainable Business and Innovation. Ik zit in mijn laatste jaar, dus na de zomer van 2019 hoop ik afgestudeerd te zijn en me volledig op mijn blog te kunnen storten.

#2 Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

Mijn ouders waren veel bezig met spaarzaam en groen leven, dus duurzaamheid is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben altijd al gewend geweest om tweedehandse kleding te kopen, zuinig te zijn met mijn spullen en geen eten weg te gooien. Toen ik op mezelf ging wonen, ben ik dat uit gewoonte blijven doen. Het feit dat ik een ‘arme student’ was, hielp ook erg goed om niet te veel kleding te kopen of niet te vaak op vakantie te gaan.

Ik ben pas echt duurzamer gaan leven toen ik merkte dat mijn prullenbakken zo snel vol raakte. In mijn kleine kamer van 12 vierkante meter had ik geen plaats om meer plek te maken voor prullenbakken, dus besloot ik om minder afval te gaan maken. Ik ontdekte de zero waste movement (dus zonder afval leven) en vond dat razend interessant. Ongeveer tegelijkertijd maakte ik ook de overstap van vegetariër naar veganist. Grotendeels vanuit ethisch oogpunt, maar ook hierbij speelde het milieu een grote rol. Toen ik de documentaire Cowspiracy zag, realiseerde ik me pas hoe ontzettend inefficiënt het produceren van dierlijke voeding is. Plantaardig eten was voor mij de enige logische oplossing.

 #3 Hoe ben je er toen mee begonnen?

Zoals ik net al vertelde, ben ik begonnen met plantaardig eten en minder producten in verpakking te kopen. Ik maakte bijvoorbeeld van een oud t-shirt stoffen tasjes die ik mee kon nemen naar de supermarkt, zodat ik voor mijn fruit geen plastic tasjes hoefde te gebruiken. Daarnaast besloot ik om zo veel mogelijk tweedehands kleding te kopen.

Ik ben toen ook heel veel groene bloggers gaan volgen, om te zien hoe zij duurzaam leefde. Dat was ontzettend leerzaam en heeft me geholpen om nog meer groene stappen te zetten. Nog steeds leer ik elke dag enorm veel van alle groene bloggers.

 #4 Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

Oh, er is nog zó veel wat ik kan verbeteren. Zo vind ik het nog steeds erg lastig om weinig verpakkingen te gebruiken. Ik heb in september weer meegedaan met het Plasticdieet, maar het is me nauwelijks gelukt om minder plastic te verbruiken. In het begin ging het heel erg makkelijk om mijn plastic verbruik te verminderen, maar die laatste 20% is een stuk moeilijker. Ik probeer daarom maar tevreden te zijn met de vooruitgang die ik al gemaakt en me niet te veel te focussen op alles wat ik nog zou kunnen doen.

Een ander ding is bijvoorbeeld het gebruik van exotische producten. Ik ben dol op kokosmelk, chocolade en koffie. Ik probeer dit altijd fairtrade of biologisch te kopen, maar zelfs dan zijn dit producten die nog veel impact hebben op het milieu. Ik probeer wel te minderen, maar ik wil mezelf ook niet te veel ontzeggen. Sommige dingen vind ik niet moeilijk om te laten staan, zoals avocado’s en quinoa, dus daarmee probeer ik het een beetje te compenseren.

#5 Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

Lees het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Hier staat enorm goede informatie in over welke dingen écht impact maken en hoe je die impact kan verminderen. Zo heeft het bijvoorbeeld veel meer nut om te stoppen met vlees eten en kant-en-klare vleesvervangers in plastic te kopen dan met je eigen bakje vlees te halen bij de slager. Begin dus bij de dingen waar je het meeste impact op kunt maken, zoals meer plantaardig eten, niet meer (of veel minder) vliegen en geen nieuwe spullen kopen. Over details (zoals stickers op bananen) kun je je altijd later nog druk maken.

Daarnaast zou ik je mee willen dat élk klein stapje in de groene richting al goed is. Je hoeft niets alles te doen, als je maar íets doet. In het begin is het misschien overweldigend om geen vlees meer te eten, maar dat wordt al snel een gewoonte. Zodra je eraan gewend bent, kun je weer een andere groene stap nemen. Zo is de kans ook groter dat je het vol blijft houden.

 #6 Wie is jouw inspiratiebron voor een duurzamer leven?

Pfoe, wat een moeilijk vraag. Ik word eigenlijk continu geïnspireerd door mensen om groen te leven. Ik word net zo geïnspireerd door mensen die totaal niets doen voor het milieu (want dan weet ik dat ik door moet blijven gaan met bewustzijn verspreiden) als door donkergroene mensen.

Maar als ik dan toch antwoord moet geven, dan zijn hier een aantal mensen die ik bewonder om hun inzet voor duurzaamheid en alle goede informatie die ze daarover verspreiden: Babette Porcelijn, Linda van Zaailingen, Marin van Groene Avonturen en Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project.

 #7 Wat is het artikel waar jij het meest trots op bent?

Ik ben altijd het meeste trots op artikelen waarbij ik zelf veel research heb moeten doen om ze te kunnen schrijven. Hier leer ik zelf ook het meeste van. Als ik begin aan zo’n blog, heb ik meestal nog geen idee wat ik wil schrijven. Na publicatie ben ik enorm blij dat ik iets heb geschreven over een onderwerp waar ik eerder nog nauwelijks iets van wist. De blog over biologisch katoen of duurzaam internetten zijn hier voorbeelden van.

Wil je nog meer interviews lezen over duurzaamheid? Tussen 7 en 10 oktober komen er bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Vandaag heeft Desirée een interview met de meiden van Good For en hebben Lindsey en Romy een interview met Sara van Mevrouw Miauw gepubliceerd! Wat doe jij om de dag van de duurzaamheid te vieren?

Bron foto 2: Aandachtige Blog

8 gedachten over “Duurzaam leven met Desiree van Aandachtige Blog”

  1. Pingback: Hoe groen leven Lindsey & Romy van Good For? - Aandachtige Blog

  2. Leuk interview! Dat plastic probleem is heel herkenbaar. Die laatste dingen zijn inderdaad het lastigst! Ik heb voor sommige dingen ook nog geen plasticvrij alternatief gevonden.

    1. Ja, dat herkende ik ook direct. De eerste veranderingen die je doorvoert hebben verreweg de meeste impact, daarna wordt het lastiger. Maar zoals Desiree ook al zegt is elke stap er één.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *