Het zero waste project

Leestip: Het zero waste project

Ik ben nu al een flink aantal maanden bezig met mijn 365 Days of Less Waste challenge. Tijdens deze challenge deel ik elke dag een handige tip om afval te verminderen en daarmee daag ik jullie en mijzelf uit door middel van kleine stapjes uiteindelijk grote veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. Een duurzamer leven gebeurt namelijk niet van de één op de andere dag; het is elke dag weer een stapje in de goede richting zetten en openstaan voor verandering. Dat een duurzame lifestyle helemaal niet stoffig en ingewikkeld hoeft te zijn, laten ook de zussen Jessie en Nicky Kroon zien. Ze bloggen al jaren over hun duurzame en plasticvrije lifestyle en sinds kort is ook hun boek ‘Het zero waste project’ verkrijgbaar.

‘Het zero waste project’ is het allereerste boek van Jessie en Nicky Kroon, de twee Amersfoortse zussen die zero waste in Nederland behoorlijk op de kaart hebben gezet. Zij zijn het team achter het Plasticdieet, de oprichters van duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en de bloggers achter Het zero waste Project, voorheen ook wel bekend als Emma + John. Ze houden zich elke dag zowel op persoonlijk als professioneel gebied bezig met duurzaamheid en zero waste. Zij zijn dan ook dé aangewezen personen om een informatief en praktisch boek te schrijven over zero waste in Nederland.

Ik heb de laatste jaren natuurlijk al behoorlijk wat boeken over duurzaamheid gelezen, maar over zero waste is er nog niet zo heel veel verschenen. Natuurlijk zijn er de boeken ‘Zero waste home‘ van Bea Johnson en ‘Leven zonder afval‘ van Emily-Jane Lowe, maar tot op heden miste ik echt een boek dat alle kanten van de zero waste lifestyle belicht, zowel de leuke als de minder leuke kanten. Een zero waste lifestyle vloeit namelijk voort uit een bepaald gevoel van urgentie; een gevoel dat onze huidige lifestyle niet langer houdbaar is. Hier wordt veelvuldig over geschreven in diverse boeken en artikelen, maar bijna nooit in relatie tot het verminderen van afval. Tot ‘Het zero waste project’. Jessie en Nicky weten namelijk de praktische kant van de zero waste lifestyle fantastisch te combineren met heel veel nuttige achtergrondinformatie.

Het boek is opgedeeld in 6 delen, namelijk Boodschappen, Huishouden, De Badkamer, Consumeren, Vrienden en Familie en Nieuwe Lifestyle. In deze 6 delen komen nagenoeg alle aspecten van de zero waste lifestyle aan bod. Ze delen volop hun ontwikkeling en hun ervaringen en tips, maar er is ook volop aandacht voor het waarom achter hun keuzes. Je leest in het boek hoe ze kennismaakten met de zero waste beweging en waarom zij hierin dé oplossing zien voor de groeiende milieuproblematiek. Je leert alles over plastic en plasticvervuiling, de basisbegrippen van zero waste, de milieubelasting van diverse soorten verpakkingen en producten en waarom recycling niet de oplossing is.

Natuurlijk vind je in het boek ook veel praktische informatie voor jouw zero waste leven. Jessie en Nicky hebben zelf een druk en leuk leven en begrijpen als geen ander dat de zero waste lifestyle vooral praktisch en toegankelijk moet zijn. In het boek delen ze hun tips voor boodschappen doen, festivals bezoeken, cadeaus uitzoeken, uit eten gaan, tweedehands winkelen, beautyproducten zelf maken en feesten organiseren. Daarnaast delen ze hun favoriete recepten voor diverse zero wastegerechten, tippen ze hun favoriete zero waste producten en ook hun favoriete documentaires over duurzaamheid. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, verdieping of praktische tips: je vindt het in dit boek allemaal!

Ik volg Jessie en Nicky Kroon al jaren en we hebben elkaar al regelmatig ontmoet bij evenementen en bijeenkomsten. Ik vond de zussen al ontzettend leuk en spontaan, maar na het lezen van het boek vind ik ze, waar mogelijk, nog leuker. Hun opvoeding en eigenzinnigheid, zoals ze deze beschrijven in het boek, spreekt enorm tot de verbeelding en dit komt terug in alles wat ze ondernemen. In bewonder hoe ze zich dagelijks inzetten voor een betere wereld en ik hoop dat ze met dit boek een heel grote groep nieuwe mensen kunnen inspireren en motiveren.

‘Het zero waste project’ van Jessie en Nicky Kroon is nu vrij algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 20,99. Het boek is ook beschikbaar als e-book. Ben je nu wel benieuwd geworden naar hoe Jessie en Nicky hun plasticvrije leven leiden? Neem dan zeker ook eens een kijkje op hun website Het zero waste project voor leuke artikelen en tips.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Leestip: Het zero waste project”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *