schoenen

5 tips om te minimaliseren op schoenen

Schoenen. De ene persoon geeft er weinig om, terwijl de andere persoon een behoorlijke collectie in huis heeft. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de gemiddelde Nederlandse vrouw zo’n 20 paar schoenen in huis heeft! Nu kom ik bij lange na niet bij dit aantal. Ik heb sandalen, veterschoenen, 2 paar instappers en een paar sportschoenen en dat is het dan wel weer. Nu ben ik ook wel uitzonderlijk en vind ik schoenen niet zo bijster interessant, maar 20 paar schoenen vind ik verrassend veel! Toch blijkt vaak dat vrouwen steeds weer voor dezelfde schoenen kiezen en heel veel van de schoenen in de kast blijven staan. Ze nemen daar kastruimte in en vergaren stof. Zonde eigenlijk. Van de kastruimte, de gemaakte kosten en de productie van de schoenen. Dat kan beter! In dit artikel deel ik daarom 5 handige tips om te minimaliseren op schoenen. Tips om de kast eens flink op te ruimen, kosten te besparen en miskopen in de toekomst te voorkomen.

#1 Doe weg wat je nooit draagt

kleding minimaliseren

Een flinke collectie schoenen voelt misschien handig, maar laten we even kritisch zijn. Hoeveel van die schoenen draag je eigenlijk? Maar al te vaak staan onze kasten vol met schoenen die niet lekker zitten, niet goed passen, nergens mee matchen of simpelweg niet onze smaak zijn. Als je schoenen bijna nooit draagt, is het zonde om ze te bewaren. Ze nemen kastruimte op, je voelt je misschien schuldig als je ze ziet en je ontneemt iemand die er misschien wel blij mee zal zijn het draagplezier. Doe de schoenen die je nooit draagt dus gewoon weg. Geef ze weg aan vrienden of familie, verkoop ze via Marktplaats, United Wardrobe of The Next Closet of breng ze naar de kringloopwinkel.

#2 Koop minder

schoenen

Voor echte fans van schoenen zal het even slikken zijn, maar als je jouw schoenencollectie flink hebt uitgedund, dan is het natuurlijk ook zaak om deze collectie klein te houden. Ga dus niet als een malle de kast weer vullen met nieuwe aankopen die waarschijnlijk ook weer weinig zullen worden gedragen of niet helemaal goed zitten. Wend allerlei handige technieken aan om jezelf te weerhouden van een eventuele miskoop. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld een bedenktijd opleggen. Als je een leuk paar schoenen hebt gespot, ga dan naar huis en denk er minimaal 48 uur over na. Wil je de schoenen na die tijd nog steeds hebben? Dan is het de aankoop waard. Echter, vaak zal het enthousiasme zijn bedaard en heb je jezelf weer een miskoop bespaard. Een andere tactiek is de visualisatie van een outfit. Ben je gek op de schoenen, maar heb je eigenlijk helemaal geen outfit waar ze bij passen? Dan is de aankoop ook overbodig.

#3 Investeer in kwaliteit

schoenen

Schoenen zijn typisch van die dingen die we veel en goedkoop kopen. Erg zonde, want goedkopere schoenen zijn vaak alles behalve eerlijk en duurzaam gemaakt en ze slijten ook veel sneller. Als je toch gaat minimaliseren op jouw schoenencollectie, richt dan gelijk ook de aandacht op het verduurzamen van de collectie. Als je op zoek gaat naar een nieuw paar schoenen, ga dan gericht op zoek naar schoenen die gemaakt zijn van duurzame materialen onder eerlijke omstandigheden. Schoenen die met zorg worden gemaakt, zijn vaak ook kwalitatief beter en je bent er zelf ook zuiniger op. Een paar voorbeelden van duurzame schoenenmerken zijn TOMS, Acne Studios, Veja, Felippa K, Ethletic en EN&. Maar ook de ‘reguliere’ merken zijn steeds beter op weg om hun productie te verduurzamen. Verdiep je eens in de duurzaamheid van de industrie door een kijkje te nemen op Rankabrand.

#4 Stel een goede basis samen

Ik weet nog dat ik als jong meisje voor een feest naarstig op zoek was naar een paar ‘nette’ schoenen. Ik ging winkel na winkel in en kon maar niet slagen. Uiteindelijk kocht ik een paar dat niet lekker zat en die ik eigenlijk niet leuk vond, alleen maar om voor die ene gelegenheid iets te hebben om te dragen. Helaas gebeurde dit meer dan eens en zo bouw je een collectie schoenen op waar je eigenlijk niet eens heel blij mee bent. Als je jouw collectie hebt geminimaliseerd en je hebt voorgenomen om minder te kopen, ga dan heel gericht op zoek naar items die passen bij jou, bij jouw garderobe en bij jouw waarden. Stel een allround collectie op van schoenen die eerlijk, duurzaam en stevig zijn, waarin je bijvoorbeeld sandalen, sneakers, hakschoenen, veterschoenen, ballerina’s, sneeuwlaarzen en pumps opneemt. Zo heb je voor elke gelegenheid een paar schoenen en hoef je nooit meer halsoverkop op zoek te gaan. Dit bespaart je in de toekomst een heleboel miskopen.

#5 Onderhouden en repareren

schoenen

Iedereen heeft wel eens een favoriet paar schoenen gehad die je het liefst altijd zou dragen. Helaas slijten schoenen vrij snel en is het na een paar jaar intensief gebruik wel gedaan met het paar. Gelukkig kun je jouw schoenen een langere levensduur gunnen door ze goed te onderhouden. Poets ze regelmatig op, wees er zuinig op en laat de schoenen repareren als er sprake is van een kapotte hak, een losse zool of een scheur. Gooi ze in elk geval niet lukraak weg als ze gebruikssporen beginnen te vertonen. Een duurzame minimalistische collectie begint bij zuinig doen met wat je hebt.

 There are no comments

Add yours