luier

5 eenvoudige tips voor een duurzamere luierverschoning

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Maar jij kunt wel degelijk een verschil maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor een duurzamere luierverschoning.

#1 Wasbare luiers

wasbare luiers
Wasbare luiers hebben nog steeds een wat stoffig imago en het gebruik ervan wordt gezien als vooral veel werk. Dat is tegenwoordig echter helemaal niet meer waar en wasbare luiers zijn dan ook dé meest duurzame oplossing voor de enorme luierberg van kleine kinderen. Daarnaast bespaar je er ook nog eens flink wat geld mee, want wasbare luiers groeien mee met de kinderen en zijn jarenlang te gebruiken. De nieuwste modellen wasbare luiers zijn hip, handig en verkrijgbaar is allerlei mogelijke vormen, kleuren, uitvoeringen en maten. Ze zijn ook een stuk gebruikersvriendelijker geworden met de jaren en ook nog eens prettiger en veiliger voor de tere babyhuid. Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in diverse soorten, dus oriënteer je vooral op het aanbod en wat er mogelijk is. Je kunt tegenwoordig zelfs een pakket huren om er laagdrempelig mee kennis te maken.

#2 Luierrecycling

afval

Ben je toch geen fan van wasbare luiers of zijn de kinderen al gewend aan wegwerpluiers? Probeer dan het afval van de luiers zo duurzaam mogelijk weg te gooien door het aan te bieden voor recycling. Wegwerpluiers kosten veel grondstoffen, maar veel van deze stoffen kunnen gelukkig worden hergebruikt. Steeds meer gemeentes bieden de mogelijkheid aan om luiers apart in te leveren zodat de grondstoffen verwerkt kunnen worden tot herbruikbare plastics, vergistbare slurry, waarmee biogas wordt geproduceerd, en vezels om te verwerken in andere producten. Luierrecycling is nu al mogelijk in gemeentes als Soest, Deventer, Hengelo, Leusden, Landgraaf en Baarn. Via de website Luierrecyclingnederland.nl kun je zien welke gemeentes al bezig zijn met luierrecycling en hier kun je ook een verzoek indienen bij jouw gemeente.

#3 Wasbare doekjes

herbruikbare doekjes

Natuurlijk zijn die pakken babydoekjes ontzettend handig, zowel voor thuis als voor onderweg, maar erg duurzaam zijn ze niet. Daarnaast bevatten die doekjes ook allerlei vervelende stoffen die de babyhuid kunnen irriteren en zelfs schadelijk zijn voor baby’s. Genoeg redenen om deze doekjes te vervangen door een duurzamer alternatief, zoals wasbare doekjes. Deze herbruikbare doekjes kun je zelf maken, maar zijn ook te koop van diverse merken. Na gebruik kun je ze eenvoudig uitwassen en keer op keer opnieuw gebruiken. Vind je het idee nog een beetje vreemd? Start het gebruik dan laagdrempelig en veeg na een plasluier alles schoon met een natte doek. Wil je geen gebruik maken van wasbare doekjes? Dan zijn er ook verpakkingen met waterwipes te koop. Deze wegwerpdoekjes bevatten alleen water en een klein beetje fruitextract.

#4 Natuurlijke verzorgingsproducten

luier

De babyhuid is erg gevoelig en het is dan ook heel belangrijk om deze goed te verzorgen. Daarvoor heb je echter geen talloze poeders en smeersels nodig. Laat je niet van de wijs brengen door de goed gevulde schappen in de winkels: de babyhuid gedijt het beste bij zo min mogelijk producten. Heeft jouw baby dan toch last van uitslag? Kies dan voor duurzame en natuurlijke verzorgingsproducten en vermijd de merken en producten die vol zitten met conserveringsmiddelen en parfums. Deze stoffen irriteren de huid en worden er zelfs van verdacht kankerverwekkend te zijn. Een uitgebreid overzicht van stoffen die je beter kun vermijden in verzorgingsproducten vind je bij de Consumentenbond. De keuze in natuurlijke babyverzorging wordt steeds ruimer en algemeen verkrijgbaar. Ik houd van merken als Naif, Bubbles, Weleda, Petit & Jolie en Burt’s Bees, maar er is nog veel aanbod.

#5 Vermijd luierzakjes

baby

Tegenwoordig zijn er pakjes te koop met luierzakjes: dat zijn plastic tasjes om elke vieze luier in op te bergen voordat je ze weggooit. Ik snap dat vieze luiers stinken, maar zo’n geparfumeerd plastic zakje om elke luier zal dit probleem echt niet verhelpen en het is alles behalve duurzaam. Vervang gewoon regelmatig de luieremmer en het probleem is grotendeels verholpen.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

2 gedachten over “5 eenvoudige tips voor een duurzamere luierverschoning”

    1. Zo zijn er inderdaad wel meer dingen die handig waren geweest om eerder te weten, dat ervaar ik ook zo vaak. Maar beter laat dan nooit, toch? Wie weet wie je de tip in de toekomst weer kunt geven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *