positiviteit

5 handige tips om stress te verminderen

We leven in een hectische tijd waarin we elke dag worden gebombardeerd met verwachtingen, reclames, afspraken, to do-lijstjes, sociale verplichtingen, werkstress en doelen. We willen graag alle ballen in de lucht houden, maar vaak komen we uren in de dag tekort en gaat dit ten koste van de tijd voor onszelf en ons welzijn. En dat terwijl goede zelfzorg juist zo belangrijk is, want met een gezond lijf en een gezond hoofd functioneer je nu eenmaal veel beter. Maar hoe begin je met goede zelfzorg? Hoe zorg je ervoor dat je beter in je vel zit, meer rust in jouw hoofd hebt en je vitaler voelt? Ik deelde onlangs al 5 kleine tips om beter voor jezelf te zorgen, maar het is minstens zo belangrijk om de opgebouwde stress en spanning flink te verminderen om je beter te gaan voelen. Daarom deel ik in dit artikel graag 5 handige tips om stress te verminderen.

#1 Kom in beweging

fitness

Jaren geleden, toen ik voor het eerst bij de huisarts aanklopte met stressgerelateerde klachten, kreeg ik het advies om meer te bewegen. Ik vond het op dat moment maar een vreemd advies. Ik kwam op het spreekuur vanwege hartkloppingen, paniekklachten en spierklachten. Bewegen was wel het laatste waar ik aan dacht. Toch ben ik de laatste jaren steeds meer gaan ontdekken dat bewegen écht een onmisbaar onderdeel is van een goede fysieke en mentale gezondheid. Door te bewegen daalt het cortisolniveau, waardoor de stress wordt verminderd, en wordt endorfine aangemaakt. Dit ‘gelukshormoon’ geeft je een positief en ontspannen gevoel. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen voor soepelere en sterke spieren, meer ontspanning, betere slaap en biedt het de mogelijkheid om even ‘uit je hoofd’ te stappen en het piekeren te stoppen. Genoeg redenen dus om in beweging te komen, al is het maar een blokje om.

#2 Beoefen mindfulness

mindfulness

Ik schrijf regelmatig over het belang van mindfulness: het bewust geven van aandacht.  Mindfulness gaat over in het hier en nu zijn, accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn zonder te oordelen en even stil te staan in de hectiek van alledag. In onze hectische levens, waarin van alles moet en we geen tijd meer lijken te nemen om stil te staan en na te denken, is het trainen van mindfulness een ontzettend belangrijk is. Het helpt ons om onze aandacht beter te focussen, meer rust te nemen en meer te genieten van het moment. Mindfulness in jouw leven introduceren kan op allerlei manieren. Je kunt natuurlijk regelmatig de tijd nemen om te mediteren om zo een moment van bezinning in te lassen, de gedachten te ordenen en het het lichaam en de geest tot rust te brengen. Maar mindfulness zit ook in de kleine dingen. Het bewust de tijd nemen om te eten en te drinken bijvoorbeeld. Of met volle aandacht de tanden poetsen of stofzuigen in huis. Je kunt mindfulness trainen tijdens deze kleine momenten, maar er zijn ook diverse apps beschikbaar om je te helpen bij mindfulness en meditatie. Probeer het eens!

#3 Ga de natuur in

goed nieuws

Als kind groeide ik op aan zee en ik weet nog goed dat ik regelmatig een wandeling over de dijk maakte om even uit te waaien als ik zorgen had. Tegenwoordig woon ik ver van de zee af, maar ik merk dat een wandeling in het bos of over de heide ook fantastisch werkt om tot rust te komen en energie op te doen. Dat de natuur een fantastische werking heeft op onze fysieke en mentale gezondheid blijkt uit allerlei onderzoeken. De kunst van het bosbaden, oftewel shinrin-yoku, is niet voor niets zo’n succes. De frisse lucht doet ons goed, onze razende gedachten komen tot rust en aanwezigheid in de natuur heeft een bewezen stressverlagende werking. Al is het maar een wandeling door het park in de buurt: zorg ervoor dat je regelmatig even de rust en de natuur opzoekt om tot jezelf te komen.

#4 Zoek hulp

Mindfulness

Soms is het belangrijk om hulp te zoeken bij aanhoudende stress. Hulp bij het verlichten van de klachten of hulp om de zaken weer op de rit te krijgen en in perspectief te plaatsen. Je staat er niet alleen voor en het is belangrijk om deze hulp te durven vragen. Je kunt bij aanhoudende klachten aankloppen bij een psycholoog of een specifieke therapeut, net waar je behoefte aan hebt. Dit kun je op eigen gelegenheid doen of via een verwijzing van de huisarts, maar er zijn meer wegen die je kunt bewandelen. Zo zijn steeds meer bedrijven ook erg betrokken bij het welzijn van hun personeel. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten en mogelijkheden van Vitalmindz: een organisatie die zich inzet om medewerkers vitaal te houden en burn-out te voorkomen door middelen van diverse trainingen en sessies. Zo bieden ze coachingsessies aan, maar ook groepstrainingen en e-health sessies voor de behandeling van angststoornissen en stemmingsstoornissen. Daarnaast maken ze ook gebruik van Virtual Reality in de behandeling van stress. Met hun serious game Stressjam leren gebruikers hun stresssysteem kennen en ontdekken ze spelenderwijs hoe ze bewuster om kunnen gaan met stress. Profiteer van deze mogelijkheden als jouw werkgever dit aanbiedt. Wil jij graag op eigen gelegenheid werken aan vermindering van stress door middel van trainingen of via een platform? Dan kan dat ook. Er zijn tal van programma’s en platformen die op laagdrempelige wijze hulp bieden in tijden van spanning, angst en stress. Denk hierbij aan handige apps als Happify of de platformen die meer gericht zijn op mentale gezondheid, zoals What’s Up? of Talkspace.

#5 Denk aan wat je eet en drinkt

thee

Je legt het verband misschien niet zo snel, maar wat je eet en drinkt heeft een groot effect op hoe jij je voelt. Als je veel stress en spanning ervaart, kunnen stoffen als cafeïne en suiker stimulerend werken en de spanningsgevoelens verhogen. Het is dus beter om producten als koffie, cola, zwarte thee en producten met veel suiker te vermijden. Gelukkig zijn er ook genoeg producten die juist stressverlagend werken. Een kop kamillethee werkt bijvoorbeeld goed om te ontspannen, maar ook een stukje donkere chocola doet het lichaam goed omdat het de gemoedstoestand bevordert. Er valt veel te ontdekken over de relatie tussen voeding en welzijn en met een gebalanceerd dieet kun je al grote stappen zetten in de vermindering van stress.

Zijn er tips bij die jullie al actief toepassen? En hebben jullie nog aanvullende handige tips of adviezen voor lezers die kampen met stress? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vitalmindz. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 6 comments

Add yours
 1. WEcotip

  Goeie tips, ik denk dat ik ze wel allemaal een beetje in mijn routine ingebouwd heb. Uit noodzaak wel, het belang van sommige dingen leer je pas nadat je een burn-out hebt gekregen 😉

  En opvallend hé, mensen die met milieu en duurzaamheid bezig zijn, letten precies ook vaker op gezondheid en welzijn.

  • awkwardduckling

   Nou inderdaad, ik heb het ook ‘the hard way’ moeten leren, helaas. Maar het valt inderdaad wel op dat mensen die veel met duurzaamheid bezig zijn, op heel veel vlakken proberen zo bewust mogelijk te leven. Goed voor onszelf en anderen zijn en voor de planeet ;).

  • awkwardduckling

   Dat is de valkuil inderdaad; je vergeet het zo snel omdat we het druk hebben of andere dingen ‘even’ belangrijker zijn. Ik heb pas sinds dit jaar een prioriteit gemaakt van zelfzorg omdat de rest allemaal als een kaartenhuis ineen zou vallen als ik niet goed genoeg voor mijzelf zorg. Het begint bij jezelf.

 2. Leen

  Dat suiker juist stimulerend werkt, daarvan had ik geen idee. Wanneer ik veel stress heb, ga ik juist meer snoepen… Ga ik op letten vanaf nu! En inderdaad, een boswandeling kan zoveel deugd doen <3


Post a new comment